In vizor

Proiect SURPRIZĂ anunțat de primarul Boc: PATINOAR pe lacul Chios

Primarul Emil Boc nu pare să fi auzit de zicala românescă „Fă-ți iarna car și vara sanie”, drept urmare le promite din nou clujenilor, în plină iarnă, că se va amenaja un patinoar pe lacul Chios. 

‘Vom reveni cu propunerea pentru lacul de la Chios, Comisia de Monumente e mai deschisa si mai creativa, toti spun ca acolo e locatia ideala. Toti clujenii stiu ca acolo e. Vom reveni in comisie cu aceasta propunere. De anul acesta, daca ne vom comporta responsabil, vom reveni si cu cel din Piata Unirii’, a declarat edilul la ZIUA LIVE.

Dacă vi se pare că ați mai auzit astfel de declarații să știți că nu vă înșelați. Primarul Emil Boc a tot promis de la an la amenajarea unui patinoar pe lacul Chios. De fiecare dată primarul părea mai convins de ceea ce le transmitea clujenilor. Poate că la început l-au crezut, dar acum, aceste declarații sunt derizorii. 

Nu doar Boc s-a agățat de acest subiect cu un puternic capital electoral, ci și fostul viceprimar Ana Horvath, care l-a și numit proiectul ei de suflet. 

Viceprimarul Clujului, Anna Horvath declara, la inceputul anului 2014, ca doreste sa redea clujenilor patinoarul natural din Parcul Central. Odinioara pavilion destinat patinajului, lacul Chios ar putea fi readus la viata, spunea viceprimarul. Era unul dintre proiectele sale de suflet pentru 2014 si sustinea ca se va lupta pentru ca acest proiect sa fie realizat in anul care tocmai s-a incheiat.

„Mi-as dori ca din decembrie clujenii sa poata lua in folosinta patinoarul din Parcul Central. Consider ca ar fi foarte importanta realizarea acestei investitii, deoarece Clujul are nevoie de un patinoar ale carui dimensiuni poate sa faca fata fluxului amatorilor de acest sport de iarna, mai ales in conditiile in care s-a dovedit faptul ca patinoarul din centru nu este o optiune potrivita in acest sens”, a declarat Anna Horvath pentru Ziar de Cluj in ianuarie 2014.

Un an mai târziu, în 2015, proiectul „de suflet” al viceprimarului a ajuns din nou pe agenda electorală a primarului Boc, care declara că vrea să atragă fonduri europene pentru realizarea acestui proiect. 

“Vrem sa facem un proiect european, astfel incat, iarna, lacul din Parcul Central sa poata fitransformat intr-un patinoar artificial de larga dimensiune si sa dea sansa clujenilor sa il foloseasca. Acolo avem planul ca in exercitiul acesta financiar, 2014-2020, sa depunem un proiect european si se pare ca exista si sanse de finantare”, promitea primarul. 

Mai trec doi ani timp în care nimic nu înaintează cu privire la realizarea acestui proiect. În ianuarie 2017, Boc revine cu promisiunea unui patinoar pe lacul Chios și promite că vor fi cuprinși bani în bugetul local pentru realizarea acestui obiectiv. Ideea a fost repede îmbrățișată de un alt viceprimar, Dan Tarcea.

„Dacă ţin minte corect sumele, sunt prevăzuţi în buget pentru amenajarea patinoarului 3,5 milioane de euro. Dorim să cumpărăm nişte plăci plutitoare, pe care se poate amenaja patinoarul, dar care pot fi folosite şi ca podium, pentru organizarea unor concerte pe lac, sau ca terase. Este un sistem care funcţionează cu succes în ţările nordice”, declara Tarcea în ianuarie 2017.

Însă acest proiect nu s-a mai materializat deoarece nu a primit aprobarea Comisiei de Monumente, astfel că s-a discutat de o altă locație. În acest sens Consiliul Județean i-a donat Primăriei un teren lângă Cluj Arena. 

“Propunerea a venit în urma discuției din Comisia Tehnică de Urbanism pentru a regândi amplasamentul patinoarului din Parcul Central și ideea propusă de specialiști a fost aceea de a se renunța la amplasamentul de pe lac, care ar crea inconveniente estetice și la reconfigurarea întregii zone a locului de joacă, inclusiv la crearea unui patinoar pe întreaga suprafață de pe actualul loc de joacă și de pe suprafața care a fost transmisă în proprietate publică de către Consiliul Județean. Va urma o dezbatere publică și vom vedea care dintre cele două alternative – pe lac sau întreg spațiul de lângă stadion să fie folosit inclusiv pentru patinoar”, a declarat Emil Boc, în august 2017.

Terenul primit de la Consiliul Județean a fost abandonat și lăsat în paragină, evident fără a se realiza vreodată un patinoar acolo. 

Acum Boc revine la vechea lui promisiune și le oferă din nou clujenilor speranța că vor putea patina pe Chios în mod organizat. Clujenii patinează acolo încă din 1877, iar tradiția s-a păstrat apoi de la o generație la alta. Lacul care iarna se transformă în patinoar natural este folosit de zeci de clujeni, chiar dacă nefiind amenajată nu există niciun fel de măsuri de siguranță.

Istoria lacului Chios

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

“Era un patinoar foarte frecventat si foarte iubit de toti clujenii, il foloseau pe timpul iernii ca si patinoar iar in timpul verii era cutreierat de barcute”, spune istoricul Tudor Salagean.

In trecut, lacul din Parcul Central era un pavilion destinat patinajului. Ucu Bodiceanu, referent la Casa Municipala de Cultura, a adunat mai multe imagini vechi cu Parcul Central, in care se poate vedea cum pe lac se facea patinaj artistic si patinaj viteza la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Recent, Boc a mai adus în disucție realizarea altor două patinoare ce ar urma să fie realizate la Baza La Terenuri din Manastur și pe platoul Salii Sporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *