Din oras

Protest al romilor evacuați de pe strada Coastei. După 9 ani, încă sunt exilați la Pata Rât – FOTO

Scris de 446

Persoanele evacuate acum 9 ani de pe strada Coastei și exilate la Pata Rât au ieșit în stradă să ceară la fel ca în fiecare an o locuință decentă. La protest au participat și mulți copii mici, dintre care unii s-au născut printre gunoaiele de Pata Rât, toți dorindu-și o șansă pentru o locuință departe de mizerie. Primăria nu a reușit în 9 ani să găsească o soluție pentru acești oameni, comunitatea de romi de pe Cantonului fiind probabil cel mai mare eșec al administrațiilor care s-au perindat la cârma acestui oraș. 

Evenimentul de astăzi a fost o ocazie pentru ca persoanele evacuate să tragă un semnal de alarmă asupra prețurilor foarte mari ale chiriiilor care nu le permite clujenilor cu venituri medii să beneficieze de o locuință. Îndemnul a fost la solidaritate între evacuați și chiriași. ”Oraș de locuit, nu pentru profit”, au scandat cei prezenți. Protestatarii au venit pregătiți cu tobe și fluiere în speranța că astfel se vor face auziți de către primarul Boc.

”Ne-am adunat aici din câteva motive. Unul dintre ele este comemorarea evacuării de pe strada Coastei din 2010. Au trecut 9 ani de atunci și nu s-au făcut prea multe în direcția aceasta. Oamenii sunt extrem de supărați și eu un caza care nu trebuie uitat. Nu trebuie uitată acea pată pe fața orașului pe care a făcut-o primăria și pe care nu vrea să și-o accepte ca fiind parte din propria istorie. Celelalte motive sunt criza locuirii generalizate. Chiriile cresc de la an la an, atungi niveluri extrordinare. Nu se face nimic pentru a reglementa această situație. Scopul este acumularea de profit”, a declarat George Zamfir de la Fundația Desire.

În 17 decembrie 2010, 350 de persoane au fost mutate forțat de pe strada Coastei în barăci improvizate în apropierea rampei de gunoi. Din cele 76 de familii evacuate, 40 de familii au primit câte un modul, adică o cameră de 16 metri pătrați, iar 36 de familii nu au primit nimic, doar un teren gol pe care li s-a spus să își construiască ceva. Totul a avut loc în plină iarnă, cu doar 7 zile înainte de Crăciun. De atunci, și alte familii au fost evacuate forțat și mutate la Pata Rât.

Anual acești oameni solicită primăriei să îi ajute să iasă dintre gunoaie, mizerie și șobolani. Copiii lor sunt expuși la boli, le este greu să ajungă la școală. Măsurile luate de primărie nu rezolvă cu adevărat această problemă. Locuinețele sociale sunt mereu prea puține. În 9 ani nu s-a reuzit construirea unor locuințe pentru acești oameni. ULTIMA ORĂ

 • Acum 33 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE