De cartier

Promisiune electorală din 2012: Parkingul Hașdeu a primit autorizație de construcție abia în 2019

Acesta este ritmul în care sunt puse în aplicare promisiunile electorale: la circa 7 ani distanță de la anunțul inițial. După ani de tărăgănări, abia în 2019 Parkingul Hașdeu are autorizația de construcție semnată. Pornind de la acest proiect, ne putem întreba câți ani vor trece până se vor concretiza alte asemenea mega-proiecte, precum metroul, trenul metropolitan și centura metropolitană?

Context: în anul 2012, Primăria Cluj-Napoca semna un acord cu Universitatea „Babeș-Bolyai” privind construcția unui nou parking pe strada Păstorului. Urma ca în același an sau în cel mai rău caz în 2013, să demareze lucrările. Cu puțin timp înainte de campania electorală din 2012, Radu Moisin, primar interimar la acea vreme, a semnat un acord de colaborare între Primărie și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, urmând să fie demarate apoi studiile de fezabilitate, proiectare și execuție.

Radu Moisin

Tot atunci, Moisin estima că lucrările ar putea demara în toamna lui 2012 sau începutul lui 2013.

Înainte de a începe, acordul a fost anulat, apoi a fost reînnoit, dar fără niciun rezultat. Vreme de aproape 6 ani, clujenii au rămas doar cu promisiunea, întrucât proiectul a fost blocat. 

În iunie 2018, Emil Boc revenea asupra acestui subiect:

„La parkingul Hasdeu s-a încheiat contractul de proiectare și execuție și avem termen de predare a proiectului 3 septembrie 2018, după care avem 24 de luni perioada de execuție, conform autorizației de execuție la parkingul din Hasdeu”, anunța primarul Emil Boc, la un post de radio local.

Teoretic, lucrările ar fi trebuit să înceapă.

Doar că având un alt proiect, devenit celebru pentru durata nepermis de lungă în care a fost realizat, ne referim la Parkingul Negoiu (lucrările începute în 2013 au fost finalizate în decembrie 2017, iar investiția a fost dată în folosință abia în iunie 2018, din cauza lipsei unui aviz de la pompieri), pare-se că și Parkingul Hașdeu se înscrie în același mod de execuție.

CITEȘTE ȘI: Moment istoric! Parkingul Negoiu este funcțional

În prezent, pentru cei peste 5.000 de studenţi din campusul studenţesc sunt disponibile doar 76 de locuri de parcare. 

Primăria Cluj-Napoca a anunțat recent semnarea autorizației de construcție a noului parking de pe strada Păstorului, din Campusul Studențesc Hașdeu. 

Autorizaţia de construire pentru „parking suprateran S+2D+P+2E+terasă, conform planului urbanistic de detaliu (PUD), aprobat cu hotărârile de Consiliu Local nr. 473/2013 şi nr. 388/2016, str. Păstorului nr. 67-69” a fost publicată pe site-ul municipalităţii în 26 martie. 

Durata de execuţie a lucrărilor este de 36 de luni. 

Termenul de valabilitate a autorizaţiei: 12 LUNI de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

În acest proiect, Primăria Cluj-Napoca este asociată cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), protocolul fiind încheiat pe 99 de ani. Parking-ul va fi construit pe un teren de 1.992 mp şi va avea 320 de locuri de locuri de parcare. Un număr de 238 de locuri vor fi cu regim închis și rezervate studenţilor şi cadrelor didactice de la UBB, care vor beneficia de o reducere de 10% din abonamentele standard.
 
În plus, se preconizează că alte 82 de locuri vor putea fi ocupate de alţi conducători auto care caută un loc de parcare. În asociere UBB vine cu terenul, evaluat la 1,79 milioane de lei (calcul făcut la preţul de 900 lei/mp). Municipalitatea suportă preţul execuţiei lucrării, estimat la 30 de milioane de lei, iar serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor se va ocupa de managementul obiectivului.

Practic, un proiect care a fost promis în contextul alegerilor locale din iunie 2012, Parkingul Hașdeu, beneficiază de o autorizație de contrucție abia în 2019, adică tot într-un an electoral.

Întrucât durata de execuție este de 3 ani, cel mai probabil, acest praking va deveni functional după ce va fi inaugurat cu întârziere într-o viitoare campanie electorală sau cu prilejul alegerilor locale din anul 2024. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *