Din oras

Proiectul sangelui artificial, pe cale de a strange bani pentru experimente de laborator

Scris de 233

Proiectul de cercetare prin care cercetatorii Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca isi propune obtinerea unui substitut de sange, util in cazul unor interventii chirurgicale sau accidente are cel mai mare succes dintre proiectele de pe platforma de crowdfunding a institutiei. Au fost donati pana acum 9.175 de lei din cei 10.000 pe care specialistii i-au estimat ca necesari pentru un set de experimente cu animale de laborator. 

Celelalte proiecte, avand ca scop strangerea de fonduri pentru burse, calculatoare, reconditionarea unei fresce sau reunirea muzeelor UBB intr-un complex, abia au strans pana acum intre 20 si 230 de lei. 

“Cercetatorii care au propus proiecte au acces la fonduri doar in momentul in care se completeaza suma dorita. Daca termenul trece si banii nu s-au strans, suma se intoarce la donator”, a atras atentia Radu Silaghi Dumitrescu, coordonatorul proiectului. 

Cercetarea are ca scop descoperirea retetei prin care sa se poata obtina sangele artificial, mai precis “un substitut de sange care contine o proteina din viermi marini si care s-ar dovedi util in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor accidente. 

Fondurile solicitate prin intermediul platformei de crowdfunding vor fi folosite in cadrul unui set de experimente cu animale de laborator. Cercetatorii clujeni vor sa verifice in acest fel absenta efectelor secundare in preparate pe baza de hemeritrina (o proteina incolora originara din viermi marini dar obtinuta de echipa de cercetatori pe cale recombinata, din E. coli modificata genetic). Vor fi achizitionate din acesti bani materiale consumabile, mai exact reactivi de analiza. 

“Chiar daca experimentele erau programate pentru luna martie, le-am pastrat pentru aceste fonduri, speram ca se vor strange. Lucram in continuare, exista si finantare de la minister, nu as vrea sa detaliez, dar treaba merge mai departe”, a mai spus Silaghi Dumitrescu.

Pana acum s-au inregistrat 13 sustineri si au mai ramas 92 de zilei. Cei care vor sa contribuie pot accesa site-ul UBB. 

Foto: descopera.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 9 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 13 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE