Afacerea zilei

Profit în scădere pentru Prodvinalco Cluj, în 2019. Primul trimestru din 2020 a fost însă benefic, în ciuda pandemiei de coronavirus

Creșterea vânzărilor de băuturi alcoolice în primele trei luni ale anului 2020 au dus la o creștere a cifrei de afaceri și a profitului companiei clujene Prodvinalco, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. O contribuție importantă au avut-o și proiectele imobiliare dezvoltate de Prodvinalco.

Prodvinalco, o companie din Cluj, controlată de mai mulți antreprenori, a reușit să crească în primul trimestru al acestui an, dar nu se poate spune același lucru despre întreg anul precedent. Cifra de afaceri Prodvinalco a scăzut anul trecut, în comparație cu anul 2018. Dacă în urmă cu doi ani, firma clujeană a rulat o cifră de afaceri de aproximativ 11 milioane euro, în anul 2019 a scăzut la puțin peste 10 milioane euro. Și profitul net a scăzut de la un an la altul. În 2018, Prodvinalco a declarat un profit net de 2,9 milioane euro, iar anul trecut a ajuns la un profit net de 2,4 milioane euro. Aproximativ același profit a înregistrat și în urmă cu trei ani, iar în 2016 a fost de 2,4 milioane euro.

Numărul mediu de angajați s-a menținut la aproximativ 100 în ultimii ani.

Referitor la primul trimestru al acestui an, un raport întocmit de companie arată că cifra de afaceri pe primele trei luni ale acestui an a fost de 2,6 milioane euro, iar profitul net a fost de 684.000 euro.

„În luna martie a fost declarată pandemia cu virusul Covid-19, care afectează economia în plan mondial, nu doar național. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului 2020, societatea a înregistrat valori economice pozitive, superioare valorilor înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019. Cifra de afaceri la 31.03.2020 a crescut cu o valoare de 3,6 milioane RON (750.000 euro – n.red.), față de aceeași perioadă a anului precedent urmare a creșterii volumelor vânzărilor de băuturi alcoolice, dar și vânzării apartamentelor dezvoltate în regie proprie”, se arată în raport.

Prodvinalco a început să dezvolte proiecte imobiliare, în urmă cu șase ani, fie în regim propriu, fie în colaborare. A început cu proiectul Traian 36, locație în care a funcționat fostul sediu. După succesul acestui proiect, conducerea Prodvinalco decide să investească în cel de-al doilea proiect: Traian 23 (locație în care a funcționat secția de transporturi).

Mircea Todea este acționarul principal al Prodvinalco și deține un procent de 25,3%, urmat de Vasile Albon cu 23,5%, alți acționari cu 20,3%, Marcel Viorel Hosu cu 15,5% și un cont comun cu 15,1%.

Administratorii companiei clujene sunt Vasile Albon, Alin Constantin Moraru, Nicolaie Gheorghe Todea, Marilena Hosu și Viorel Marcel Hosu.

Conform site-ului Prodvinalco, firma își are rădăcinile pe piață încă din 1932, moment în care a intrat în vigoare Legea Monopolului Alcoolului și Taxelor de Consumație prin care se monopolizează de către stat desfacerea spirtului și a derivatelor de spirt. Inițial, fabrica funcționa sub numele “Fabrica de spirt Max Werlheimer”, iar mai apoi, în 1948 aceasta și-a schimbat numele în “Fabrica de Spirt Clujeanul”.

În 1951, a fost naționalizată și se înființează  Întreprinderea de Vin și Băuturi Alcoolice – “Vinalcool Cluj”.

Începând cu 1964, Vinalcool Cluj a cunoscut o perioadă de mare succes, fiind unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de băuturi alcoolice din România.

În anul 1991 Statul Român a transmis 30% din capitalul social al Prodvinalco către Fondul Proprietății Private Banat Crișana, care la rândul său a efectuat transferul, cu titlu gratuit, către cetățenii români îndreptățiți conform legii, prin emiterea certificatelor de proprietate (cupoane), titluri de valoare la purtător. Restul deținerilor de 70% au intrat în proprietatea Fondului Proprietății de Stat, ulterior o parte s-a transmis către asociația P.A.S a salariaților companiei. Începând cu data de 08.04.1997 acțiunile societății au fost cotate la Bursa de Valori București sub simbolul VAC.

În 2004, societatea Prodvinalco devine integral privată. În 2009, Prodvinalco devine lider de piață pe categoria Alcoholic Drinks, Bitter, Țuici și Rachiuri Naturale. Brandurile care au contribuit la acest lucru sunt: V33, R26, 2 Cai Frumoși, Senator și Vlad Țepeș.

În 2017, în urma unei investiții de peste 500.000 euro, este inaugurat noul sediu Prodvinalco, situat în incinta fabricii din Baciu. Astfel, pentru prima dată în istoria sa de 85 de ani, toate operațiunile companiei se derulează în aceeași locație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version