In vizor

Propaganda lui Viktor Orban în Transilvania dă roade: Maghiarii au devenit cea mai pro-rusă comunitate din România. Ei cred că Ucraina și NATO sunt de vină pentru invazia rusă

Marea majoritate a maghiarilor din Transilvania a devenit pro-Putin, arată o serie de sondaje citate de publicația Transtelex, care notează că ”mesajele populiste și conținutul antioccidental generat artificial câștigă tot mai mult spațiu în rândul maghiarilor din Transilvania”. ”Românii au încredere în UE, în Occident, în Statele Unite; maghiarii transilvăneni în Viktor Orbán și în guvernul Fidesz”, rezumă Transtelex.

Această situație provine din faptul că, în rândul maghiarilor, comunicarea despre război a fost complet dominată de mass-media publică maghiară, total aservită lui Viktor Orban.

  • Potrivit acestor sondaje comentate de politologul Tibor Toró, doar 25% dintre cetățenii din Ținutul Secuiesc au considerat că Putin și Rusia sunt responsabili pentru războiul din Ucraina, iar 53% au spus că Ucraina și NATO sunt de vină pentru izbucnirea conflictului armat, deoarece Ucraina a devenit prea apropiată d NATO.
  • Rezultatele sunt în totală contradicție cu opinia publică românească, în condițiile în care 74% dintre români consideră Rusia responsabilă pentru război și doar 16% dau vina pe Ucraina și NATO.

Toró a declarat că, după începerea atacului rusesc de anul trecut, au început un sondaj împreună cu sociologul Tamás Kiss, în care au urmărit modul în care minoritatea maghiară din România și românii din România văd războiul.

Întrebați ce poziție ar trebui să adopte România în această situație, 90% dintre respondenții din Ținutul Secuiesc și 86% dintre maghiarii din Transilvania au răspuns că ar trebui păstrată o distanță egală față de ambele părți și doar 4, respectiv 5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult.

Mark Galeotti, expert în Rusia: Viktor Orban e idiotul util al lui Vladimir Putin

Mark Galeotti, unul dintre cei mai cunoscuți experți în politica din Rusia, a criticat atitudinea pro-rusă a premierului maghiar Viktor Orban, pe care l-a calificat drept ”idiotul util” al lui Vladimir Putin, transmite publicația Telex din Ungaria.

  • ”Activitatea lui Orbán este foarte utilă pentru ruși, deoarece el este o forță perturbatoare în Occidentul unit și, de asemenea, oferă un subiect de conversație important, mai ales acum, când presa rusă profită de orice dovadă care poate indica prăbușirea unității Occidentului. De fiecare dată când Orbán contrazice Bruxelles-ul, el primește multă publicitate. În ciuda acestui fapt, în prezent nu există semne că Orbán este deosebit de popular în Rusia sau că se află în buzunarul rușilor. Cred, și aceasta este doar părerea mea, că el este un fel de idiot util pentru ei, nimic mai mult”, a declarat Mark Galeotti.

El a explicat și modul în care funcționează strategia rusă de dezinformare: ”este bună în a găsi comunități care sunt deja nemulțumite și în a încerca să le radicalizeze. Nu poate genera resentimente, dar poate aprofunda resentimentele existente și le poate face mai grave. În Europa, Ungaria joacă acest rol. Nu se bazează pe faptul că Ungaria va prelua controlul, ci pe faptul că va provoca confuzie și va deturna atenția de la lucruri mai importante și va îngreuna procesul decizional”.

În ceea ce privește invazia rusă din Ucraina, Mark Galeotti a spus că ”în ciuda convingerii mele că Ucraina va învinge, este foarte greu de spus cum, când și ce va însemna acest lucru. Este timpul să ne obișnuim cu faptul că există un război în Europa și că nu îi vedem finalul. Nu există o cale ușoară de ieșire din el”.