Din oras

Protestul personalului medical auxiliar de la Institutul Inimii. Sau despre învrăjbirea categoriilor profesionale. Măririle salariale s-au dovedit a fi micșorări

Printre scandările care puteau fi auzite la protestul din această dimineață al angajaților din cadrul Institutului Inimii, au fost motive precum: ″Grevă generală″, ″Vrem salarii decente″, ″Weekenduri plătite″, ″Sporuri cuvenite″, ″Noi muncim, nu dormim″etc. 

″Cel mai probabil că acest protest spontan se va transforma într-o grevă, dacă nu se rezolvă problemele semnalate și întreaga situație. Dacă nu se rezolvă, vom ajunge la grevă generală. Oamenii cer asta, doresc asta și nu i-am văzut niciodată atât de hotărâți și de determinați să meargă până la capăt. Nu este posibil să acceptăm să ne scadă salariile, după ce au fost promise dublări, triplări, am ajuns să le micșoreze″, a declarat Liliana Rusu, liderul Sindicatului ″Sanitas″.

Managerul Institutului, Florin Crișan, a declarat: ″Sunt alături de oameni, în condițiile în care sunt persoane care pierd financiar, de la asistente până la infirmiere, sunt angajați care pot pierde din salariu″. Întrebat cu privire la plata gărzilor și a numărului suplimentar de ore lucrate de către angajații Institutului, Crișan a afirmat că pentru această lună s-au plătit salariile fără a se aplica regulamentul. Dar de luna viitoare, când Regulamentul va fi aplicat, salariile personalului auxiliar din Institut vor fi reduse: ″Sunt categorii de personal, care în urma aplicării Regulamentului, binențeles că vor pierde financiar″.

Crișan a mai afirmat următoarele: ″Nu este o decizie luată pe cuantumul sporurilor pe gărzi. În momentul de față, nu e aplicat Regulamentul. Este o discuție pe care noi o purtăm cu Ministerul Sănătății, au fost înaintate memorii în acest sens și sunt pentru a renegocia acel procent care a fost acordat Institutului Inimii, respectiv de 21%. Ca să aplicăm Regulamentul, la minim, doar regulamentul de sporuri, am avea nevoie de cel puțin 25% fără a mai lua în calcul alte sporuri care se aplică″. 

″Lucrez de 25 de ani și am luat 1200 de lei salariu. Îmi este rușine. Aceasta după 25 de ani de muncă în condiții deosebite″, a declarat una dintre infirmiere prezentă la protest.

″Sâmbetele și duminicile, sărbătorile legale, noi pe toate le muncim și le petrecem aicea. Nu-i nimic de zis: aceasta am ales, asta facem. Însă trebuie să fim plătiți corespunzător. Am lucrat cu drag, suntem echipe, dar acuma s-a făcut o dezbinare în colectivul medical care ne face mult rău. Este strigător la cer. Medicii sunt cei care beneficiază de măriri salariale: aici nu avem nimic contra lor, au studii corespunzătoare și îi respectăm. Dar și noi vrem să ne primim drepturile cuvenite″. 

″Un medic nu poate lucra fără brancardier, fără infirmier, este o întreagă echipă… Personalul medical auxiliar este defavorizat și desconsiderat″. 

″Cei mai defavorizați suntem noi, infirmierele și brancardierii. Ăsta-i adevărul! Lucrăm pe terapie intensivă, cu pacienți intubați. Cel mai mult, lucrăm la patul bolnavului. Suntem supuse tuturor riscurilor.″

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *