Din oras

Protest al angajaților din două spitale clujene

Angajații din Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca și din Spitalul Municipal Cluj-Napoca, memrmbri ai sindicatului „Solidaritatea Sanitară” au protestat în pauza de masă, fără întreruperea activității unităților, susținând revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Aceștia s-au alăturat colegilor din spitalele din toată țara care au organizat acțiuni de protest similare.

Protestul din pauza de masă („REPETIȚIE PENTRU GREVĂ”) este un alt semnal de avertizare a guvernanților: „o repetiție” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale.

Toți angajații din unitățile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susțin revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară” (https://greva-in-sanatate.ro/), care au drept referință de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, continuă cu solicitarea unei creșteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) și cu necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale.

Reiterăm că acțiunile de protest organizate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federații reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%.

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creștere medie a veniturilor angajaților care nu acoperă nivelul inflației nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând și în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniștilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate și de refuzul guvernanților de a onora angajamentele asumate față de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.

Exit mobile version