Editorial

Promo publicitar pentru viitoarele scumpiri: Înainte de sărbători, prețul la carnea de porc s-ar putea dubla. Un kilogram ar ajunge și la 60 de lei. Că: ”Piața cere și prețul crește”

Carnea de porc se va scumpi de sărbători, anunță Digi24 care citează mai mulți fermieri din diferite zone ale țării. Vinovate, de această dată, sunt scumpirile la facturile la energie. Şi vremea. N-a ploat, nu sunt cereale, fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos şi au ajuns la concluzia că „profitul e zero, iar datoriile enorme”. Aşa că se scoate pârleala pe buzunarul consumatorilor. Unii, mai ales funcţionarii statului mafiot român, care au şi spor de stat pe curul lor cel mare pe scaun, îşi vor permite scumpirile, alţii nu. GHINION!

”Piața cere și prețul crește. Faptul că nu avem o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pe pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani”, susține fermierul Ionel Arion, președintele Asociației ProAgro.

Noi ştim acest lucru de mai bine de două decenii, de când lăcomia politicienilor noştri vine numai cu scumpiri.

Prin urmare şi anul acesta, de sărbători, pensionarii şi categoriile sociale defavorizate îşi vor umple masa cu facturi la energie. Iar va crește prețul la mușchiulețul de porc injectat cu ser până la creșterea în volum și greutate cu 150% și la mezelurile pline de coloranți alimentari și potențiatori de gust (adică E-uri “bio”), c-așa au hotărât fie producătorii (care numai producători nu sunt, dar asta este altă poveste), de mânuţă cu procesatorii.

Cum v-am mai spus, „producătorii” şi “procesatorii” noștri sunt întotdeauna în război cu consumatorii produselor lor. Să scape de TVA și să pună cu un drum și de o scumpire ei sunt capabili să trimită vaporul plin cu cereale 3 mile marine în largul portului Constanța „ca export” și să-l întoarcă „ca import”.

Mi-aduc aminte cum acum vreo 20 de ani i s-a cerut Serviciului Român de Informaţii să se ocupe de evaziunea fiscală la alimente și, în special, de exporturile fictive, mai ales de cei care “facturează mărfuri în România, au unul-două birouri în Bulgaria, se duc și pun ștampila că au ajuns mărfurile acolo și apoi cer TVA-ul înapoi de la Guvern”.

Aș! Nu știu ce a păzit SRI timp de 20 de ani în afară de „câmpul tactic din Justiţie”, dar preţurile produselor alimentare procesate au crescut în fiecare an de atunci, implacabil. În ultimii 20 de ani, sub veghea „serviciilor”, România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste.

Ponderea mărfurilor alimentare în coşul de produse şi servicii pe baza căruia se calculează inflaţia, este de departe cea mai ridicată, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât în alte ţări. Cifrele sunt rușionaose raportate la puterea de cumpărare a consumatorului român.

O soluţie pentru „ieftiniri” ar fi să nu se mai consume (deși mă îndoiesc, când este vorba de foale, suntem destul de gingași și de ușor de convins să dăm bani chiar și nejustificat) și se va regla piața…

Dar celelalte costuri gospodărești mă sperie, cele incontrolabile că nu există concurență (gaz, curent, apă) – chestii din care, după cum vedeţi, se naşte Apocalipsa creşterii prețurilor.

Se întâmplă ca pe vremea lui nea’ Ceașcă când se anunțau plăți salariale de numai 50%, că nu era îndeplinit planul și lumea exploda de nervi (deși stătea proptită-n lopată pe principiul “ei se prefac că ne plătesc, noi ne prefacem că muncim”). Când se “dădeau” salariile în proporție de 70-80% toată lumea devenea, brusc, fericită. Așa și acum, suntem tocați informațional cu tot felul de scumpiri (justificate socialist-multilateral-dezvoltat prin “toate-s scumpe în ziua de azi”, “nu-i vina noastră”), pentru a putea răsufla ușurat poporul când ele nu se aplică așa de apocaliptic cum au fost anunțate.

Uite așa s-a inventat promo-ul publicitar al scumpirilor viitoare.

PS: Discuție între doi măcelari rămași singuri în prăvălie după plecarea unui bătrânel: “În fiecare săptămână vine bătrânul ăsta ponosit și-i dai un pachet de carne, așa, pe moca. De ce?” “Băi, omul ăsta mi-a făcut numai bine, îi sunt obligat până la moarte.” „De ce…???” “Mi-a fost profesor la Politehnică și dacă n-avea el grijă să mă pice la examene, ajungeam dracu’ vreun amărât de inginer…”