Reportaj

PSD are cei mai penibili oameni din Consiliul Local Cluj-Napoca. Ciubăncan și Mătușan se fac de râs în fiecare ședință: „Nu se poate să ne tăiați aripile, lăsați-ne să vorbim!”. Emil Boc îi persiflează la greu

Ședințele de Consiliu Local din legislatura 2020 – 2024 sunt interminabile din cauza discuțiilor inutile pe care le inițiază, în mare parte, consilierii locali PSD Anca Ciubăncan și Vladimir Mătușan. De obicei, amândoi sunt pe lângă subiect și dau dovadă de lipsă de pregătire în manieră de probleme de administrație publică. Prin toate nonsubiectele pe care le aduc în atenția colegilor nu fac altceva decât să dovedească că (sic!) PSD Cluj a reușit să trimită în Consiliul Local doi membri aprigi, marcanți și serioși care îi reprezintă cu succes pe clujenii care i-au votat.

Într-un articol anterior, v-am arătat negru pe alb cât de prost informați au fost Anca Ciubăncan și Vladimir Mătușan cu privire la un proiect imobiliar.

Citește și:

Consilierii PSD Ciubăncan și Mătușan sunt proști de bubuie: au declanșat un atac tendențios la adresa constructorului SOLARIS! Au alte interese?

Astăzi vă aducem noi dovezi ale incompetenței celor doi, cu precizarea că de data aceasta am insistat asupra lui Mătușan pentru că el a fost mult mai vocal decât colega sa. Ședința de Consiliu Local de săptămâna aceasta a durat două ore, deși pe ordinea de zi au fost doar 23 de proiecte. Mare parte din dezbateri au fost nefolositoare și paralele cu proiectele de hotărâre.

Redăm doar câteva fragmente din discuțiile inițiate de Mătușan și răspunsurile pline de ironie (pe bună dreptate) pe care i le-a dat primarul Emil Boc.

La proiectul despre excedentul bugetar de 167 milioane lei, Vladimir Mătușan a fost curios să afle dacă proiectele cu fonduri europene au contractele semnate sau dacă sunt în curs de realizare. Întrebarea sa dovedește pentru a nenumărata oară lipsa de pregătire a sa. Iată ce i-a răspuns Boc:

Păi domnu’ consilier, cine îți rambursează dacă nu ai contractul semnat, licitația executată și lucrarea făcută. Noi prima dată plătim și după aceea ni se rambursează, nu pe povești.

Același Mătușan a avut critici și referitoare la căminul Hasdeu, care nu se afla pe ordinea de zi a ședinței, dar de dragul discuției a comentat că nu a știut despre dezbaterea publică referitoare la acest proiect și a solicitat să fie informat despre viitoarele dezbateri publice prin intermediul angajaților din Primărie. Înainte să redăm răspunsul pe care i l-a dat primarul Emil Boc, îl anunțăm și noi pe domnul consilier că pe site-ul Primăriei sunt publicate anunțurile pentru dezbateri publice, ceea ce este suficient în secolul XXI când toată lumea are un smartphone conectat la internet.

Răspunsul primarului Emil Boc: 

Domnu’ consilier local, domnu’ avocat, unde-i lege nu-i tocmeală. Dumneavoastră aveți reprezentanți în Comisia de Urbanism, toți consilierii locali pot participa la toate ședințele Comisiei Tehnice de Urbanism. Stăm cât e nevoie până se lămuresc vecini, nevecini, probleme juridice, urbane, arhitecți, direcția de mediu. Stăm acolo până când se găsește formula legală a unui proiect. Acel proiect de care vorbiți dvs a fost dezbătut în Comisia Tehnică, unde nu am văzut pe nimeni de la partidul pe care îl reprezentați să fi ridicat un deget sau să aibă vreo observație. Ședința a fost publică și toate aceste proiecte sunt mai transparente decât crystal clear. Acum proiectul este în etapa a doua, va fi în dezbatere în Consiliul Local. Este afișat pe site, potrivit legii, și stă la dispoziția dvs. Vom dezbate cu legea în față să vedem cum este mai bine. Studenții vor cămine, vecinii vor altceva. Îi invităm pe cei care vor să facă observații să nu invoce la sfârșit că nu au făcut ce trebuia la început. La noi totul e transparent și public, inclusiv ședințele comisie tehnice. Dacă nu participați acolo, degeaba veniți acuma, a treia zi după Scripturi și spuneți că domnule nu ați știut. V-au ales clujenii ca să știți totuși ceva, domnu’ consilier, nu numai să luați cuvântul, e bine și asta, apreciem, ține de exercițiul meseriei de avocat, vă faceți mâna pe seama noastră.

Primarul Emil Boc a continuat să îl persifleze la greu pe Vladimir Mătușan:

Domnu’ consilier local, e grea viața la Consiliul Local, e mult de muncă, într-adevăr. Nu e ca în avocatură unde îți faci singur programul, mergi când dorești. Aici e mai greu. E mult de citit, e mult de studiat, e de cunoscut proceduri, e de conectat tot timpul cu termene și cu aspecte care țin de concretețea vieții administrative. Eu voi fi de acord și voi susține prin toate mijloacele orice campanie de informare suplimentară cu privire la ce face Primăria și utilizăm toate instrumentele digitale, media acolo unde putem, instrumentele de pe site-ul Primăriei, dar dacă și cei de cealaltă parte nu răspund în timpul potrivit…știți bine domnule avocat este o vorbă în drept – nemo censetur ignorare legem (nimeni nu are voie să nu cunoască legea – n.red.) și nemo auditur propriam turpitudinem allegans (nimeni nu poate invoca în susținerea intereselor sale propria sa culpă – n.red.). Asta este viața de jurist și trebuie să o înțelegeți că nu mă puteți contrazice. În consecință, dacă toți rămânem în matca noastră legală, cu siguranță cetățenii vor avea de câștigat. Dar, eu voi fi la dispoziția dvs pentru a recepționa propuneri, mesaje, îmbunătățiri, critici de ce nu că și din alea se învață.

La final, vă prezentăm cireașa de pe tort, pe care o botezăm Anca Ciubăncan. Doamna consilier a dorit să vorbească și ea pe lângă subiect, iar în momentul în care i s-a făcut observație de către viceprimarul Dan Tarcea, Anca Ciubăncan a mai avut doar o fracțiune de secundă până la izbucnirea în lacrimi, dar s-ar rezumat la următoarea replică:

Domnule viceprimar, nu se poate să ne tăiați aripile tot timpul! Lăsați-ne să vorbim că așa faceți și în ședința de Urbanism!

Dacă aveți răbdarea și timpul necesar să vizionați și să ascultați discuțiile integrale din Consiliul Local, puteți face acest lucru AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *