Din oras

Proiectul Filarmonicii s-a împotmolit în birocrația administrativă: „Anul acesta avem re-lansarea licitației, după noile condiții. Vom face un hub cultural puternic și important…”

Scris de 140

Când se vor apuca autoritățile de proiecte concrete, precum realizarea unui sediu pentru Filarmonică? În 18 ani de când a fost anunțată intenția Primăriei de realizare a unui centru cultural, administrația locală rostogolește promisiuni mixate cu licitații. După 4 licitații eșuate, Primăria Boc va re-licita proiectul așa-numitului sediu al Filarmonicii clujene. 

În 2022, pentru realizarea sediului Filarmonicii din Cluj este alocată suma de 342.722.000 lei. 

Imobilul va fi realizat pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

„Prima dată trebuie să facem licitația, acolo unde am făcut de 3 ori și nu a mai venit nimeni.

Vom relua licitația, să vedem, dacă vin investitori care să facă pe terenul de acolo investiția necesară – hotel sau clădire de birouri. Ca după aceea, pe acea locație, să facem fundament, să se poate construi parkingul, de care depinde realizarea Filarmonicii. 

În acest sens, anul acesta avem re-lansarea licitației, după noile condiții. 

Chiar îmi este greu să înțeleg de ce nu vine pur și simplu nimeni, de 3 ori am licitat…”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio locale. 

– Sunt bani puțini – a fost intervenția moderatorului.

„Nu sunt bani puțini, sunt peste 1000 și ceva de metri pătrați, în buricul târgului, să construiești.

Noi nu putem vinde terenul, putem doar să-l concesionăm pe perioade foarte lungi de timp. 

Dar în continuare vom lucra la acest proiect și, de asemenea, vom moderniza, pe fonduri bugetare sau pe fonduri europene, vedem ce formulă vom găsi până la urmă, vechea cazarmă, care se degradează, și vom face un centru cultural, un hub cultural puternic și important, acolo, pentru Cluj.

Anul acesta va intra în etapa de modernizare, a mai declarat edilul Emil Boc. 

Centrul Cultural Transilvania + hotel  de 8 etaje + parking = EȘEC LAMENTABIL

Proiectul grandios care prevede construirea sediului pentru Filarmonică și a unui hotel cu 8 etaje (sau a unei clădiri de birouri) reprezintă un eșec răsunător pentru Primăria BOC.

Sediul și hotelul fac parte din proiectul Centrul Cultural Transilvania, o idee veche din 2004. 

CITEȘTE ȘI: Manual de prezentare a eșecurilor drept succese

În 2019 și în 2020 au fost organizate licitații succesive – 4 LICITAȚII EȘUATE – pentru găsirea unui investitor privat care să intre în această afacere cu Primăria, dar nu s-a prezentat nimeni.

Acum, Primăria vrea să mai facă o încercare – o nouă licitație, a CINCEA la număr. 

Licitația presupune concesionarea terenului și a lucrărilor de construcție a unui hotel de patru stele, cu opt etaje.

Durata concesiunii va fi de 40 ani, din care 24 luni pentru proiectarea şi execuția investiției.

Durata aferenta proiectării şi execuției este defalcată astfel: Proiect DTAC – 5 luni; proiect tehnic, detalii de executie şi caiete de sarcini – 3 luni; executie lucrari – 16 luni.

Investiția pentru Centrul Cultural Transilvania este de peste 1,4 miliarde lei (aproximativ 303 milioane euro).

Studiul de fezabilitate pentru realizarea hotelului și a Centrului Cultural Transilvania propune două variante:

1. Construirea unui hotel de patru stele, cu 202 camere

2. Construirea unui hotel de patru stele, cu 106 camere și 48 de apartamente de patru stele, care pot fi folosite atât ca locuri de cazare cât și ca spații de birouri.

CITEȘTE ȘINici un investitor nu este interesat să construiască sediu pentru Filarmonică și hotel cu 8 etaje pe bulevardul 21 Decembrie. Primăria mai lansează o licitație

Ideea realizării unui hotel de 4 stele pe terenul destinat viitorului sediu al Filarmonicii nu este una nouă: în 2016, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

Centrul Cultural Transilvania – un proiect ce nu se mai concretizează

Centrul Cultural Transilvania este o idee veche din 2004, pe vremea când președinte de Consiliu Județean era Grațian Șerban. Atunci se dorea realizarea unui sediu în Parcul Central, dar ulterior s-a renunțat la proiect.

În 2010 Primăria a readus în atenție ideea, dar cu altă locație: bulevardul 21 Decembrie 1989.

Din 2010 și până în prezent, în afara de concursul de idei și adjudecarea proiectului, nu s-a mai întâmplat aproape nimic.

În 2011, primarul de atunci, Sorin Apostu declara că în 2015, Centrul Cultural Transilvania va fi funcțional. La acel moment a fos încheiat chiar un contract de proiectare în valoare de 2,1 milioane de lei.

Din 2014 Emil Boc susținea că are investitori interesaţi de acest proiect.

În bugetul pe 2014, primarul a alocat din nou finanţare pentru plata proiectării Centrului Cultural Transilvania.

În planul de investiții pe 2015 al Primăriei Cluj-Napoca, aproape 2 milioane de euro au fost puse la îndemâna investiției promise pe numele ei “Centrului Cultural Transilvania” – care conține, firește, și sediul Academiei de Muzică, și pe cel al Filarmonicii.

La finalul anului 2017, presa ”de casă” a primăriei lui Boc anunța că pe terenul de pe Bdul 21 Decembrie 1989, va fi realizat un Centru European de Artă Contemporană.
 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 2 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 3 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 3 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 4 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 4 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 5 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
 • Acum 6 hours Straineze
  CU BĂŢUL PRIN GARDUL NAŢIONALISMULUI DE JOASĂ SPEŢĂ: Federația de Fotbal de la Budapesta susține că a primit permisiune de la UEFA de a folosi pe drapeluri simbolul Ungariei Mari la partidele naționalei maghiare
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE