Din oras

Proiect revolutionar al magistratului Cristi Danilet: a realizat primul manual de educatie juridica pentru liceeni din Romania

Tara noastra cunoaste o adevarata explozie a infractionalitatii in randul minorilor, fenomen favorizat de faptul ca tinerii au informatii deficitare in privinta legilor. Pornind de la acest aspect, judecatorul clujean Cristi Danilet a realizat un manual in acest sens si se pregateste sa il tipareasca si sa il raspandeasca in scoli. Initiativa sa are nevoie de sprijin pentru materializare si mai are mult pana sa ajunga materie oficiala in scoli, insa rezultatele ar putea fi spectaculoase. Sunt abordate si notiuni de politica, de educatie sexuala sau religie si urmeaza chiar instituirea Zilei Nationale a Educatiei Juridice in Scoli si Licee.

Concret, este vorba de un volum intitulat “Educatie juridica pentru licee. Manual despre drepturi si justitie”.

In 2014, la intrarea in vigoare a noului Cod Penal, impreuna cu Politia Municipiului Bucuresti, judecatorul a realizat un manual numit “Unde-i lege nu-i tocmeala”. 

“Acolo explicam pe intelesul copiilor infractiunile si pedepsele. Acum, intr-un nou manual, de data aceasta complet, al carui autor sunt, explic copiilor tot dreptul pe intelesul lor, de la chestiunile de civil la Dreptul Familiei sau notiuni de Protectia Consumatorilor, cu exemple extrem de practice. Nu e un manual pentru studentii la drept, ci unul din care copiii afla ce drepturi si obligatii au in viata de zi cu zi si unde intervin regulile”, explica Danilet. 

Practic, intreg manualul este despre reguli si importanta respectarii lor.

“Incerc sa le formez tinerilor convingerea ca numai respectand regulile putem trai in siguranta intr-o societate si numai in aceste conditii putem fi liberi”, a justificat magistratul. 

De pilda, cateva reguli se refera la ingrijirea animalelor de companie. 

“Copiii au animalute acasa, in special catei. Daca iesi cu ei la plimbare pe strada, trebuie sa respecti anumite norme, cum ar fi lesa, botnita pentru cainii mari, plus punguta si maturica pentru strans excrementele. E o regula de care unii copii nici nu au auzit. Unii, poate, din bun simt o cunosc, dar, in rest, ei nu stiu ca este o regula dictata de fiecare consiliu local din Romania”, spune acesta. 

O alta regula mentionata in noua publicatie se refera la munca. 

“Copiii de la 15 ani au voie sa desfasoare activitati sportive sau artistice si sa castige bani, dar pentru asta au nevoie de acordul parintilor. De la 16 ani pot sa lucreze chiar si cu contract de munca. Copiii trebuie sa stie care este salariul minim, ce reprezinta un contract de munca si unde se inregistreaza un contract de munca. Sunt unii copii care au conturi bancare, de la 16 ani pot sa isi deschida unul, dar e nevoie de prezenta unui parinte in acel moment. Exista reguli cu privire la efectele pirotehnice, nu e voie decat cu artificii si vulcani. Sunt unele mai periculoase, risca sa fie amendati contraventional. Si, desigur, sunt regulile mari de drept penal: nu ai voie sa furi, nu ai voie sa inseli, sa santajezi. La varsta liceului se intalnesc tot mai multe infractiuni comise de minori. Practic, acesta a fost un argument in plus al scrierii acestui manual: a crescut numarul de infractiuni savarsite de catre minori sau asupra minorilor. Avem in Romania o explozie a infractiunilor legate de viata sexuala, infractiuni de violenta domestica si infractiuni de omor. Din pacate, avem si cazuri in care copiii de 16 ani omoara copii de 15 sau 16 ani, deci minori care omoara alti minori”, detaliaza Danilet. 

In rezumat, manualul prezinta reguli de zi cu zi care trebuie respectate. Intra aici si cele de la scoala si cele legate de comportamentul fata de parinti si profesori. De asemenea, un capitol special se refera la coruptie. 

“Ii invatam pe copii de mici ca nu au voie sa fraudeze pentru a obtine note mai mari, pentru a lua bacalaureatul. Stiti ca in fiecare an avem dosare penale grele cu fraudele la bacalaureat. Ii invatam sa nu dea mita la doctor, la judecator sau la politist, deci integritatea este unul din obiectivele manualului. Practic, vrem sa formam cumva o atitudine corecta, o atitudine civica: sa respectam regulile mai ales atunci cand nu ne vede nimeni”, spune magistratul.

Manualul li se adreseaza celor care au implinit 14 ani. E varsta de la care un copil poate fi sanctionat de politist cu sanctiune contraventionala sau poate fi sanctionat de catre un judecator.

“O data cu primirea buletinului, copilul devine un mic cetatean care are drepturi si obligatii. Din pacate, unii nu stiu ce inseamna cu adevarat sa primesti buletinul, cred ca e doar un obiect de identificat. In realitate, inseamna ca deja ai niste obligatii fata de societate. De asta ne adresam celor intre 14 si 18 ani, acestia din urma din perspectiva primilor cetateni care pot vota pentru prima data in viata”, spune acesta. 

Alt capitol reda notiuni de educatie politica minimala, ce inseamna ideologia, partidele, guvernul sau parlamentul. 

“Avem si notiuni de educatie sexuala, inclusiv de preventie a bolilor cu transmitere pe cale sexuala sau a sarcinilor nedorite. In plus, am adaugat si notiuni de educatie religioasa. Copiii au dreptul la ora de religie si trebuie sa solicite participarea, nu au o obligatie in acest sens. Morala si dreptul uneori se ingemaneaza, ca sa zic asa”, a spus Danilet.

Autorul manualului se afla in discutii cu Ministerul Justitiei, cu Consiliul Suprem al Magistraturii si cu Ministerul Educatiei cu privire la posibila introducere a unor astfel de ore in curricula scolara. 

“Nu ne putem inca imagina viitorul. Nu putem stii cand anume se va intampla acest lucru. Prin urmare, manualul va fi distribuit de catre judecatori in cadrul orelor pe care ei le tin voluntari in scoli si licee. Avem un protocol semnat inca din octombrie 2013 cu Ministerul Educatiei, prin care se permite accesul judecatorilor in aceste unitati. Pana acum, voluntarii nu aveau manual, insa de acum il vor avea. In al doilea rand, vom cauta fonduri din diverse donatii, ONG-uri care s-au oferit sa ne ajute pentru multiplicare, speram ca vor fi si societati de magistratura care ne vor sprijini, dar, in general, fondurile se vor strange din mediul privat, ONG-uri, fundatii si societati dispuse sa sponsorizeze un astfel de manual. Eu personal, de pilda, am vorbit la Vatra Dornei, orasul meu natal chiar cu cei de la primarie. Am depus o cerere in care i-am rugat ca in activitatile lor de anul viitor sa includa si o parte bugetara si pentru tiparirea de exemplare din acest manual pentru liceul de acolo”, a marturisit autorul manualului. 

Justitia e voluntar in aceasta actiune, iar Cristi Danilet nu va primi drepturi de autor din aceasta actiune, dupa cum sustine el. 

“Pur si simplu vreau ca manualul sa ajunga la copii. Il vom publica gratuit pe Internet, imediat ce va aparea varianta tiparita”, subliniaza judecatorul. 

Proiectul la care a facut referire anterior se desfasoara cu caracter de pilot la Bucuresti, iar in urmatoarea perioada se va extinde la Craiova. 

“Vreau sa ajung in centrele universitare pentru a vorbi cu studentii. Pe acestia ii vad ca pe o resursa umana foarte necesara. Eu ma duc spre elevi, iar studentii la Drept, la randul lor, vor raspandi manualul catre scoli si licee. Ii ajut sa vorbeasca cu liceenii ca niste prieteni mai mari, dupa care vor merge, la randul lor, in scolile din mediul rural. Ideal ar fi ca in acest an, 2016, sa ajungem cat mai mult in centre universitare, sa inchei protocoale de colaborare cu asociatiile de studenti, iar ei, la randul lor, sa dezvolte pe plan local proiectul. La Cluj cu atat mai mult. Aici e si domiciliul meu si ajung mai des. Deocamdata, merg la sfarsitul lunii la Craiova si sper ca la sfarsitul lui februarie-martie sa ajung si la Cluj. Un alt beneficiu al lucrului cu studentii e acela ca dupa participarea la training pot aduce copiii la tribunal, ceea ce inseama ca vor avea si judecatori si studenti implicati. Copiii vor afla astfel reguli si norme la fata locului, vor primi manuale si vor ajunge intr-o sala de judecata, unde un judecator le va explica un proces, va fi foarte interactiv. Speram ca in 2016 sa declaram o zi, si o sa ne gandim care, sa fie Ziua Nationala a Educatiei Juridice in Scoli si Licee. Mi se pare ca o astfel de materie este absolut necesara pentru tineri aflati la inceputul vietii, pentru ca ai de-a face zi de zi cu Dreptul. Si cand imprumuti o carte de la biblioteca se cheama ca ai incheiat un contract de imprumut. Pentru un jurist, sunt lucruri evidente, dar pentru un om obisnuit lucrurile astea pot fi neglijate. Daca vrem sa formam cetateni cinstiti si onesti, ei trebuie sa cunoasca regulile de mici copii. Mie mi se pare corect ca, in loc de poezia Catelus cu parul cret, care fura o rata, sa invatam ce inseamna Constitutia”, a explicat acesta. 

Realizatorul manualului nu intrevede in acest moment o posibilitate de introducere a educatiei juridice ca materie obligatorie, pentru ca nu ar fi cine sa o predea. 

“Probabil in cadrul orelor de educatie civica din clasele a VI-a si a VIII. Deocamdata, un an nou, proiectul nostru va merge cu caracter de pilot si, probabil, vom vorbi doar de voluntariat cu studenti la Drept si judecatori. Peste un an, doi, cand vom avea si profesori, vom, putea intra, probabil, in curricula scolara. In orice caz, nu o vad ca materie obligatorie, ci doar optionala”, a conchis magistratul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *