Editorial

PROGRAMUL NAȚIONAL „AI GRIJĂ DE UN INTERLOP”

O mai țineți minte pe Carmen Dan? Doamna aia care, Ministrul Internelor fiind, nu prea știe ce s-a întâmplat în 10 august 2018, nu e din localitate. Ba nu a fost implicată direct în organizarea reprimării protestului, ba susține că a fost tentativă de lovitură de stat, ba că îi e greu să se concentreze când a fost audiată de DIICOT. Important e că doamna Dan e bine-mersi, la fel ca toți cei implicați în evenimentele din 10 august. Ce, s-a întâmplat ceva nasol? Gazul trece, vinovații zburdă.

În 2017, ex-ministresa anunța că a redus perioada de școlarizare de la doi la un an, în școlile de subofițeri de poliție. Ideea era să rezolve problema cu deficitul de personal. Hai să-i școlarizăm rapid și să-i trimitem pe teren, ce contează că poate nu sunt pregătiți, să iasă la număr. „Gândul” scrie că în Germania, Norvegia și Finlanda școala de poliție durează trei ani.

Polițiștii români fac doar un an, dar au un avantaj major față de omologii lor străini: la finalul studiilor, primesc un interlop în grijă. Polițistul vine cu anul lui de studii, interlopul vine cu anul lui de școala vieții și iată că se fac doi ani de experiență.

Fiecare polițist trebuie să aibă o grijă paternă sau maternă, după caz, pentru interlopul care i-a fost repartizat. Să-l ducă acasă. În august, aflam despre interlopul care avea adresa din buletin acasă la un mascat. Să-i dea de mâncare, să-i facă băiță, să-l bage în pat, să-i citească o poveste, să-l pupe pe frunte și să-i ureze noapte bună. Dimineața, după ce-i pregătește micul dejun și cafeaua, polițistul trebuie să însoțească interlopul din dotare pe unde are treabă: să colecteze taxe de protecție, să joace barbut, să mai dea o bătaie, o spargere, o înjunghiere, din astea.

De exemplu, un polițist din Iași are o grijă exemplară pentru interlopul lui: „Un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a semnat o declaraţie notarială în care a luat apărarea propriului agresor, într-un proces de ultraj. Poliţistul a spus judecătorilor că nu îşi doreşte ca interlopul să fie tras la răspundere penală, asta după ce acesta îl ameninţase că îi omoară familia.”, scrie adevarul.ro.

Incidentul s-a petrecut în 4 iulie, când interlopul ieșean Petrică Amariei a făcut scandal la un spital, amenințând cadrele medicale că îi omoară pe toți, dacă nu îi salvează prietenul. Polițistul Daniel Lipovanu a intervenit și a nimerit sub o ploaie de amenințări cu bătaia și cu moartea.

„Petrică Amariei a fost trimis în judecată pentru scandalul de la spital, în august. A fost acuzat de ultraj, Daniel Lipovanu având calitatea de parte vătămată în acest caz. La ultimul termen de judecată, avocatul interlopului Amariei a venit la instanţă cu o declaraţie notarială semnată de poliţistul Lipovanu, în care acesta „arată că nu doreşte tragerea la răspundere a inculpatului şi nu are niciun fel de pretenţii civile împotriva acestuia”, după cum se arată în motivarea Judecătoriei Paşcani.”, mai scrie adevarul.ro.

Polițistul și interlopul au ajuns acasă și au avut o discuție:

„Bă, cum adică să fii martor în procesul meu?”

„Scuze, am greșit, m-a luat valul, m-ai înjurat, m-ai amenințat cu moartea, mi-ai amenințat familia…”

„Hai, bă, că glumeam. Păi nu suntem noi frați pe viață?”

„Suntem…”

„Bun, ia fă un act notarial că nu vrei să fiu tras la răspundere!”

„Bine, bossulică, se rezolvă!”

Dacă programul are un asemenea succes în poliție, propun să fie extins la nivel național. Fiecărei familii de români să-i fie repartizat un interlop, pentru care să primească alocație de la stat. Oricum suntem o țară coruptă până la ultima celulă, haideți să îmbrățișăm asta. Să ne primim interlopul, să avem grijă de el ca de propriul copil, să-l răsfățăm, să-l ducem la cumpărături de arme, să-l ducem în vizite la rude și la prieteni și să-l lăsăm să fure, să-i luăm cadou de Crăciun o sabie ninja.

„Vaaai, ce interlop frumos aveți, ce mare s-a făcut!”

„Da, nici nu-ți dai seama când cresc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *