In vizor

Protest în fața Primăriei, după ce administrația locală a dat-o în judecată pe Lara, o fetiță de doar 3 anișori

„Dosarul implementat de Primărie împotriva unei fetițe de 3 ani pentru a fi evacuată mi se pare nedrept. Deși s-au făcut solicitări nenumărate pentru atribuirea unei locuințe, Primăria ne-a trimis în repetate rânduri notificări – ba că se va rezolva, ba că se va lua în calcul situația… Ne-am trezit cu citație din partea Primăriei, mai exact a domnului primar Emil Boc, pentru a ne prezenta astăzi în fața instanței spre judecarea cauzei acestei fetițe care a ocupat abuziv o locuință. 

Nu mi se pare corect ca un copil să fie tras la răspundere în aceste condiții”, a relatat Florin, unchiul Larei. 

Autoritățile transformă o minoră de 3 ani în „pârâtă” și o cheamă în fața judecătoriei

Cum s-a ajuns în această situație? 

În 24 iunie 2021, Sz.D. și fata lui de 3 ani, au primit o înștiințare din partea primăriei Municipiului Cluj-Napoca, conform căreia el și fiica lui sunt în evidența primăriei că ocupă abuziv un apartament dintr-o casă modulară din Pata Rât. 

În octombrie 2019, Sz.D. a intrat într-o cameră goală de acolo, pentru că nu avea cum să locuiască în continuare cu părinții lui în camera de 16 m² primită de la primărie în 2010 după evacuarea de pe strada Coastei.

Chiar dacă el a predat cheia acelui spațiu reprezentantului primăriei în vara anului 2020, procesul continuă împotriva lui și al minorei de 3 ani.

„Lara, un copil de numai 3 ani, a fost chemată în judecată de Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Un avocat va prezenta cazul din perspectiva drepturilor copilului, care sunt încălcate prin faptul că o minoră de trei ani este chemată în judecată direct, personal, deci nu prin intermediul părintelui ori tutorelui. 

Acțiunea, în general, e despre încălcarea drepturilor copilului, a dreptului la o locuință adecvată, a dreptului la siguranță și la viață.

Lara simbolizează destinul acelor copii care în acest oraș foarte bogat nu au dreptul la o locuință adecvată.

Protestul nostru, practic, se referă și la acest drept de a avea o locuință adecvată.

Vom merge la Tribunal”, a explicat Eniko Vincze din partea inițiativei civic-activiste Căși Sociale ACUM!

CITEȘTE ȘIZeci de asociații au lansat un apel internațional pentru a-l convinge pe Emil Boc să stopeze evacuările din Pata Rât: „Așa se răzbună autoritățile publice pe cei care i-au dat în judecată pentru evacuarea din 2010, caz care acum se află la CEDO?”

În iulie 2021, Ziar de Cluj semnala riscul iminent de evacuare din zona Pata Rât, iar zeci de asociații și organizații naționale și internaționale au semnat un apel prin care solicitau Primăriei Cluj-Napoca stoparea procesului de evacuare a mai multor familii rome din casele modulare construite de administrația locală lângă rampele de gunoi din Pata Rât în 2010. 

„Este vorba de patru familii tinere cu copii mici, care s-au mutat în camerele goale numite apartamente din casele modulare, după ce mai mult de 10 ani au locuit cu părinții lor în alte spații de acolo și neavând altă alternativă.

Acum nici măcar lângă gunoi nu au dreptul să locuiască? Primăria Cluj-Napoca le alungă și de acolo, ținând acele spații locative vacante? Așa se răzbună autoritățile publice pe cei și cele care le-au dat în judecată pentru evacuarea din 2010, caz care acum se află la CEDO?

Domnule Primar, unde sunt locuințele sociale?”, notau inițiatorii apelului lansat la începutul lunii iulie. 

Cazul familiilor cu risc de evacuare este cuprins în apelul publicat pe pagina Căși Sociale ACUM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *