Proiectul cartierului Sopor, pe care administrația locală anunță de ani buni că îl va realiza „ca la carte”, intră în atenția aleșilor locali pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru un ansamblu imobiliar de pe strada Sopor. Conform unei note interne adresate Serviciului de Urbanism, reprezentanții Primăriei susțin că proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal de urbanizare strada Sopor s-a aflat în consultare publică în perioada 13 – 27 martie 2020.
„În perioada alocată consultării publice, Biroul Mass-media nu a primit nici o sesizare referitoare la proiectul propus.
Nu s-a înregistrat nici o solicitare privind organizarea unei dezbateri publice pe tema mai sus menționată”, arată reprezentanții administrației locale.
Din nefericire, consultarea publică pentru PUZ urbanizare Sopor a coincis din plin cu perioada stării de urgență aprobate de Guvernul liberal-militar Orban în urma decretului semnat de Klaus Iohannis.
În acest fel, fără o consultare publică amplă, dar și fără o dezbatere pe acest subiect, consilierii locali vor fi chemați să voteze în unanimitate, ca de obicei, aprobarea acestui proiect.
Astfel, conform datelor cuprinse în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi, este vorba de aprobarea documentației necesare pentru un teren cu o suprafață de circa 2,7 hectare, delimitat de strada Soporului în partea de Sud, având culoarul Becașului în partea de Nord, canalul colector ce deversează în pârâul Becaș în partea de Vest și un teritoriu reglementat prin PUZ, aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local în 2007, în partea de Est.
Proiectul vizează realizarea unui ansamblu cu funcțiune mixtă care cuprinde locuințe colective cu parter comercial, servicii de interes public, creșă, spații verzi cu acces public nelimitat. Beneficiarii proiectului sunt Ioan Alexandru Varga și SDC Imobiliare SRL, care oferă asigurări că locurile de parcare necesare – minim 700 locuri – sunt prevăzute în proporție de cel puțin 75% în subteran.
Însă, pentru modernizarea circulației în zona Sopor este necesar transferul în domeniul public cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4.884 mp, în vederea lărgirii străzii Soporului la ampriză de 30 m, dar și a realizării unei străzi noi, adiacente pârâului Becaș, se mai arată în referatul de aprobare. În zonă există deja rețele de apă și canalizare, respectiv rețea electrică și telefonică.
În conformitate cu datele cuprinse în proiect, investitorul își va asuma obligația realizării și predării ulterioare Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a clădirii viitoarei creșe.
Tot aici, acesta va trebui să realizeze și legătura, respectiv brațul 5, la sensul giratoriu de la intersecția străzii Alexandru Vaida Voevod cu strada Unirii, în corelare cu etapa II a proiectului Centurii Metropolitane, aceasta având regimul de drum de legătură.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea PUZ de urbanizare – strada Soporului s-a aflat în consultare pe site-ul Primăriei în perioada 13-27 martie 2020, perioadă ce a coincis cu starea de urgență și izolarea forțată la domiciliu. În acest context, municipalitatea nu a primit nici o sesizare ori solicitare privind organizarea unei dezbateri publice pe această temă.
În consecință, reprezentanții Direcției Generale de Urbanism consideră că inițiativa poate fi supusă dezbaterii și aprobării în cadrul ședinței Consiliului Local.
Sopor ar urma să devină al doilea cel mai mare cartier din oraș, după Mănăștur. Pentru remodelarea zonei, Primăria a organizat un concurs de solutii pentru „Plan Urbanistic Zonal Sopor Masterplan – Cluj-Napoca 2019”.
Emil Boc susținea că vrea să facă totul ca la carte în cazul Soporului pentru a evita situația din Bună Ziua unde s-a construit mult și haotic, iar acum în acest cartier nu existăm școli, grădinițe, parcuri și locuri de joacă.
„Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada”, declara primarul Emil Boc în urmă cu doi ani de zile.
Se preconizează că în noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni.
CITEȘTE ȘI: În Sopor, cea mai scumpă zonă „model” a Clujului, nu există nici măcar un singur trotuar