Primăria Cluj-Napoca pregătește un proiect în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj pentru conectarea cartierului Mănăștur de zona de Centru a orașului prin intermediul pistelor de bicicletă. Acesta pare să reprezinte un proiect ambițios în condițiile în care administrația locală nu a reușit nici după mai bine de 5 ani de zile realizarea continuității puținelor piste de bicicletă trasate la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a susținut în cadrul unei intervenții telefonice la un radio local că instituția pe care o coordonează se află în discuţii cu USAMV privind realizarea unei piste de biciclete pe traseul Mănăştur – Centru. De asemenea, edilul a afirmat că în 2021 încep lucrările la malurile Someşului, proiect ce prevede culoare pietonale şi pentru biciclete dintr-un capăt în altul al oraşului.
„Se fac.
Acum, cu malul pietonal al malurilor Someşului, tocmai asta îşi doreşte a fi.
Dintr-o în parte în alta a oraşului.
Lucrăm şi la un alt culoar, din Mănăştur în centru, suntem într-o discuţie cu USAMV.
Acesta este viitorul Clujului, dimensiunea verde şi nepoluantă”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.
De altfel, proiectul PUZ-ului de extindere a arterei Calea Mănăștur – Calea Moților (CALEA MOȚILOR – CALEA MĂNĂȘTUR –STR. UZINEI ELECTRICE – STR. MĂRGINAȘĂ) a fost elaborat în noiembrie anul trecut și prevede modernizarea circulației pentru oferirea unor alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public în comun, o prefacere a zonei pentru reducerea congestiei traficului în zonă, pe axa est-vest.
Recent, la finalul lunii octombrie, Primăria a aprobat investiția de extindere și modernizare pe traseul Calea Moților-Calea Mănăștur prin intermediul etapei de exproprieri pe coridorul ce urmează să fie reamenajat.
De asemenea, primarul Boc s-a referit la masterplanul Someș, un proiect pentru 2021.
Până la final de 2020 ar urma să fie lansate două licitaţii pentru două zone – Parcul Armătura şi Podul Horea până la limita administrativă cu comuna Floreşti.
Realizarea unei rețele unitare de piste de biciclete a reprezentat o solicitare constantă a societății civile, activiștilor clujeni și a cetățenilor.
Problema pistelor pentru biciclete a fost semnalată de nenumărate ori în presă și pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, conducerea Primăriei Cluj-Napoca nu a luat nici o măsură și bicicliștii circulă în continuare pe piste care încep nicăieri și se termină nicăieri.