Din oras

Proiectul Parcului Observator, pentru care Primăria se judecă cu Sile Pușcaș, aprobat în Comisia de Urbanism. Boc: „Este o reafirmare a direcției generale de dezvoltare a municipiului nostru, una similară cu cea a orașelor europene”

Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei a aprobat proiectul final al Parcului Observator din cartierul Zorilor, promis de Emil Boc pe terenul deținut de patronul Florisal, Sile Pușcaș, pentru care administrația locală a fost chemată în instanță. 

Parcul Observator – un nou parc în cartierul Zorilor 

„Forma finală a proiectului de amenajare pentru viitorul Parc Observator a fost aprobată astăzi în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism”, notează Emil Boc, primarul municipiul Cluj-Napoca, pe pagina sa de socializare. 

Anunțul primarului este însoțit de câteva secvențe video realizate în format 3D și care ilustrează o machetă a viitorului parc. 

„Cred că până la urmă și domnul Pușcaș va înțelege că viața orașului trebuie să meargă mai departe…”,  declara Boc, în decembrie 2020, în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local.

CITEȘTE ȘIPressing în cazul Parcului Zorilor/ Emil Boc: „Și domnul Pușcaș va înțelege că viața orașului trebuie să meargă mai departe… Ce ne deranjează pe noi este această împotrivire fățișă”

Primarul s-a arătat deranjat atunci de „împotrivirea fățișă” a proprietarului terenului din Zorilor unde Primăria intenționează să realizeze un parc, amintind de procesele din instanță și despăgubirile pe care autoritățile locale sunt dispuse să le ofere propretarului terenului din Zorilor, dar „conform legii”.

Astfel, municipalitatea este gata să ofere mărunțiș în schimbul unui teren unde Sile Pușcaș intenționa să realizeze un ansamblu imobiliar.  

„Amplasamentul parcului a fost ales dintre mai multe locații studiate, poziția sa din centrul cartierului Zorilor fiind ideală pentru a deservi cât mai mulți locuitori din zonă. Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha și va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede amenajarea parcului cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști.

Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune”, anunță edilul Emil Boc. 

PUZ-ul pentru acest obiectiv a fost discutat in sedinta Comisiei de Urbanism de vineri, 8 ianuarie 2021. 

Terenul nu este însă unul public, ci va fi expropriat de la firma Florisal SA, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Potrivit evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,911,818 lei. 

Conform documentației, Planul Urbanistic Zonal propune crearea unui parc de cartier care care va include loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă fitness, peluză multifuncțională, parcare biciclete și spații verzi. În prezent zona este în plină dezvoltare, iar de aici lipsesc spațiile verzi.

CONTEXT

În iulie 2019, edilul clujean Emil Boc își anunța alegătorii că în municipiul Cluj-Napoca vor răsări 10 noi parcuri. Primele 4 proiecte în acest sens au trecut de decizia consilierilor locali: Parc Zorilor, în Bună Ziua, Canalul Morii și Parcul Est. 

Pentru Parcul Zorilor a fost aprobat studiul de oportunitate prin care s-a identificat terenul pe care se va amenaja parcul.

Dar aici administrația locală s-a confruntat cu propriile hățișuri și tovărășii pe care le-a cultivat de-a lungul anilor, iar asta în detrimentul clujenilor:

terenul din cartierul Zorilor, vizat de municipalitate pentru realizarea parcului, aparține patronului firmei Florisal, milionarul Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ucu Rus, fost ministru de Interne și tovarăș de drum cu Emil Boc. 

CITEȘTE ȘI: În ciuda promisiunilor Primăriei, cartierul Zorilor rămâne deocamdată fără parc

Proprietarul terenului nu s-a arătat dispus să cedeze terenul de 12.095 mp din Zorilor ca Primăria Cluj-Napoca să amenajeze parcul promis de Emil Boc.

Terenul în cauză a fost cumpărat de patronul Florisal în 2015, iar de atunci a așteptat oportunitatea de a obține autorizația de construcție pentru un nou proiect imobiliar. 

Cazul parcului din cartierul Zorilor are și o componentă specifică: administrația locală poate oferi contravaloarea acestui teren conform prevederilor legale, ceea ce înseamnă un mizilic financiar comparativ cu potențialul câștig financiar pe care-l poate înregistra patronul Florisal printr-un nou ansamblu imobiliar. 

Ori, în acest caz Primăria Cluj-Napoca nu poate oferi nici un teren la schimb în zonă, situație care a dus la contestații a procedurilor initiate de administrația Boc în justiție. 

Primăria Cluj-Napoca susține că va investi 19 milioane de lei în parcul din Zorilor, de pe strada Observatorului, sumă din care 9 milioane de lei sunt pentru exproprierea terenului de 12.095 de mp.

Astfel, Florisal a acționat deja Primăria Cluj-Napoca în judecată, din cauza sumei de bani alocate pentru expropriere, precum și pentru că administrația locală refuza să supună dezbaterii Planul Urbanistic Zonal, realizat pentru proiectul imobiliar de pe strada Observatorului.

CITEȘTE ȘI: Sile cel Rau si gogosile de aur

 

 

 

 

sursa captură: emilboc/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *