Din oras

Proiect de 3 milioane de euro pentru romii de la Cluj

Scris de 459

Coplestiti de numarul mare de romi care iau cu asalt marile orase, suedezii au decis sa aplice o alta tactica: vor infiinta locuri de munca pentru ei in Romania, asigurandu-le si calificare in prealabil. Fundatia Erikshjalpen si Asociatia Prison Fellowship de la Cluj lucreaza in prezent la un proiect in urma caruia la Bontida vor fi construite niste sere de legume, iar la Turda o fabrica de confectii metalice, ambele cu angajati romi. Dupa doi ani, business-ul va trebui sa se sustina singur.

Proiectul se afla inca in stadiu de discutii, urmand sa fie aprobat si parafat in curand. Cum suedezii sunt supra-aglomerati de oameni de etnie roma care merg acolo la cersit, iar organizatia Erikshjalpen colaboreaza cu Prison Fellowship de peste 20 de ani, s-a decis un parteneriat intr-un proiect prin Guvernul suedez care va incerca sa integreze cat mai multi romi.

“Proiectul s-a nascut din nevoia colegilor nostri din Suedia de a face ceva pentru romii care se afla la ei in tara. Avem o colaborare foarte veche cu colegii nostri din Suedia, cu cei de la  Erikshjalpen. Ei sunt parteneri principali, cei care au si venit cu initiativa. Proiectul o sa fie realizat prin fundatia lor si prin Guvernul suedez, de unde vor veni si fondurile. Noi am conceput un proiect la scara mica, iar suedezii ne-au spus ca e nevoie de mai mult pentru a avea un impact mai mare si mai pozitiv in randul comunitatilor de romi. Am discutat deja cu primariile de la Bontida si de la Turda, unde traiesc asemenea comunitati mai mari”, a precizat Andrei Csilik, administratorul asociatiei Prison Fellowship.

Mai exact, proiectul presupune ca la Bontida sa se construiasca 50 sere pe o suprafata de doua hectare. 

“Se vor oferi cursuri de agronom si legumicultor si se vor oferi diplome. Dupa absolvire, romii vor fi angajati cu carte de munca aici. Vor cultiva produse bio”, a precizat Csilik. 

La Turda, proiectul va aduce o mini-fabrica de confectii metalice. 

“Cererea colegilor din Suedia este ca aceste proiecte sa se desfasoare in interiorul comunitatii de romi, nu in afara ei. Avem in jur de 200 de beneficiari directi, cei care vor fi angajati efectiv in cele doua unitati. Tot in cadrul acestor comunitati vrem sa organizam si centre pentru copiii acestor oameni, ii invatam sa citeasca. Va fi un fel de after school. Incercam sa ii ajutam si cu bunuri pentru familiile care vor face parte din proiect”, a precizat oficialul Prison Fellowship. 

Organizatia clujeana colaboreaza pentru acest proiect si cu Partida Romilor, urmarind astfel sa aiba si sprijinul liderilor acestei comunitati in asigurarea continuitatii colaborarii cu romii implicati. 

“Vrem prin aceasta ca participantii la proiect sa fie mobilizati de catre liderii lor, sa aiba un aport cat mai pozitiv, adica sa nu ne lase balta la jumatatea drumului. Binenteles, vor avea contracte de munca, vor avea parte de cursuri pentru care vor primi si remuneratii, insa exista acest risc, al abandonului. Cei care vor face asta vor pierde si sprijinul pe care il vom acorda pentru familiile lor”, a mai explicat Csilik. 

Pentru valorificarea produselor de la ferma si de la mini-fabrica de confectii metalice s-a cautat identificarea unei nise. 

“Am gasit anumite produse care se pot comercializa la noi in tara. Toate profiturile vor fi redirectionate catre fundatia noastra si vor fi reinvestite in astfel de proiecte”, a detaliat acesta. 

Pe termen lung, business-ul va trebui sa se sustina singur. 

“Proiectul se deruleaza pe parcursul a doi ani in care va fi sustinut financiar de catre colegii nostri din Suedia, dupa care va trebui sa se auto-finanteze. Bugetul este de aproximativ 3 milioane de euro, dupa care trebuie sa mergem mai departe din ceea ce am produs. Investitia pentru sere, de exemplu, este de 1,8 miloane de euro. Este enorm. Daca vrem sa facem performanta, trebuie sa fim si competitivi pe piata. Nu poti sa faci un lucru care sa fie achizitionatt doar din compasiune. Mi se pare absolut normal sa producem calitate pentru a avea profit. In curand vom vizita niste sere de la Iasi, o investitie privata a unei colege, din care ne vom inspira”, a explicat administratorul clujean. 

O intalnire dintre reprezentantii celor doua asociatii si oficiali ai guvernului suedez va avea loc luna viitoare. Demararea proiectului este estimata pentru inceputul anului viitor. 

Foto: sere-romania.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 9 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 10 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 13 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 15 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE