Din oras

Proiectul ce-si propunea sa salveze vieti ramane doar o idee la Cluj

Proiectul prin care cinci defibrilatoare cardiace externe automate trebuiau sa fie amplasate in punctele importante ale Clujului ramane, deocamdata, intr-un sertar inchis. Initiatorii lui nu au primit finantarea necesara demararii proiectului. Clujul ramane, astfel, in spatele Iasiului, Bucurestiului, si municipiului Piatra Neamt, care au astfel de aparate.

Toti politistii locali din oras trebuiau sa fie instruiti in tehnici de prim ajutor, resuscitare si utilizare a DEA  (defibrilatoare cardiace externe automate). In aceeasi situatie trebuiau sa fie 20% dintre angajatii Primariei Cluj-Napoca, ai Prefecturii si ai Garii. Bugetarii urmau sa invete cum sa acorde primul ajutor si cum sa salveze un clujean in caz de stop-cardiac. Proiectul AVATAR (Asociatia Voluntarilor Antrenati in Tehnici de Ajutor si Resuscitare), propunea amplasarea a 5 defibrilatoare automate pe raza municipiului Cluj-Napoca, in zonele in care traficul de persoane este cel mai intens. Proiectul nu a primit insa finantare locala si se afla, in momentul de fata, in stand-by.

De anul acesta, aparatele trebuiau sa fie prezente in cinci locuri din oras, pentru interventia rapida in caz de stop cardiac: la gara, la primarie, in Piata Unirii, Piata Mihai Viteazu si Piata Avram Iancu. Astfel, 20% din angajatii institutiilor care vor adaposti aceste aparate trebuiau sa fie instruiti sa le foloseasca, dar si toti politistii locali din oras.

“In 2013 au fost inregistrate 141 de cazuri de stop cardio-respirator. Aceste aparate pot ajuta la salvarea multor vieti”, spunea, la sfarsitul anului trecut, Calin Tohatan, coordonatorul voluntarilor de la SAJ Cluj.

Cu toate acestea, cei 20.000 de euro necesari demararii proiectului au ramas o suma imposibil de atins. Autoritatile locale nu au finantat initiative.

“Nu am reusit sa strangem fondurile necesare pentru derularea acestui proiect. Finantarile de la Primarie au ramas la stadiul de promisiune, care considera ca e mai important sa dea bani la biserici”, spune Calin Tohatan.

Primul astfel de aparat din Romania a fost instalat la Piatra Neamt, in urma cu patru ani. Anul trecut, la statiile de metrou din Bucuresti si chiar la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” au fost instalate alte defibrilatoare. Daca in Romania sunt abia la inceput, in alte tari, aceste aparate, care costa 3.000 de euro bucata, pot fi gasite in benzinarii si chiar cabine telefonice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *