Politica

PSD exclude remanierea miniștrilor săi: „Nu o să plece nimeni acasă. Poate ar fi mai bine ca Florin Cîțu să învețe din greșelile trecutului”

Scris de 477

Social-democrații sunt mulțumiți de activitatea miniștrilor propuși de partid și care astăzi fac parte din Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Surse de la vârful PSD au precizat că partidul nu intenționează să își înlocuiască vreun ministru, în urma evaluărilor de luni. Aceleași surse susțin că Florin Cîțu trebuie să decidă pentru miniștrii PNL, iar remanierea este atributul premierului Nicolae Ciucă și nu al șefului PNL.

„E normal să se facă o evaluare a miniștrilor, dar asta nu înseamnă că începem să îi înlocuim pe cei care fac treabă. Noi suntem mulțumiți de miniștrii noștri, chiar fac treabă bună. Dacă dl Cîțu are o problemă cu cineva anume trebuie să o discute la ședințele de coaliție, nu să arunce săgeți în presă. Poate ar fi mai bine ca dansul sa învețe din greșelile trecutului. Să decidă pentru miniștrii lor, nu pentru ai noștri. Și până la urmă, cumva Cîțu e premier să zică el cine a făcut și cine nu a făcut treabă? E atributul premierului. Noi suntem mulțumiți de miniștrii noștri, nu o să plece nimeni acasă la remaniere”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.

Amintim că președintele PNL Florin Cîțu a declarat, luni, că evaluarea miniștrilor este necesară în contextul în care guvernul trebuie să implementeze reformele din PNRR.

„Evaluarea nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni. Eu am spus întotdeauna că fac o evaluare a miniștrilor, pentru a vedea performanța guvernului. Mă interesează în primul rând miniștrii PNL, dar mă interesează și performanța guvernului. Sunt câteva lucruri la care mă uit. În primul rând, implementarea reformelor din PNRR. Aici vreau să-i anunț și i-am anunțat de fiecare dată pe miniștri că nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina pentru faptul că nu putem să facem o anumită reformă.

Am spus că mie mi se pare că economia e administrată suboptimal. Trebuie ca acum să luăm măsurile bune, pentru a asigura o revenire în V a economiei. Este clar că lucrurile încetinesc. Dacă vrem să avem o revenire a economiei, trebuie să luăm măsurile bune de acum,” a afirmat Florin Cîțu.

Ce spunea premierul despre remanieri

Premierul Nicolae Ciucă susţinea în urmă cu câteva luni că nu se aşteaptă să aibă miniştri în Guvern care să nu performeze, dar spunea că standardele de performanţă sunt cuprinse în Programul de guvernare. Când se va face evaluarea, aceasta va fi transparentă şi deschisă.

„Atunci când au fost negocieri şi dezbateri între partide pentru a putea să formăm această coaliţie, a fost o înţelegere ca, atunci când cineva nu performează, şi sincer nu mă aştept să avem miniştri care nu performează (…) avem aceste standarde de performanţă în Programul de guvernare şi, în baza evaluărilor pe care le vom face, analiza va fi cât se poate de transparentă, deschisă. Nu cred că trebuie să pornim de la o asumare că ameninţăm pe cineva că nu-şi face treaba.

Suntem oameni care am trecut prin viaţă, avem o anumită experienţă, avem o anumită înţelepciune profesională şi, când ne-am asumat această funcţie, fiecare cred că am înţeles că este vorba despre o responsabilitate”, a mai afirmat Ciucă.

Recent, în presă a apărut informația că PNL ar fi cerut cu insistență, în coaliția de guvernare, ca Marius Budăi să fie schimbat din funcție, din pricina declarațiilor acestuia legate de renegocierea PNRR. Însă, speculațiile privind schimbarea lui Marius-Constantin Budăi au fost respinse oficial de premierul Nicolae Ciucă, care a ținut să precizeze că „schimbarea unui ministru este responsabilitatea Prim-ministrului”.

„Schimbarea unui ministru este responsabilitatea Prim-ministrului și nu a fost pus în discuție un astfel de subiect”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce spune europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, despre remanieri

Europarlamentarul PNL (PPE) Rareş Bogdan a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre o remaniere în Guvern, că hotărârea o ia Biroul Executiv Naţional al PNL, care cuprinde 55 de oameni, şi care se întruneşte mâine, la ora 14.00 şi care nu are acest subiect pe ordinea de zi”. El a ţinut să precizeze că ”remanierea vine la propunerea prim-ministrului, el este cel care hotărâşte şi care propune”, iar evaluarea miniştrilor este făcută tot de premier, potrivit Constituţiei. Despre şedinţa coaliţiei, Rareş Bogdan a spus că ”a fost una benefică, pentru că a închis conflicte din teritoriu, a rezolvat problemele din interiorul coaliţiei şi a trasat prioritizări pe domenii”.

“Este pur şi simplu o discuţie firească, să vedem ce am realizat în trei luni, cum funcţionează realţia în teritoriu între PNL şi PSD şi pe fondul unei crize energetice. (..) Am discutat despre PNRR, avem 14 puncte care trebuie închise până pe 31 martie, pentru a primi o nouă tranşă din banii nerambursabili. Am discutat despre colaborarea din ministere şi atribuţiile secretarilor de stat atribuţii, de asemenea, despre cei 2,5% pentru apărare”, a spus europarlamentarul PNL, citat de News.ro, precizând că o altă discuţie s-a referit la banii europeni.

Rareş Bogdan a precizat că ”evaluările, potrivit Constituţiei, le face prim-ministrul”. ”Premierul a avut acţiuni astăzi la bazele militare. (..) Nu putem face evaluări fără ca prim-ministrul să fie cel care îşi exercită dreptul de veto, au fost discuţii normale, între parteneri de guvernare”, a arătat Bogdan, despre absenţa premierului la discuţiile din coaliţie.

Întrebat dacă PNL îşi doreşte o remaniere, după informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora preşedintele PNL, Florin Cîţu, se gândeşte la o remaniere, europarlamentarul PNL a afirmat că ”hotărârea o ia Biroul Executiv Naţional al PNL, care cuprinde 55 de oameni, şi care se întruneşte mâine, la ora 14.00, însă acest subiect nu este pe ordinea de zi”.

Rareş Bogdan a ţinut să precizeze că ”remanierea vine la propunerea prim-ministrului, el este cel care hotărâşte şi care propune”.

”Părerea mea este că, la trei luni de la preluarea guvernării, nu putem să creăm dezechilibre în cadrul unui Guvern”, a declarat Rareş Bogdan, arătând că preocupărire românilor sunt în acest moment legate de Ucraina, de facturile la gaze şi energie, preţurile la alimente.

Europarlamentarul a mai spus despre coaliţia de luni că ”şedinţa a fost una benefică, pentru că a închis conflicte din teritoriu, a rezolvat problemele din interiorul coaliţiei şi a trasat prioritizări pe domenii”. ”Cu toţii ne dorim performanţă, funcţionarea perfectă a coaliţei, a ministerelor”, a precizat el.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 10 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 10 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 13 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 14 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 16 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE