In vizor

Proprietarul vacilor găsite înghețate în Valea Fizeșului a fost identificat. Cel care le-a tăiat urechile este căutat în continuare

De imagini îngrozitoare au avut parte mai mulți săteni din Mintiu Gherlii, care au găsit, la jumătatea lunii ianuarie, în Valea Fizeșului, care străbate localitatea, mai multe vaci înecate, prinse în apa înghețată.

Primarul comunei Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean, a declarat pentru someseanul.ro că a fost sesizat de câțiva localnici despre această situație și a trimis imediat la fața locului reprezentanți ai Poliției Locale pentru a investiga cazul. Edilul a mai spus că a transmis proprietarului de vaci din zonă să-și scoată animalele din apa înghețată, însă acesta a refuzat să facă acest lucru, zicând că vacile nu sunt ale lui.

Proprietarul animalelor putea fi identificat după crotaliile din urechile vacilor, însă, după apariția cazului în presa locală, crotaliile au dispărut subit, vacilor fiindu-le tăiate urechile de persoane rămase încă necunoscute, care au pătruns cu tot riscul pe suprafața apelor înghețate până la vaci, pentru a ascunde identificarea acestora.

Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, prezent ieri seară la emisiunea Urbano, la NCN, a declarat că proprietarul vacilor înecate în apa înghețată a fost identificat:

„A fost destul de dificil să depistăm cine a fost proprietarul. Până la urmă, în cursul anchetei, anchetă desfășurată de către inspectorii din cadrul DSV cu un ajutor substanțial din partea lucrătorilor IPJ Cluj, în special lucrătorii din zona Gherla, s-a depistat cine a fost acel fermier. Avea un efectiv destul de consistent, undeva la 70 de bovine. Nu am înțeles niciodată rațiunea pentru care dânsul a ales să nege în primă fază că animalele respective îi aparțineau. Era o procedură foarte simplă, era nevoie să se anunțe medicul veterinar, ulterior se trecea la recoltarea capului pentru monitorizarea în direcția ESB-ului, iar ele, așa cum s-a și întâmplat, ar fi fost ecarisate.

Nu am stabilit în momentul de față cine a fost persoana care a îndepărtat mărcile de identificare, acele crotalii auriculare, în perioada următoare IPJ-ul se ocupă, dosarul este încă în cercetare și se încearcă identificarea celui care a îndepărtat aceste crotalii.

Din ce a rezultat din anchetă, din dorința lor fiziologică normală de a se adăpa, vacile au intrat în acea zonă care a avut o parte de gheață și gheața respectivă s-a rupt, ele efectiv nu au mai putut să iasă.

Accidente se întâmplă, dacă ar fi fost un caz de bună-credință, în care să ne anunțe, sancțiunile ar fi fost pe partea de bunăstare, pentru că e nevoie, orice fermier, orice persoană care deține în proprietate un animal are și anumite obligații față de acel animal.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *