Cooltura

Prolific, Teatrul Național Cluj le oferă spectatorilor o nouă premieră în Sala Mare – „Șase personaje în căutarea unui autor”

După o îndelungată stagiune online, Teatrul Național Cluj-Napoca a ieșit din „carantina” spațiului virtual la jumătatea lunii mai, cu noi premiere pe scenă: „Chiritza în carantină” și „Cartoforii”, spectacole care promit culoare teatrală și umor.

Prolific în acest nou început de drum, Naționalul clujean anunță o premieră și pentru luna iunie – „Şase personaje în căutarea unui autor”, care se va juca în Sala Mare, sâmbătă, în data de 5, de la ora 19, o bucurie pentru împătimiții de teatru care vor putea respira iarăși emoția actului artistic, nefiltrată prin fibra internetului, nedezbrăcată de atmosfera specifică sălii de spectacol.

„Şase personaje în căutarea unui autor” le va da ocazia spectatorilor de a se reîntâlni pe scena TN Cluj cu unul dintre cei mai celebrați și mai comentați autori dramatici ai secolului trecut – Luigi Pirandello.

„Tudor Lucanu, semnatarul regiei apreciatelor spectacole Amalia respiră adânc, Romeo și Julieta, Cel mai iubit dintre pământeni, ne propune o montare inspirată a piesei considerate momentul de vârf al creației pirandelliene și cea mai emblematică reprezentare a doctrinei teatrale a dramaturgului italian: Șase personaje în căutarea unui autor (1921).

Parte a trilogiei „teatru în teatru”, alături de Fiecare în felul său (1924) și Astă-seară se improvizează (1929), Șase personaje în căutarea unui autor este o mărturie a caracterului revoluționar al teatrului lui Pirandello. Aducând în discuție teme precum multiplicitatea identității, imposibilitatea comunicării și tensiunea dintre realitate și ficțiune, piesa dizolvă convențiile teatrale și expune limitările realismului.

La prima sa reprezentație, pe scena Teatrului Valle din Roma, în luna mai a anului 1921, Șase personaje în căutarea unui autor a bulversat și a scandalizat. Exact un secol mai târziu, vă invităm să descoperim împreună cu echipa spectacolului cum rezonează astăzi această operă pirandelliană esenţială. Ce formă pot lua căutările sale, meditația asupra rolului personajului și asupra raportului dintre viață și artă în contextul problemelor contemporane cu care se confruntă teatrul? Lăsați-vă ghidați de actori, regizor și dublurile lor vii în participarea la o incizie pe viu a mecanismelor intime ale artei scenice”, ne transmit reprezentanții TNC.

Distribuția spectacolului este una promițătoare: Dan Chiorean, Irina Wintze, Alexandra Tarce, Cosmin Stănilă, Radu Dogaru, Angelica Nicoară, Matei Rotaru, Sânziana Tarța, Cătălin Herlo, Ramona Dumitrean, Diana Buluga, Miron Maxim, Ruslan Bârlea, Adriana Băilescu, Petre Băcioiu.

După o (prea) lungă despărțire pandemică de actorii Naționalului clujean, avem acum ocazia de a ne reîntâlni cu mulți dintre ei. O întâlnire care sperăm că nu va dezamăgi.

Foto: Nicu Cherciu, TNC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *