Din oras

Protectiile de copaci, cele mai cool accesorii pentru Marea Hamaceala

Pentru ca hamacele sa nu mai “roada” din coaja copacilor de care sunt atarnate, un grup de tineri a initiat o actiune prin care fiecare participant la Marea Hamaceala sa primeasca un set de chingi de 2.5 centimetri latime, care se infasoara in jurul copacului, protejandu-l. E vorba de cei care au initiat evenimentul in 2013, care isi propun sa doneze in acest an cam 200 de asemenea accesorii. 

Marcel Fodorean, initiatorul campaniei de strangere si donare de protectii pentru copaci este cel care, impreuna cu un grup de prieteni, a inceput in 2013 proiectul numit Marea Hamaceala. Actiunea isi propunea incurajarea tinerilor sa foloseasca spatiile verzi din parc. 

“In acel moment nimeni nu folosea acel spatiu, iar noi am dorit mult ca acest obicei sa devina o normalitate. Am reusit acest lucru, iar in 2015, in primavara, la o editie de Marea Hamaceala veneau 2.000 de oameni in parc sa se relaxeze, stand intinsi pe iarba sau in hamace. Intr-o singura zi normala de duminica am observat 50 de hamace montate in parc intre copaci, fara sa fie nici un eveniment. Pentru mine a fost ca un vis implinit. Toata starea de bine si toate evenimentele au fost organizate fara contributia primariei sau a sponsorilor. Noi am vrut sa transmitem o stare de spirit, am reusit prin intermediul Facebook-ului, iar evenimentul a devenit cunoscut in toata tara, cel putin trei orase copiind acest model de eveniment – Sibiu, Craiova si Targu Mures – iar multe altele din tara si-au exprimat dorinta de a organiza acest tip de eveniment”, povesteste el, pentru Ziar de Cluj. 

Totusi, evenimentul a avut si efecte negative.

“Ne-am dat seama in timp de un impact negativ asupra scoartei copacilor. Studiind problema, documentand foto si citind mai multe despre utilizarea hamacelor am ajuns la concluzia ca hamacele in parc fara protectii de copaci trebuie sa inceteze. Am facut un proiect prin Comm-on Cluj Napoca si am reusit sa achizitionam 90 de seturi de protectii de copaci care au fost distribuite gratuit comunitatii. De asemenea, dupa evenimentul Untold, am mai primit inca 60 de seturi de protectii care au ajuns la tinerii din Cluj. Protectiile constau intr-un set de chingi de 2.5 centimetri latime, care se infasoara in jurul copacului protejand scoarta acestuia. Aceasta problema este una subtila, noi incercam acum sa educam aceasta comunitate sa protejeze copacii”, mai spune Marcel.

Urmele deja sunt vizibile, iar impactul pe termen lung va fi unul major, dupa cum au observat organizatorii unuia dintre cele mai populare evenimente noi din Parcul Central. 

“Am incercat sa discutam cu Primaria Cluj Napoca dar acestia nu au fost destul de deschisi ca sa inteleaga efectiv despre ce le vorbeam. Dorinta mea e ca la fiecare eveniment de tip Marea Hamaceala sa pot interveni cu campania Hug A Tree si sa donam protectii de copaci pana ce ultimul utilizator de hamac din parcul central sa aibe acest set, sau pana o majoritate va dicta minoritatii. Eu am estimat ca va dura cel putin trei ani de zile pana rezultatele vor fi vizibile, pana oamenii se vor educa in a folosi protectiile pentru scoarta de fiecare data.  

“Noi facand un lucru nou, incercand ceva ce nu a mai fost incercat, am invatat pe drum ce inseamna, ne-am lovit de probleme si am incercat sa le rezolvam, am muncit la asta, si asta mereu fara contributia sponsorilor. Dar, totusi, e o problema pe care eu o consider grava si imi doresc mult sa schimbam trendul si sa dam directia corecta, iar mesajul sa ajunga la absolut toti utilizatorii de hamace din Cluj”, ne-a mai spus organizatorul. 

Pentru ca nu reprezinta doar Marea Hamaceala, ci si producatorul de hamace  Minorswing, echipa lui Marcel Fodorean a produs si protectiile cu pricina. 

„Tree Huggers sunt doua bucle (sling-uri) din chinga de 2.5 centrimetri latime lungi de 120 centimetri, o lungime totala de 240 centimetri, date in doua si cusute temeinic la capete cu ata de matase. Acesta e un produs, dar noi cand am promovat la Marea Hamaceala am indemnat lumea sa vina cu orice chinga lata de cel putin 2,5 centimetri, chiar si carpe sau prosoape. Poti proteja o scoarta de copac in multe feluri, noi am dat si o solutie a noastra, dar  indemnul a fost spre orice solutie. In campanii am folosit treehuggerele si le vom mai folosi si anul acesta”, spune organizatorul. 

Acestea s-au dovedit a fi “un produs foarte eficient, util, simplu de folosit”, potrivit organizatorului. Costurile s-ar ridica la 50 de lei pentru un set de doua chingi

“Noi am donat pana acum 90, mai avem de donat inca 60. Am avut o discutie si cu producatorul Balanganel.ro care imi promite ca va produce si el in acest an si va contribui la educarea tinerilor. Am facut doua campanii Hug a Tree, si in primavara vom incepe Marea Hamaceala tot cu o campanie de acest tip. Am estimat ca exista cel putin 1.000 de oameni care trec pe acolo cu hamacele lor, sa zicem ca 150 au deja. Anul asta mi-am propus sa dau la cel putin 200 de oameni. Eu ma bazez pe majoritatea care dicteaza minoritatii: din 1.000 de euro se pot achizitiona aproximativ 100 de protectii, dar acestea ar fi suficiente pentru cel putin doua campanii. Pentru doua editii de Marea Hamaceala in parc, la un singur eveniment pot fi montate deodata maxim 50 de hamace. Practic, daca am avea la fiecare editie  50 de seturi, nu ar fi posibil sa isi monteze cineva fara protectii. Dar marea problema e ca oamenii nu isi pun hamacele doar atunci. Prin Marea Hamaceala putem doar dicta trendul si trasa o directie corecta a lucrurilor”, a explicat Marcel. 

Oamenii din spatele Marii Hamaceli au facut anul trecut si un mic pliant care explica tinerilor ce grosime de copaci sa foloseasca si cum se monteaza corect hamacul. In demersul lor, au ajuns si la primarie. 

“Eu nu am vreo asociatie si nici nu sunt initiat in a scrie proiecte pentru primarie. Am mers direct la Administratia Parcurilor si le-am explicat ca ca ar trebui impuse aceste protectii ca regulament de ordine interna a parcului. Mi-am dorit ca sa donez cat de multe protectii pot obtine, dar, in acelasi timp, sa interzic oarecum folosirea hamacelor fara sunt multe evenimente care vin in acel spatiu. La Untold, de exemplu, le-am explicat si au fost foarte receptivi. Nu au montat nici un hamac fara protectie din 180 pe care le aveau”, a mai spus acesta. 

Rezultatul demersului nu a fost insa cel asteptat. 

“Au abordat foarte gresit subiectul. Mi se parea ca nu inteleg efectiv ce le zic. Mi-au spus ca noi avem nevoie sa punem hamace acolo si primaria nu are nevoie sa fie hamacele montate in parc, si atunci noi sa gasim solutii. Mi-au zis ca ne ajuta daca dorim sa reparam zonele fara iarba existente in parc, ca ne vor da ei seminte, ne pun la dispozitie ce pot. Oamenii au fost oarecum pozitivi, dar fara sa inteleaga efectiv cat de grava e problema daca nu se actioneaza prompt, cat de mult va afecta pe viitor. Nu pot sa ma astept, nici sa ii judec pe copii. Noua ne-a trebuit un an jumate sa intelegem care e efectul utilizarii in acelasi spatiu a hamacelor fara protectii. E nevoie de cateva zeci de utilizari in acelasi loc sa ai niste urme clare, vizibile. Concluziile le-am tras in timp, facand un lucru nou, am invatat din mers”, a dezvaluit Marcel Fodorean.

 Organizatorii evenimentului din Parcul Mare se tem ca oamenii isi vor da seama ca e o problema doar cand nu vor mai avea copaci. 

Cei care vor sa dea o mana de ajutor pot sa ii contacteze pe organizatori pe pagina Marea Hamaceala de pe Facebook, sa ii scrie lui Marcel pe adresa de mail meme8235@gmail.com sau sa sune la numarul de telefon 0756 569 618.

“Singurul lucru pe care mi-l doresc e ca mesajul transmis e sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca Marea Hamaceala e o stare buna de spirit, ca noua ne pasa de parc. In momentul in care a aparut mizerie am mers 40 de oameni si in doua ore am curatat absolut toate mucurile de tigara. Suntem constienti de impact si facem tot ce ne sta in putinta sa il diminuam pana vom ajunge sa nu lasam nici o urma dupa noi”, a mai spus Marcel Fodorean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *