Rautacisme

Remember 2016: Centura Metropolitană a Clujului era promisă ca „un proiect vital”, în Jurnalul Municipal distribuit de Primărie, înainte de alegeri, în cutiile poștale

Scris de 353

Ultimele alegeri locale au avut loc acum 4 ani, în 5 iunie 2016. La începutul lunii mai a acelui an, cutiile poștale ale clujenilor au fost bombardate cu Jurnalul Municipal, o publicație „electorală” a Primăriei Cluj-Napoca (plătită din banii cui? Ghiciți!), care promitea Centura metropolitană a Clujului drept „un proiect vital”.

Atâta de vital a fost acest proiect încât acum, la 4 ani distanță, nu s-a turnat un gram de asfalt. Promisiunile însă au început să ni se toarne din nou, la kilogram, fiindcă se apropie din nou alegerile locale. Acum avem lansat în spațiul public un scenariu al unui traseu al  centurii metropolitan-electorale și promisiuni ale primarului că la finalul lui 20, 20 documentațiile ar putea fi gata, că din 20, 21 s-ar putea face și licitația și ar putea începe lucrările, pentru ca din 20, 24 să putem circula pe centură.

Între timp, fiindcă termenul „metropolitan” prinde la alegători, au mai fost lansate electoral alte promisiuni greu de îndeplinit: „Proiectul metrou și tren metropolitan Cluj”, aflat tot la stadiul de documentații, mai precis la studiile de prefezabilitate și fezabilitate, pentru care Primăria Cluj-Napoca a semnat un contract în valoare de peste 35,9 mil. lei (aproximativ 7,4 mil. euro). Cu ocazia semnării acestui contract costisitor pentru bugetul Clujului, care va avea ca finalitate doar hârtii (documente inutile, dacă nu vor fi transpuse pe teren), primarul Emil Boc a declarat, luna trecută:

„Este cel mai important proiect de mobilitate din istoria Clujului, care urmărește dezvoltarea zonei metropolitane Cluj. Este un proiect despre viitorul Clujului.”

Exprimările bombastice nu țin însă loc de realizări concrete. Centura metropolitană era acum 4 ani „un proiect vital”. Și așa a rămas, vitală ca temă de campanie pentru viitoarele alegeri, când centura va fi revitalizată din vorbe. Proiectul „tren metropolitan și metrou” este acum „cel mai important din istoria Clujului”, este „despre viitorul Clujului”. Este cel mai important, într-adevăr, din istoria promisiunilor pe care le-a văzut Clujul până acum și va fi, cel mai probabil, o proiecție care se va întinde mult în viitor.

Clujenii au găsit în 2016 o întrebuințare amuzantă Jurnalului Municipal Cluj-Napoca, prin care le era promis bombasticul proiect al centurii. Priviți cum au ales unii să întrebuințeze publicația  municipalității, ce „cheie de lectură” i-au găsit, la masa de dimineața!

P.S. Ziar de Cluj dezavuează această cheie gastronomică de interpretare. Cu siguranță, Centura Metropolitană se va realiza, așa cum s-a făcut și Podul Porțelanului! De metrou, nici nu mai vorbim! Acum se va face mai lung, să se respecte distanțarea socială!

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Din oras
  MERSUL PITICULUI pe Tăietura Turcului. S-A MAI FĂCUT UN PAS!
 • Acum 19 hours Politica
  SE NAȘTE NOUL BANCOREX. ”Securiști”, pregătiți-vă devalizările, iar politicienii pilele, cunoștințele și relațiile. Că Ciucă anunță înființarea Băncii de Dezvoltare, cu capital de stat
 • Acum 20 hours Politica
  PSD, replică pentru USR: Miniştrii social-democraţi au îndeplinit toate jaloanele pentru trimestrul III
 • Acum 20 hours In vizor
  Șeful SRI i-a descoperit (de abia acum) pe ”unii foşti lucrători ai SRI, poziţionaţi fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat”
 • Acum 21 hours Politica
  Emil Boc și amicii de la guvernare OSĂ mai lungească nițel pelteaua cu ”metroul”: Noile costuri pentru metroul din Cluj, pe masa Ministerului Transporturilor. Lucrarea se scumpește cu 35%
 • Acum 22 hours Politica
  BLA-BLA-BLA de Ziua Mondială a Educației cu noul ministru: ”Educația trebuie să închidă câteva decalaje majore”
 • Acum 22 hours Eveniment
  Percheziții la traficanți de droguri din Cluj și Alba. Peste 100 de persoane au fost duse la audieri
 • Acum 23 hours Eveniment
  Parlamentul European dezbate aderarea României la spațiul Schengen
 • Acum 24 hours Politica
  Se schimbă modificarea și se modifică schimbarea: Calculul facturilor la energie, modificat din nou. Când primesc oamenii banii înapoi
 • Acum 1 day Politica
  ROMÂNII AU NUMAI OBLIGAȚII: Acum, cei care stau la bloc, sunt obligați să-și schimbe repartitoarele. I-o fi rămas pe stoc vreunui amic de cumetrii politice al unuia aflat la guvernare
 • Acum 2 days Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 2 days Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 2 days Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE