Politica

Prognoza lui Tișe cu privire la Spitalul Regional Cluj: “Spitalul Regional nici după 2025 nu o să-l avem”. Cine-i vinovat?

Alin Tișe a făcut un scurt bilanț al realizărilor Consiliului Județean Cluj pentru anul care se încheie: sunt proiecte reușite, dar sunt și proiecte blocate, care însă ”au intrat în linie dreaptă”. În plus, anul 2019 va reprezenta pentru forul județean, ”Anul Sănătății”. Ce s-a făcut însă până acum în ceea ce privește construcția unui Spital Regional la Cluj? După vreo 10 ani de discuții, Clujul s-a ales cu un teren de 14 ha. Și cu terenul a rămas. De vină însă nu pot fi decât cei aflați la guvernare, adică coaliția PSD-ALDE, după cum nu ezită să reamintească de fiecare dată Alin Tișe. Pe când se apucase și forul județean de muncă, mai pe final de an, s-a lovit numai de piedici din partea PSD-ului. Acesta pare a fi argumentul suprem pe care îl invocă președintele CJ Cluj.

Însă, de această dată, Tișe și-a permis să facă câteva pronosticuri: spitalul Clujului nu va fi gata degrabă. (E drept, acest aspect fusese anunțat deja de comisarul european Corina Crețu, dar și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea).

”PSD-ul este preocupat de zăpada dintre mașinile din parcare, în loc să fie preocupat de a presa să nu intrăm pe o eșalonare de bani după 2021 și că Spitalul Regional nici după 2025 nu o să-l avem.

Pot să vă garantez astăzi că, dacă intră, și asta este dorința ministrului Sănătății, de a intra pe finanțarea 2021-2027, vom avea proiectele tehnice și toate celelalte, până faci licitația și execuția, te duci în 2025”, a prognozat Alin Tișe în cadrul unei conferințe de presă. 

Întrebat ce a făcut Consiliul Județean pentru a avea un Spital Regional în Cluj, Tișe a susținut că realizarea acestui proiect nu ține de forul pe care-l reprezintă.

Însă abia acum, în 2018, Consiliul Județean a găsit posibilitatea de a se implica în construcția unui spital cu impact regional, un proiect despre care se discută de peste 10 ani deja. Fără alte soluții.

”Spitalul Regional n-a fost niciodată în competența consiliilor județene. Consiliul Județean a trebuit să aibă teren. Niciodată, Consiliul Județean nu a avut de ce să construiască un spital al regiunii”, a afirmat Tișe. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat recent la un post de televiziune, că autoritățile române au decis să înceapă construcția spitalelor regionale după 2021:

”În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. 

Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a anunțat că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe, adică în Cluj și București, să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

CITEȘTE ȘIPintea: Spitalele regionale vor fi construite după 2021. De ce strâng semnături foștii pedeliști din Cluj, Boc&Co?

”Nu, noi avem tot ce ține de noi și a fost chiar săptămâna trecută ședință la București în care noi suntem în grafic”, a ținut să o contrazică Tișe pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Cât de interesate au fost autoritățile clujene de necesitatea unui spital regional pe timpul guvernării Boc? A guvernării PDL, transformat peste noapte, în aceeși componență, în PNL?

Cu privire la această nepăsare, Tișe a replicat că atunci ”nu s-au făcut spitalele regionale. Asta poate fi o discuție. De ce nu s-au făcut atunci? Dar Consiliile Județene sau Primăriile niciodată n-au avut posibilitatea să construiască un spital al unei regiuni”, a adăugat Tișe.

CITEȘTE ȘIDin nou se aruncă banii pe studii de fezabilitate. Cică în octombrie va fi gata unul nou pentru veșnicul promis Spital Regional de Urgență. BONUS: Ce avioane lansa Boc pe subiect pe când era premier

Ce s-a făcut în guvernarea Boc? A fost transferat un teren cu o suprafață de 14 ha, cu titlu gratuit, de la Ministerul Apărării Naționale în proprietatea județului Cluj.

Și, cu terenul am tot rămas.

Acest aspect este evident. Cum se explică atunci campania de strângere de semnături, inițiată de PNL Cluj, tocmai când exercițiul financiar 2014-2020 se apropie de final?

CITEȘTE ȘIIPOCRIZIE în stare pură: indolența PNL, mascată de incompetența PSD

Cu privire la acest aspect, Tișe nu s-a pronunțat. Și-a permis să explice însă, de ce Spitalele Regionale vor fi construite din fondurile disponibile prin următorul exercițiu financiar. 

”Acum, noi cerem să ni-l dea pentru că sunt bani europeni necheltuiți. Dacă participăm cu 2%, iar Guvernul cu 18%, acesta e procentul prin Programul Operațional Regional, am putea face spitalul noi, Consiliul Județean, că am putea fi eligibili. Pentru prima dată. Dar până acum nu se putea face”, a explicat Alin Tișe.

Altfel spus, vreme de 10 ani, tema Spitalului Regional Cluj a fost doar discutată, CJ Cluj nu a putut ”niciodată” participa la asemenea proiect, dar acum, acum este posibil.

Doar că acum, de vină nu poate fi decât Guvernul PSD. 

Simplu de tot. Pe când Consiliul Județean a prins chef de muncă, nu se mai poate.

Dar. Dar explicațiile nu se opresc aici. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a ținut să precizeze și de ce construcția spitalului este amânată pentru 2021:

”Există 1 miliard de euro necheltuiți, lucru spus și de Corina Crețu. Că Guvernul nu vrea să tragă bani acum, ci amână construcția Spitalelor Regionale, de ce credeți?

Pentru că nu mai au bani de cofinanțare, pentru că au urcat prețul unui spital la 500 de milioane de euro, și vă imaginați cât trebuie să cofinanțeze Guvernul?  Adică, diferențele 2%-18%, ar veni 80% bani pe care trebuie să-i dea Guvernul pentru acest spital și atunci, neavând acești bani, preferă să amâne pe exercițiul financiar următor”, a conchis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Dacă județul Cluj nu are până acum un Spital Regional, de vină nu pot fi decât ”ceilalți”. 

Dar, conform pronosticului făcut de Alin Tișe personal, Clujul nu va avea spital nici în 2025.

Cine-i vinovat? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *