Din oras

Protestatarii de serviciu ai Clujului se bat in mitinguri pentru #Colectiv. Azi, Mihis versus Vilcu si prietenii

25.000 de oameni se aflau ieri seara in Piata Universitatii din Bucuresti in semn de solidaritate si revolta fata de tragicul eveniment de la clubul #Colectiv, petrecut in seara de 30 octombrie. Romanii au iesit in strada, in numar mai mic, si la Brasov, Constanta, Targu Mures, Timisoara si Cluj.  Atat doar ca aseara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca s-au strans doar vreo 20 de clujeni. Modul in care s-au mobilizat bucurestenii este de admirat, insa nu acelasi lucru se poate spune despre Cluj, unde cea mai puternica mobilizare a venit in mediul online.

Sustinerea clujeana, mai aprinsa in mediul virtual decat in strada, vine, din pacate, cu intarziere si reprezinta si de aceasta data o sansa pentru anumite voci sa se faca auzite. Exista sase evenimente cu sase initiatori diferiti create pentru proteste in Cluj, astfel ca accentul este mutat dinspre cauza inspre initiator.

In mediul online exista multipli „lideri” care-si creeaza propriul eveniment si il promoveaza si in curtea celuilalt care lupta, pana la urma, pentru acelasi lucru. Cauza este aceeasi, locul este acelasi, insa multi vor sa se aseze in fruntea acestei revolte.

Cei care ies in strada azi, maine, poimaine sunt cei care au iesit dintotdeauna, insa cauza pentru care lupta de aceasta data cere ceva mai multa sensibilitate si respect. Iesirea in strada ar trebui sa uneasca toate vocile intr-una singura, insa existenta unor multiple evenimente cu acelasi scop dilueaza solidaritatea.

Pentru aceasta dupa-masa in Cluj sunt anuntate doua astfel de evenimente, ambele cu destinatia Piata Unirii, ambele create cu scopul de a arata solidaritate fata de bucuresteni si revolta fata de un sistem politic defectuos. 

Unul dintre acestea este „Tacerea & coruptia ucid Colectiv!”, initiat de Daniel Mihis si programat de la ora 18 in Piata Unirii. Pentru acesta si-au anuntat participarea aproape o mie de persoane, iar din prezentarea lor reiese ca activitatea lor va avea loc in liniste, in ciuda indignarii fata de cele intamplate.

 „Nu tipam, nu strigam, dar suntem prezenti in piata in semn de solidaritate, dar si de protest! Aprindem o lumanare, tinem un banner, suntem vii si aratam ca ne pasa. DA, suntem revoltati si furiosi – pai cum sa nu fim!?”

Cu toate acestea, inclusiv participantii se arata nemultumiti de modul de organizare. Se pare ca initiatorii evenimentului s-au intalnit si ieri seara in acelasi loc, insa iesirea nu a fost promovata la fel de intens.

„Nu vrei sa faci, te rog, cate un anunt public cand se schimba data adunarii? Am iesit ieri…la 8, n-am putut la 7, erau 20 de oameni. Multi nu au aflat din timp si am promovat iesirea de joi. Hai sa ne organizam mai organizat, multumesc!”, a recomandat unul dintre cei interesati de eveniment.

Mai mult, o alta sugestie care a fost intarita de mai multe voci a fost aceea de a se organiza cu totii in cadrul unui singur eveniment.

„Nu mai creati sute de evenimente aiurea. Concentrati-va pe unul singur teritorial!”, a recomandat unul dintre participantii la manifestare.

In paralel cu aceasta iesire in strada, astazi are loc si o iesire organizata de Cornel Vilcu impreuna cu George Vasile, Ciprian Puscas, Radu Bm si Istvan Szakats sub denumirea „Cluj pana la Capat!”. In Piata Unirii au confirmat participarea mai mult de trei mii de persoane. 

„Cu un mesaj clar: NU VA MAI TOLERAM. Pe niciunul. Deocamdata, directionat in contra celor care detin puterea astazi. Insa nu pentru a-i ajuta pe profitorii care isi asteapta randul. Nu pentru a muta resursele din mainile actualilor corupti in ale celor urmatori”, declara acestia intr-un fragment din descrierea evenimentului.

Desi au o cauza comuna, cele doua evenimente nu sunt unite, iar organizarea protestelor de strada este de-a dreptul haotica cu atat mai mult cu cat alte manifestatii de aceeasi natura sunt anuntate zilele urmatoare. 

Nepasarea Ucide – zeci de morti 0 demisii” este creat sub anonimat printr-o pagina de Facebook „Fiecare cetatean, propriul politician”. Acest eveniment urmeaza sa se desfasoare vineri de la ora 19. La fel ca in cazul celorlalte si acesta se suprapune cu un altul initiat de Andrei Bolboaca, numit „Coruptia ucide – Mars colectiv”. Acesta va avea loc de la aceeasi ora, in acelasi loc. 4.000 de persoane s-au anuntat in cadrul primului si doar 300 pentru cel de-al doilea. Din nou, scopul este acelasi.

In paralel cu acestea, au loc inca doua astfel de evenimente cu miza de mobilizare nationala. Unul dintre ele este creat de comedianul Zmenta.ro si propune dupa cum reiese si din titlu o „Plimbare nationala in toata tara in fata prefecturilor”. Cel de-al doilea anunta o desfasurare mai ampla pe parcursul lunii noiembrie, mai exact, o revolta care sa dureze pana la data de 1 decembrie. Intitulata „4 noiembrie – 1 decembrie 2015! Mobilizare nationala! Clujul iese in strada!”, manifestarea are in frunte alti initiatori printre care Horia Cristea, Popescu Adrian, Gheaja Anuta si Gheaja Marcel. In acest caz, in jur de 2.500 de oameni si-au anuntat participarea.

Totodata, mai exista si un al saptelea eveniment care va avea loc tot in aceste zile, tot in Piata Unirii de la ora 19 si care pare sa fie organizat cu scopul unei revolte fata de sistemul bancar. Planificat sub numele de „Anonymous Cluj#Romania2015” acest eveniment are punct comun de intalnire cu Plimbarea Nationala si cu Mobilizarea Nationala. In jur de 400 de persoane si-au anuntat participarea si in cadrul acesteia, persoane care se vor confunda usor printre ceilalti veniti cu scopul de a-si arata suportul fata de incendiul de zilele trecute.

Incepand de azi, Piata Unirii se anunta a fi un loc al intalnirilor pentru proteste. Acolo unde in urma cu cateva zile se aprindeau lumanari in liniste, mii de oameni sunt asteptati acum sa se adune in semn de solidaritate lasand, totodata, sa se faca auzita si vocea strazii, a omului de rand. Problema e ca toata aceasta acumulare de evenimente ilustreaza o comunitate fragmentata unde liderul e scos in fata, iar scopul ramane in urma. Poate acesta este si motivul mobilizarii intarziate a clujenilor.

In fond, cum vor sti fiecare dintre acesti „initiatori” care sunt cei care au venit pentru ei si care sunt cei care au venit pentru celalalt? Nu vor sti. Oamenii ies pentru cauza, nu pentru lider. Altfel, ar insemna ca zilele urmatoare sa se vada venind in Piata Unirii trupe propriu-zise de sustinatori fiecare dintre ele asezate in spatele conducatorului care i-a stimulat. Or, nu liderul conteaza, ci cauza, care nu trebuie sa se piarda in spatele dorintei de afirmare a unora. 

Sursa Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *