Vocea ta

Propunerea guvernului către profesorii greviști este o ȚEAPĂ. Din ticăloșenie, sau din analfabetism, nu știm

Sindicatele din Învățământ dau luni un răspuns privind ultima ofertă a guvernului, de creștere a salariilor cu 25%, și tot luni premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și dea demisia pentru a începe „rotativa”. Însă un refuz al profesorilor ar da peste cap planurile coaliției de Guvernare. Ceea ce Coaliția de guvernare ar și merita.
  • Avocatul Noel Negrea, a analizat materialele puse în dezbatere duminică de către guvern pentru încetarea grevei profesorilor și are următoarele observații de natură juridică, cu precizarea că ”ar trebui consultat și un contabil/expert pe salarizare”:
1. Cu privire la OUG cu creșterile salariale:
a. Am verificat pe un fluturaș de salariu pt luna aprilie 2023, iar salariul de bază a fost de 6872 RON. Dacă ne uităm în anexa la OUG, la un profesor gr. I cu peste 25 de ani vechime, surpriză:salariul de bază, 6817 RON…. păi creștem sau scădem??? Atenție, problemă e GRAVĂ, pentru că în funcție de sumele indicate în anexă vor calcula toate salariile!!
b. Mărirea de 50% apare în nota de fundamentare, care chiar dacă face corp comun cu ordonanța, NU poate fi pusă în executare, adică nu avem pârghii să îi obligăm prin justiție să respecte creșterea începând cu 1 ianuarie 2024;
c. privitor la creșterea cu 25%, atenție mare: NU avem stipulat NICIUNDE cu claritate că toate salariile cresc cu 25%, de fapt ordonanța nici nu prevede expres asemenea mărire. Se prevăd niște sume la personalul nedidactic și auxiliar, dar NIMIC la personalul didactic, fiind foarte posibil ca procentele să difere și creșterea să fie practic inexistentă! Mai mult, la pct. 2.3 din Nota de Fundamentare se vorbește de măsuri PRECONIZATE, nu de măsuri adoptate!!
d. nimic despre calculul sporurilor, ceea ce înseamnă că ele rămân plafonate la nivelul anilor trecuți, ceea ce înseamnă, de fapt, o diminuare a salariului și o evidentă afectare la pensie!!!
e. Nimic despre 6% din PIB, nici măcar în nota de fundamentare….
2. Cu privire la OUG cu prima de carieră:
a. pentru a se acorda, este nevoie de acordul Comisiei Europene, nimeni nu știe dacă se va da sau nu, existând inclusiv posibilitatea unui acord parțial al Comisiei Europene (nu 1500, 700 de exemplu, sau 600). Vor fi vreodată guvernanții capabili să negocieze la UE în favoarea noastră? Mă îndoiesc!
b. deși la art. 19 pare a se prevedea că sumele vor fi suportate de la bugetul de stat dacă nu se vor putea asigura din fonduri europene, în alte 3 sau 4 locuri se tot repetă faptul că cei 1500 ron se vor da în funcție de cât va permite bugetul. Cu alte cuvinte, dacă bugetul nu va permite, ne putem trezi că reduc sumele sau chiar nu le mai dau deloc!
3. Atenție: suma de 1500 ron are destinație SPECIALĂ și FIXĂ, materiale didactice, participări la cursuri, echipamente de predare și un maximum de 30% pentru alte cheltuieli didactice (ce o mai însemna și asta?). Mai mult, achizițiile se vor putea face DOAR de la magazine/unități agreate de ei.
ÎN CONCLUZIE, părerea mea este că, din nou, încearcă să vă păcălească și că propunerile sunt batjocoritoare!”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul. De asemenea, Ciucă a transmis că așteaptă răspunsul acestora luni, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia.

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor. La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul

În urma discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață, sindicaliștii au anunțat că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia. Este cert, la această oră, că luni școlile vor fi în continuare în grevă.

Totuși, așa cum notează și EduPedu, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În ceea ce privește coaliția de guvernare, premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze în cursul zilei de luni, susțin surse G4Media din PNL. Dar doar în condițiile în care sindicatele din Educație vor fi de acord cu oferta propusă duminică și vor anunța încheierea grevei generale.

În aceste condiții, va începe ”rotativa”, întregul mecanism procedural prin care se va produce schimbarea premierilor și a unei părți importante din miniștri. Numirea noului guvern ar trebui să se realizeze până la finalul acestei săptămâni.

Însă dacă sindicatele din Educație resping și această ofertă, lucrurile în coaliție se complică. O eventuală demisie a lui Nicolae Ciucă ar paraliza practic negocierile cu sindicatele, pentru că un guvern demisionar nu poate emite Ordonanțe de Urgență iar procedurile de instalare a noului guvern Ciolacu ar dura câteva zile.

Și ne aflăm la o săptămână distanță de examenul la Evaluarea Națională de clasa a 8-a.