Editorial

Proiect de fuziune a comunei Floresti cu Cluj-Napoca! TREBUIE sa acceptam ideea si sa fim mai puternici! Cluj-Napoca poate deveni un oras mai mare ca Bucurestiul! Afla cum!

Ultimii 12 ani au insemnat pentru Cluj-Napoca un amalgam de lucruri extraordinare si minciuni imense, promovate de administratia locala. Dupa daramarea lui Funar, Clujul a avut trei ani de expansiune, dar dupa cei trei ani, lucrurile au stagnat rau de tot. In 12 ani, s-au cheltuit sume enorme pentru asfaltarea strazilor, bani care au mers la firmele de casa ale Primariei lui Emil Boc, dar aceste strazi sunt pline de gropi. Sute de milioane de euro in 12 ani si zero rezultate.

Am fost mintiti ca Clujul e oras-comoara sau oras de cinci stele, dar cladirile vechi din centru stau tot darapanate, in timp ce Emil Boc da milioane de euro ca sa-si faca popii ortodocsi si catolici renovari si mozaicuri pentru bisericile lor. Pentru ca am avut politicieni slabi, am ajuns sa nu mai contam in jocurile de la Bucuresti. Clujul a pierdut Regionala vamala si ANAF-ul regional. Au ajuns oradenii de la ANAF sa-i calareasca pe patronii clujeni, atat de putin a contat la Bucuresti Clujul. 

Candidez independent la Consiliul Local Cluj si, de mai bine de zece zile, am lansat cateva proiecte pentru dezbatere. Am primit foarte multe reactii pozitive, unii spun ca programul depaseste complexitatea unui post de consilier local si ca seamana a program de primar. Nu m-am gandit la asta, m-am gandit doar ca nu pot sa ma prezint in fata clujenilor cu mana in fund, asa cum au facut mincinosii de politicieni timp de 25 de ani la Cluj. Am lansat abia o treime din programul de proiecte planificat. Vreau sa va arat viziunea mea pentru problemele si nevoile orasului Cluj-Napoca. Sa retineti: sunt proiecte perfectibile, analizati-le. Dar cred ca sunt mult mai mult decat ati vazut vreodata prezentat la Cluj.

Am criticat de multe ori Clujul pentru ipocrizia de a nu-si constientiza problemele. Dar iubesc Clujul cu toata fibra mea. De aceea nu am plecat spre Bucuresti pentru cariera, fiindca Clujul este special. Si are mult potential. Trebuie sa descatusam noi, clujenii, acest potential privind cu mai mult curaj spre ceea ce acum pare imposibil.

Trebuie sa invatam sa ne pese. Chiar daca stam in Manastur, sa ne pese ca clujenii din Iris au strazi „asfaltate” cu noroi. Sa ne pese cand se face un bloc intre case sau un bloc ce ia lumina altui bloc si sa sustinem victimele abuzurilor Primariei lui Boc. 

Un lucru de care trebuie sa ne pese in continuu este sa muncim mereu pentru un Cluj care sa stea drept in fata Bucurestiului. Visez la un Cluj care sa conteze, sa nu mai poata fi ignorat de Tariceanu, Ponta sau alti politicieni. Visez la un Cluj-Napoca mai mare ca Bucurestiul.

Am o propunere pe care va rog sa o cititi pana la capat. Nu va grabiti cu speculatiile, prejudecatile, temerile.

Cititi proiectul meu pana la final, fiindca va propun un lucru ce se poate realiza usor, daca noi, cetatenii, ne dorim asta. E adevarat, e nevoie de vointa politica, dar politicienii trebuie sa asculte de popor, adica de noi. Daca nu, sa ii dam jos.

Poate parea complicat proiectul meu, dar lucrurile marete nu sunt niciodata usoare.

Un lucru e sigur, proiectul meu este NECESAR si fezabil.

Va propun fuziunea comunei Floresti cu orasul Cluj-Napoca. Cititi cu atentie, am muncit mult ca sa creionez un proiect solid pentru dezbatere. Pentru suspiciosi, va spun din start: nu vor creste impozitele florestenilor, florestenii nu vor da bani pentru preschimbarea actelor. 

Va creste Cluj-Napoca si importanta noastra in Romania.
 

Contextul

Ca sa intelegem mai bine de ce este benefica aceasta fuziune, trebuie sa intelegem contextul in care ne aflam. 

1. Proiectul de zona metropolitana a esuat. Sorin Apostu, primarul garantat de Boc, aflat acum la inchisoare pentru coruptie, a incercat sa miste lucrurile, dar cand le dai nas primarilor de comune incep sa apara tot felul de pretentii si pareri. Mortul de la groapa nu se intoarce. Deocamdata, Zona Metropolitana ramane un proiect mort.

2. Sa spui ca Florestiul este astazi o comuna e ca si cum ai spune ca portocalele sunt albastre. Florestiul nu mai este demult o comuna, cu cei peste 30.000 de locuitori pe care i-a inglobat in ultimii sapte ani. Lozinca de “cea mai mare comuna din Romania” nu ne mai intereseaza, iar ironia unora ca Florestiul este un cartier de dormitoare reflecta starea de fapt a “comunei” si trebuie sa inceteze. Eu cred ca Florestiul este si trebuie sa devina si pe hartie, pe harta, un cartier al Clujului. Spun asta bazandu-ma pe faptul ca florestenii “bastinasi” sunt putini si ca peste 75% din locuitorii Florestiului sunt clujeni sau oameni care lucreaza in Cluj-Napoca. 

3. Primarul de comuna, ca tipologie politica, va fi intotdeauna mai neputincios si mai nebagat in seama decat primarul orasului Cluj-Napoca. Ca dovada, Horea Sulea s-a plimbat pe la Bucuresti sa faca rost de fonduri pentru centura sau alte investitii si nimeni nu l-a bagat in seama. Ca si primar de comuna, nu ai foarte multe sanse. Fie te multumesti sa sufli in dramba si sa-ti mesteci mandatul fara realizari, fie alegi sa te dezvolti din bugetul propriu. Dar asta inseamna o evolutie lenta a dezvoltarii. 

4. In fine, o alta evolutie a contextului, este ca Cluj-Napoca trebuie sa-si consolideze geografic si demografic statutul de oras de rangul intai, de capitala a Transilvaniei, de cel mai mare municipiu resedinta de judet din Romania. Cu Florestiul inglobat in Cluj, orasul nostru va avea cu 20.000 de locuitori mai mult, o crestere de 8%, si cu 61 kilometri patrati mai multi teritoriu, adica cu un procent de 30%. Bucurestiul nu isi va mai permite niciodata sa ignore un Cluj mai mare, mai puternic, mai populat. Si stiti de ce? Fiindca prin aceasta fuziune administrativa, orasul Cluj-Napoca va deveni mai mare ca suprafata decat Bucurestiul.

Floresti – 61 km2 + Cluj-Napoca – 179,5 km2 = Cluj-Napoca – 240,5 km2

Bucuresti – 228 km2

Dupa fuziune, teritoriul orasului Cluj-Napoca va fi mai mare decat teritoriul Bucurestiului.

 

De ce avem nevoie de aceasta reforma administrativ-teritoriala?

 

Pentru a rezista trendului european de dezvoltare si pentru a creste odata cu marile orase europene, trebuie sa sporim sansele de crestere economica ale orasului Cluj-Napoca. Industrie nu mai avem la Cluj, dar avem IT. Avem servicii. Avem resursa umana bine pregatita. Avem universitatile, o putere enorma. Pentru a obtine o adevarata autonomie administrativa fata de Bucuresti, trebuie sa facem aceasta fuziune in urmatorii 3 ani.

Sa discutam si despre mandria locala. Vreau sa fim mandri bazandu-ne pe lucruri concrete, nu pe povesti. Ne-au facut rau metaforele urbane: „orasul-comoara”, „oras de 5 stele”. Viitorul comunitatii noastre sta in economie si in nivelul de trai al clujenilor. O economie puternica la Cluj-Napoca va atrage investitori mai puternici. Trebuie sa incetam cu ipocrizia si sa visam mai aplicat. Nu mai avem nevoie de locuri de munca la Cluj-Napoca, ci avem nevoie de locuri de munca MAI BINE PLATITE.

Coagularea localitatilor mici in jurul oraselor mari este solutia corecta pentru dezvoltare echilibrata si sustenabila. Trebuie sa gandim si facem pentru noi, nu pentru altii. Cluj-Napoca nu a atras in ultimii 3 ani niciun investitor major. Boc nu intelege antreprenoriatul, e un politruc. Trebuie sa stimulam creativitatea si inovatia, sa stimulam partea de servicii, sa facem bani din mintile noastre, nu din sudoare. 

 

Avantaje comune: si pentru clujeni, si pentru floresteni 

– Fuziunea bugetelor. Un buget mai mare inseamna o forta investitionala mai mare, o sinergie a dezvoltarii care poate face diferenta. Florestiul este azi limitat in anvergura. Cluj-Napoca poate sufla in panze lejer, fara efort, pentru dezvoltarea Florestiului.

– Accesarea fondurilor europene care nu a mai fost o prioritate in mandatul lui Boc, iar la Sulea a insemnat doar propaganda,  poate fi reluata cu si mai mare forta pentru proiecte coerente. 

– Eliminarea detinerii rovinietei pentru zona Cluj-Napoca – Floresti. Ceea ce se intampla acum este o aberatie. Numai prin eliminarea rovinietei, se economisesc din buzunarele clujenilor 500 000 de euro, bani care reintra in consum.

– Prosperitate pentru toti clujenii. Impreuna vom fi mai puternici, izolati vom fi mai slabi. Trebuie sa ne intre in cap ca florestenii sunt clujeni, nu navetisti. 

 

Avantaje pentru clujeni 

 – Cluj-Napoca se mareste ca teritoriu cu 30 la suta si devine ca suprafata mai mare ca Bucurestiul.

 – Avand Florestiul inglobat in Cluj-Napoca creste pentru oras posibilitatea dezvoltarii unei zone industriale si de afaceri mai usor avand in vedere apropierea intrarii/iesirii pe si de pe autostrada. 

– Cu 8 la suta mai multa populatie, ne vom consolida ca cel mai mare oras al tarii, ca nivel de populatie, dupa Bucuresti. Spre exemplu, dupa ultimul recensamant, Oradea este serios amenintata sa decada din statutul de „oras de rang intai”, datorita diminuarii numarului de locuitori.

– Stimularea investitorilor clujeni pentru a baga bani in Floresti. Clujul nu mai are terenuri mari, nu mai are unde sa se extinda. Trebuie sa iesim spre Floresti si sa il dezvoltam.

– Extinderea spre aceasta zona peri-urbana a orasului Cluj-Napoca va insemna dezvoltari imobiliare crescute si va scadea presiunea pe pretul ridicat al terenurilor si apartamentelor din Cluj-Napoca, terenurile din Floresti fiind mult mai ieftine. 

– Integrarea in Cluj-Napoca a unor mari investitori si platitori de investitori precum Polus Center, Metro etc, precum si a unei garnituri de SRL-uri mici si medii, dar importante, Florestiul avand un spirit antreprenorial dezvoltat. 

– Cu o zestre demografică și patrimonială sporită, Clujul își poate menține trendul superior de dezvoltare din ultimii ani.

– O crestere a suprafetei terenurilor poate ajuta primaria sa ofere mai usor terenuri de constructie tinerilor pentru construirea caselor

 

(foto – zborpestetransilvania.ro)

 

Avantaje pentru floresteni 

 

 – Cartierul Floresti va beneficia de forta bugetului unui oras intreg. Una e sa te milogesti pentru un milion-doua de euro pe la guverne, alta e sa ai forta celor 260 de milioane de euro pe care vistieria orasului Cluj-Napoca le are an de an. 

 – Cartierul Floresti va avea acces imbunatatit semnificativ la servicii de apa, salubrizare, iluminat public si transport de calitate. 

 – Locuitorii cartierului Floresti vor avea parte de o dezvoltare urbanistica integrata. Priviti haosul urbanistic din Floresti: este un dezastru vizual si conceptual. Toti smecherii imobiliari din siajul lui Vancea sau Sulea au facut ce au vrut in Floresti. In Floresti nu s-ar mai construi haotic casa langa bloc, bloc langa casa. In prezent, in Floresti nu exista o comisie de urbanism, iar deciziile pentru noile constructii le iau consieirii locali in sedinta, fara a vedea terenurile pe care se construieste, fara a cunoaste in amanunt toate detaliile constructiilor

– Facand parte dintr-un municipiu de rang intai, cartierul Floresti, va beneficia de ridicarea valorii imobiliare, proprietatile florestenilor constand in apartamente sau terenuri vor valora mai mult. Un apartament de doua camere situat la podul N in limita Cluj-Napoca este evaluat astazi de orice banca la minimum 60.000 de euro. Un apartament de aceeasi dimensiune situat pe strada Eroilor in Floresti este astazi evaluat la 30.000 de euro. 

 – demnitate pentru parintii ce locuiesc in Floresti. S-a ajuns ca mii de parinti sa isi faca buletin de Cluj ca isi poata duce pruncii la crese si gradi. Clujenii floresteni nu sunt clujeni de mana a doua! Porcaria asta trebuie sa inceteze!

 – reamenajarea zonelor publice, a spatiilor de joaca, a gradinitelor, a spatiilor verzi.

 – dezinsectii anuale facute ca la carte. Din acest punct de vedere, Florestiul este in Evul Mediu.

 – primaria Florestiului va ramane primarie de cartier, astfel ca toate functiunile administrative se vor performa acolo.

 – imbunatatirea infrastructurii scolare. In acest moment nu exista niciun liceu in Floresti! 

 – buget alocat din reurse proprii si fonduri europene care sa rezolve situatia canalizarii in sat, multe dintre blocuri sunt cu fosa septica in anul 2015

 – parkinguri pe structura metalica in zonele de impact! In prezent, lumea isi parcheaza masinile pe camp.

 – transport gratuit pentru toti florestenii, parte din proiectul meu de candidat ce propune transport gratuit pentru toti clujenii

 – investitia intr-o centura care sa vina de la coborarea de pe autostrada pana pe Valea Garbaului si sa iasa la Sfantul Ion.

 – investitia intr-o centura pe malul drept al Somesului din Grigorescu pana in Gilau.

 – eliminarea substantiala a presiunii pe traficul rutier si reducerea aglomeratiei care ii seaca de nervi si pe floresteni, si pe clujeni, dimineata si seara, in fiecare zi

 

Nu vor creste impozitele pentru floresteni! Afla de ce!

Una dintre cele mai mari temeri pentru o asemenea fuziune din partea florestenilor ar putea fi ideea falsa ca impozitele vor creste.

Impozitele nu vor creste! Nivelul de impozitare este responsabilitatea directa a Consiliului Local Cluj-Napoca, care, in cazul luarii unei decizii de fuziune, poate ingheta aceste impozite pe o perioada de zece ani. Exact la nivelul impozitelor de acum. Repet, impozitele nu vor creste. 

 

Florestenii nu vor plati preschimbarea cartilor de identitate, permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare a autoturismelor! 

 

O alta temere este ca cetatenii din viitorul cartier Floresti vor cheltui din buzunarul lor pentru schimbarea documentelor de identitate. Fals!

Tot prin Hotarare de Consiliul Local, Primaria Cluj-Napoca poate decide sa suporte integral toate costurile schimbarii cartilor de identitate. Asa se face cand te „casatoresti” cu una dintre cele mai dinamice zone ca dezvoltare din Transilvania. Platesti tu costurile “nuntii”. 
 

Cum se face poate face fuziunea? 

In prealabil, consiliile locale ale comunei Floresti si ale municipiului Cluj-Napoca vor adopta hotarari de consiliu prin care sa bata in cuie organizarea unui referendum simultan in comuna si in municipiu. Pentru ca fuziunea sa fie valabila rata de participare pentru ambele referendumuri trebuie sa fie de 30%, un procent usor de atins, dintre care 50% plus unu sa voteze “da” la intrebarea “Sunteti de acord ca municipiul Cluj-Napoca sa se uneasca administrati-teritorial cu Comuna Floresti?”. 

Legislatia in vigoare din România nu trateaza in mod riguros situatia alipirii unui municipiu cu o comuna si implicatiile la nivelul locuitorilor, drept pentru care Consiliile Locale Floresti si Cluj-Napoca trebuie sa adopte o strategie comuna pentru alipire in completarea cadrului legal.

Posibila modificare a statutului actual al comunei Floresti, prin alipirea la Cluj-Napoca, va determina aplicarea unor reglementări de tip urban pentru locuitorii comunei.

Sigur ca e nevoie de vointa politica, sigur ca trebuie ca doua Consilii Locale sa decida prin hotarari organizarea unui referendum, sigur ca Horia Sulea s-ar putea opune vehement, ca doar isi pierde locul de primar, sigur ca e greu sa schimbi mentalitatile unor oameni. Dar Cluj-napoca are nevoie de Floresti, iar Florestiul are nevoie de Cluj-Napoca.

Putem alege sa schimbam noi istoria, putem sa ramanem captivi in mrejele ei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *