Persoanele evacuate acum 9 ani de pe strada Coastei și exilate la Pata Rât au ieșit în stradă să ceară la fel ca în fiecare an o locuință decentă. La protest au participat și mulți copii mici, dintre care unii s-au născut printre gunoaiele de Pata Rât, toți dorindu-și o șansă pentru o locuință departe de mizerie. Primăria nu a reușit în 9 ani să găsească o soluție pentru acești oameni, comunitatea de romi de pe Cantonului fiind probabil cel mai mare eșec al administrațiilor care s-au perindat la cârma acestui oraș.
Evenimentul de astăzi a fost o ocazie pentru ca persoanele evacuate să tragă un semnal de alarmă asupra prețurilor foarte mari ale chiriiilor care nu le permite clujenilor cu venituri medii să beneficieze de o locuință. Îndemnul a fost la solidaritate între evacuați și chiriași. ”Oraș de locuit, nu pentru profit”, au scandat cei prezenți. Protestatarii au venit pregătiți cu tobe și fluiere în speranța că astfel se vor face auziți de către primarul Boc.
”Ne-am adunat aici din câteva motive. Unul dintre ele este comemorarea evacuării de pe strada Coastei din 2010. Au trecut 9 ani de atunci și nu s-au făcut prea multe în direcția aceasta. Oamenii sunt extrem de supărați și eu un caza care nu trebuie uitat. Nu trebuie uitată acea pată pe fața orașului pe care a făcut-o primăria și pe care nu vrea să și-o accepte ca fiind parte din propria istorie. Celelalte motive sunt criza locuirii generalizate. Chiriile cresc de la an la an, atungi niveluri extrordinare. Nu se face nimic pentru a reglementa această situație. Scopul este acumularea de profit”, a declarat George Zamfir de la Fundația Desire.
În 17 decembrie 2010, 350 de persoane au fost mutate forțat de pe strada Coastei în barăci improvizate în apropierea rampei de gunoi. Din cele 76 de familii evacuate, 40 de familii au primit câte un modul, adică o cameră de 16 metri pătrați, iar 36 de familii nu au primit nimic, doar un teren gol pe care li s-a spus să își construiască ceva. Totul a avut loc în plină iarnă, cu doar 7 zile înainte de Crăciun. De atunci, și alte familii au fost evacuate forțat și mutate la Pata Rât.
Anual acești oameni solicită primăriei să îi ajute să iasă dintre gunoaie, mizerie și șobolani. Copiii lor sunt expuși la boli, le este greu să ajungă la școală. Măsurile luate de primărie nu rezolvă cu adevărat această problemă. Locuinețele sociale sunt mereu prea puține. În 9 ani nu s-a reuzit construirea unor locuințe pentru acești oameni.