Sanatate

Protest în faţa CNAS: „Nu vă bateţi joc de medici!”. În acest ”război” pacienții vor fi victime. Plătim CAS și CASS (pentru fiecare sursă de venit), să aibă unii pensii speciale

Mai mulți medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu. Un protest este programat și la Cluj.

Medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”.

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj-Napoca, Mihai Mara, a spus că medicii vor protesta joi dimineața, între orele 9.00 și 11.00, în fața Casei de Asigurări de Sănătate.

„Am chemat medicii de familie din județ să vină și am chemat și medicii din ambulatoriu să vină. Proiectul elaborat de Casa Națională ne scade veniturile cabinetului cu aproximativ 40-50% prin mai multe mecanisme. O dată prin scăderea valorii punctului per capita și pentru consultații. A doua oară prin limitarea numărului de consultații în cabinete, inclusiv prin eliminarea regularizării anuale”, a spus Mihai Mara, la Europa FM.

„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro”, a afirmat, sigur pe el, premierul Marcel Ciolacu.

De cealaltă parte, medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) refuză să mai încheie contracte cu CNAS începând de la 1 februarie, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor.

Din acest război, cel mai mult ar avea de suferit pacienții, care ar fi puși în situația să plătească din buzunar chiar și banala consultație la medicul de familie. Nu este clar nici cine va mai emite rețete compensate și bilete de trimitere, dacă medicii de familie nu vor mai lucra în contract cu Casa de Asigurări.

Cine are însă dreptate: medicii sau Marcel Ciolacu și CNAS? Cât câștigă, de fapt, un medic din contractul cu CNAS?

Înainte de toate, suma pe care o primește lunar de la CNAS un medic de familie sau un medic specialist din ambulator (policlinică), în baza serviciilor medicale facturate către Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului.

„Un medic de spital, dacă primește 15.000 de lei, acei 15.000 de lei sunt ai lui. Noi, dacă primim 15.000 de lei lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate, din acei 15.000, trebuie să plătim impozitele la stat și să acoperim toate cheltuielile cabinetului, iar abia apoi rămânem cu salariul, după ce tăiem toate aceste cheltuieli”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Alina Drăghici, medic psihiatru care a participat la protestul de marți de la Policlinica Apaca din București.

Din acest venit se scad toate cheltuielile cabinetului, iar ceea ce rămâne este salariul medicului.

Exemplu de cheltuieli cabinet medical individual:

Cheltuielile cabinetului înseamnă:

  • salariu asistent medical
  • salariu contabil
  • salariu femeie de serviciu
  • chiria cabinetului
  • factură întreținere (apă, căldură)
  • factură lumină
  • factură internet și telefon
  • rate pentru achiziționarea de aparatura medicală (acolo unde este cazul – există medici care au în cabinet EKG sau ecograf sau alt tip de aparatură)
  • mentenanță pentru aparatura medicală
  • program informatic + calculator + consumabile
  • consumabile: hârtie, formulare, măști, dezinfectanți, detergenți, săpun etc.
  • taxe și impozite către stat.

Medicii de familie și medicii specialiști consultați de HotNews.ro spun că, cel mai adesea, factura lunară pentru servicii a cabinetului lor, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ajunge la 20.000 – 30.000 – 40.000 de lei, sumă din care ei trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, în afara salariului lor.

Principala nemulțumire a medicilor – atât a celor de familie cât și medicilor specialiști din ambulator – nu este neapărat că sunt plătiți prost, ci că CNAS vrea să îi plătească mai prost decât i-a plătit anul trecut.

Atât veniturile medicilor de familie, cât și ale specialiștilor din ambulator ar urma să scadă anul acesta comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, când ele au crescut – așa arată în acest moment sumele propuse de CNAS, publicate în transparență decizională săptămâna trecută, pentru decontarea serviciilor medicilor.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

La medicii de familie:

  • Valoarea punctului per capita scade de la 12 lei în 2023 la 7,7 lei în 2024
  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 8 lei în 2023 la 6,2 lei în 2024

La medicii specialiști din ambulator (policlinici):

  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024
  • Medicii de ambulator nu primesc bani per capita

Medicii de ambulator, mai puțin norocoși decât medicii de familie: sunt plătiți doar pentru serviciile medicale, în timp ce medicii de familie primesc bani automat pentru fiecare pacient înscris pe listă

Pe lângă faptul că valoarea punctului plătit de CNAS pentru servicii medicale este mai mare în cazul medicilor de familie decât al specialiștilor din ambulator, medicii de familie mai pornesc din start cu un mare avantaj: ei primesc lunar bani „per capita” – pentru fiecare pacient înscrie pe listă, indiferent dacă acesta trece sau nu în luna respectivă pe la medicul său de familie.

Cei 12 lei primiți de medicii de familie per capita în anul 2023 și cei 7,7 lei pe care ar urma să îi primească în 2024 se înmulțesc cu numărul pacienților de pe lista medicului și rezultă suma pe care cabinetul medical o încasează „per capita” lunar de la Casa de Asigurări.

Sumele sunt însă variabile, în funcție de fiecare medic – există medici de familie cu 1.000 de pacienți înscriși pe listă, cu 2.000, 3.000 sau 4.000 de pacienți.

Pe lângă aceșți bani, medicii de familie facturează separat și servicii medicale – consultație și alte servicii adiacente. Acestea sunt notate, fiecare, cu un anumit număr de puncte. Valoarea unui punct a fost de 8 lei anul trecut și ar urma să scadă la 6,2 lei în 2024.

Media punctelor încasate de un medic de familie din interacțiunea cu un pacient în cabinet este de aproximativ 10 puncte, ceea ce înseamnă că un medic ar urma să primească, în 2024, de la CNAS în jur de 60 de lei pentru o consultație (sumele sunt brute).

De cealaltă parte, medicii specialiști din ambulator nu au o listă de pacienți înscriși, așa că, în cazul lor, plata per capita nu există.

Le rămân doar punctele încasate per serviciu medical – în funcție de gradul de complexitate și de specialitatea medicală.

Cum medicii din ambulator acoperă aproape toate specialitățile medicale – cardiologie, pneumologie, neurologie, oftalmologie, ortopedie, medicină internă, ginecologie, psihiatrie etc.

Medicii specialiști mai spun că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, în jur de 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei, spun ei.

În plus, Casa de Asigurări de Sănătate limitează consultația decontată la 15 minute. Unii dintre medici spun că nu se pot încadra în aceste 15 minute și pentru a parcurge toată birocrația – validarea cardului de sănătate în sistem și completarea hârtiilor – plus să consulte pacientul și să îi explice ce are de făcut. Unii dintre ei petrec mai mult timp cu pacientul, lucru care înseamnă, practic, că pierd bani.

Suma facturată către CNAS nu este fixă, diferă de la cabinet la cabinet și depinde de foarte multe variabile: număr de consultații și de servicii medicale acordate, specialitatea medicului (în cazul specialiștilor din ambulator, consultațiile de diferite specialități medicale sunt punctate și plătite diferit) și numărul de pacienți înscriși pe lista medicului – în cazul medicilor de familie.

Așa se face că, în funcție de valoarea facturii lunare decontate de CNAS, de numărul de pacienți și de serviciile prestate, și venitul net al medicului ajunge să varieze foarte mult: HotNews.ro a discutat cu medici care au protestat în aceste zile și a reieșit că unii dintre ei rămân, la final de lună, cu un venit net în jurul a 5.000 – 6.000 de lei, alții ajung la 8.000 – 10.000 de lei, iar cei mai norocoși pot ajunge chiar și la 15.000 – 20.000 de lei într-o lună, dacă au mulți pacienți și consultații și facturează un număr mare de servicii către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cert este că medicii spun că nu ajung la salarii nete de 10.000 – 15.000 de euro, așa cum a declarat recent premierul Marcel Ciolacu. În cel mai fericit caz, acele sume reprezintă venitul total al cabinetului și reprezintă excepții – doar puține cabinete ajung la aceste cifre.