In vizor

Proiectul pistelor de biciclete din Cluj. Boc: „E un obiectiv strategic fundamental al mandatului 2020-2024”

Scris de 46

Clujul e pe primul loc și în privința realizării pistelor de biciclete discontinue. Primarul Emil Boc a declarat că proiectul pistelor de biciclete de la nivelul municipiului Cluj-Napoca – o realizare a administrației locale care nu a reușit să se constituie într-o rețea de piste bine închegată – va fi extins la nivelul întregului județ. Proiectul a fost anunțat recent de reprezentanții Consiliului Județean Cluj și presupune o rețea de 100 km de piste de bicicliști, dar este asumat și de administrația locală de-a lungul culoarului Someșului. 

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că dorește să facă pistă de biciclete pe aliniamentul Someșului, proiect care ar trebui să vină în completarea unui alt demers și anume Amenajarea malurilor Someșului, o promisiune rămasă neonorată de ani buni de către administrația locală. 

„Acum, studiile ne arată exact detaliile. 

Vă pot spune că e un obiectiv strategic fundamental al mandatului ăstuia 2020-2024, de a realiza culoare pietonale și de biciclete, pe malurile Someșului, din Gilău și până în Apahida, dacă se poate. 

Acum avem câteva obstacole, le discutăm cu specialiștii, încercăm să găsim sprijinul necesar. 

În zona Muzeului Apei este, de exemplu, o zonă strategică de modificări legislative sau de sprijin national astfel ca acolo să se poată amenaja.

Mai sunt câteva bariere administrative”, a declarat Emil Boc la un post de radio local. 

De altfel, edilul Emil Boc anunțase recent că administrația locală poartă discuții cu reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) pentru realizarea unui culoar pietonal și velo care să lege cartierul Mănăștur de centrul orașului. Tema apare în contextul în care un culoar pentru pietoni și bicicliști ar urma să fie amenajat pe malurile Someșului, odată cu modernizarea și reamenajarea acestora. 

CITEȘTE ȘI: Proiect: Piste de bicicliști pentru conectarea cartierului Mănăștur de zona zero a Clujului

„Va fi una dintre prioritățile acestui mandat de realizare a acestui culoar de biciclete și pietonal pe cursul Someșului, pe lângă proiectul pe care-l avem deja în lucru: Amenajarea malurilor Someșului, inclusiv zona Garibaldi, care va fi o zonă absolut de referință pentru ce va însemna viața și calitatea vieții la Cluj-Napoca. 

Aceste lucruri se vor întâmpla în perioada următoare”, a promis edilul Emil Boc. 

Realizarea unei rețele unitare de piste de biciclete a reprezentat o solicitare constantă a societății civile, activiștilor clujeni și a cetățenilor. 

Problema pistelor pentru biciclete a fost semnalată de nenumărate ori în presă și pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, conducerea Primăriei Cluj-Napoca nu a luat nici o măsură și bicicliștii circulă în continuare pe piste care încep nicăieri și se termină nicăieri.

Consiliul Județean Cluj a lansat, în schimb, un proiect de piste de biciclete amenajate pe drumurile județene care leagă Cluj-Napoca de două zone turistice importante din județul Cluj, Cheile Turzii și Muntele Băișorii. Președintele Consiliului Județean Alin Tișe a anunțat că în următorii doi ani pe aceste drumuri județene vor fi amenajați 100 de kilometri de piste pentru biciclete. 

Primii 100 de kilometri de piste vor fi amenajați pe trei trasee:  

• Cluj-Napoca-Sălicea-Ciurila-Petreștii de Jos-Cheile Turzii 
• Cheile Turzii-Mihai Viteazu-Turda 
• Cluj-Napoca-Sălicea-Ciurila-Lita-Săvădisla-Băișoara-Muntele Băișorii 

CITEȘTE ȘI: Drumurile județene din Cluj vor fi ”dotate” cu piste pentru biciclete 

Rămâne de văzut care dintre proiecte – piste de biciclete pe culoarul Someșului ori cei 100 de km de piste pe drumurile județene – se va contura mai rapid, în condițiile în care asfaltarea drumurilor din județul Cluj a reprezentat o prioritate pentru administrația județeană, existând astfel baza pentru realizarea proiectului celor 100 km de piste de biciclete, în condițiile în care amenajarea malurilor Someșului este tergiversată de mai bine de cinci ani de zile. 

Malurile râului Someş, care traversează municipiul Cluj-Napoca, urmează să fie fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat, în urmă cu doi ani, un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.

Suma pe care Primăria o primește de la Uniunea Europeană este de 25,5 milioane euro. Cu acești bani se va realiza modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic. Durata de implementare a proiectului este de 71 de luni, ceea ce înseamnă că în 30 aprilie 2023 lucrările trebuie să fie finalizate.

CITEȘTE ȘILa trei ani de la concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului, Primăria a prins finanțare europeană. Proiectul trebuie finalizat până în 2023
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 21 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 21 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 22 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE