In vizor

Protest spontan la Fujikura. Angajaţii au întrerupt producţia

Câteva sute de angajaţi de la cele trei fabrici de cablaje auto pe care japonezii le au în Parcul Industrial din Dej au oprit producţia în această dimineaţă, anunţă Dejeanul.

„Muncitorii au ieşit în curtea fabricii pentru a-şi striga nemulţumirile referitoare la salarii. Oamenii spun că ieri au fost anunţaţi că cei care în timpul anului au avut peste 5 zile de concediu medical vor primi doar 30% din cel de-al 13-lea salariu, iar cei care au depăşit acest număr de zile, nu îl vor mai primi deloc, deşi aceast bonus de sărbători este prevăzut în contractual de muncă”, scriu colegii de la Dejeanul.

Ziar de Cluj anunţa în urmă cu peste 5 săptămâni că FUJIKURA vrea să îşi ia pe ascuns tălpăşiţa din Cluj şi să vireze spre Republica Moldova, acţiune ce se va transforma într-o „bombă” socială cu 6000 de familii ce vor rămâne fără pită pe masă.

„Nu este vorba despre o închidere a fabricii din Cluj-Napoca, ci de reducerea numărului de angajaţi, din cauza că nu găsim în zonă forţă de muncă calificată. Din această cauză am fost obligaţi să aducem aproximativ 800 de oameni din toate colţurile ţării. Cheltuielile cu aceşti angajaţi sunt foarte mari, cazarea lor, masă şamd, iar noi nu ne mai putem permite acest lucru. Decizia a fost să reducem din personal. Am renunţat la 1.000 de oameni şi vom mai renunţă, astfel încât să ajungem undeva la 3.000 de angajaţi, pentru că atât ne putem întinde. Lipsa forţei de muncă ne obligă să facem acest lucru. Din păcate presa încearcă doar să găsească senzaţionalul în orice, să transforme totul în ceva frumos de dat la ziar“, declara Paul Pătraşcu, director de resurse umane Fujikura, Europa de Est la izbucnirea scandalului, la începutul lunii noiembrie.

Ultimul protest al angajaţilor Fujikura din Dej a avut loc în aprilie 2014, când sute de muncitori şi-au strigat nemulţumirile afară, cerând salarii mai mari. În acest moment, în fabricile Fujikura lucrează aproximativ 4000 de persoane.

 

 

Foto: dejeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *