PORTRET

Profesorul universitar Iancu Morar, fondatorul Biovet, clinica veterinară unde animalele de companie sunt cu adevărat pe mâini bune

Iancu Morar este profesor universitar în cadrul USAMV, un medic veterinar pentru care profesia reprezintă o pură pasiune, căreia i se dedică total. El este și fondatorul Biovet, o clinică veterinară care oferă servicii complete pentru animalele de companie care, aici, sunt cu adevărat pe mâini bune pentru că, atât la facultate, cât și în cadrul clinicii sale, Iancu Morar a știut să formeze echipe valoroase, compuse din tineri care își iubesc meseria. 

Pasionat de cabaline, doctorul a contribuit și la deschiderea singurului spital de ecvine din țară, al cărui director este în acest moment. Iancu Morar este și președintele Asociației Veterinare Ecvine din România și a efectuat studii și aplicații inovatoare în ceea ce privește reproducerea la cabaline.

Dincolo de realizările sale profesionale, Iancu Morar este o persoană care inspiră o modestie autentică („Sunt un om de rând, nu altceva”). Este un om deosebit, care și-a urmat încă din copilărie pasiunea, care a muncit mult pentru a deveni ceea ce este în prezent, care continuă să muncească și acum, de dimineața până seara, fără concedii și fără sărbători, animat de convingerea că: „Atunci când este vorba de viața unui animal, plăcerea noastră este pe locul doi”. 

„Am cunoscut profesia aceasta de mic copil”

Iancu Morar a cunoscut profesia de veterinar încă din copilărie pentru că tatăl său, tehnician veterinar, îl lua mereu cu el, la diferite cazuri, pe teren. Întrucât i-a plăcut specificul acestei meserii, pe clasa a VIII-a s-a decis să își continue studiile la Liceul Agricol, unde exista specializarea de tehnician veterinar. 

După terminarea liceului, Iancu Morar a urmat Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. După absolvire, în 1987, a primit repartiție guvernamentală în județul Satu Mare, unde a lucrat, ca medic de circă, timp de 3 ani.

În iarna anului 1990, a susținut examenul de admitere ca asistent, iar din 1991 și-a început cariera universitară, devenind ulterior șef de lucrări, conferențiar, iar actualmente profesor universitar.

Biovet, clinica veterinară înființată acum mai bine de un deceniu

În anii ʼ90, ca și acum, salariile din învățământ erau foarte modeste, așa că doctorul Morar s-a decis să își completeze veniturile, oferind servicii de medicină veterinară, în cadrul propriului cabinet privat:

„În vremurile acelea, salariile erau foarte mici în Universitate, cel puțin cele de asistent, de șef de lucrări, de conferențiar, erau mult prea mici! Țin minte că aveam salariul în jur de 100 de dolari pe lună, așa că, motivat și de o situație familială mai deosebită, am decis să îmi completez veniturile, practicându-mi profesia într-un cadru legal, ca medic veterinar. În 1995 am înființat firma Biovet Serv SRL, care a funcționat neîntrerupt, de atunci și până în prezent.”

Primul cabinet, medicul Iancu Morar l-a deschis într-un spațiu închiriat, pe Calea Florești, ulterior a achiziționat spațiul de pe strada Primăverii, din incinta Petrom (unde s-a mutat cabinet, care funcționează și în prezent). Din cauza înmulțirii cazurilor clinice și datorită complexității acestora, a deschis și o a doua clinică, pe strada Făgetului, și a completat și echipa – dacă la început au fost doi medici veterinari, acum sunt 8 medici, 3 tehnicieni veterinari și un contabil.

În cele două locații actuale, Biovet oferă servicii complete, de la cele mai simple, până la cele mai complexe:

„Oferim, de la toaletaj canin, până la servicii moderne de diagnostic: examen de laborator, hematologie, radiografie, ecografie, endoscopie. Și intervențiile au devenit mai complexe, facem transfuzii la cățel și la pisică, ortopedie, remedierea fracturilor, suntem în programul de depistare a unor maladii ereditare, cum ar fi displazia de șold și de cot. Avem posibilități de internare, ceea ce puține cabinete sau clinici din Cluj au, spații unde animalele – cele mai grave cazuri, care nu pot fi transportate – sunt supravegheate și tratate.”

Pentru că medicina veterinară este deosebit de complexă, doctorul Iancu Morar și-a îndrumat colegii pentru a se specializa pe diverse domenii: 

„Doctorul Iancu Sergiu s-a specializat pe medicină internă, doctorul Laping Mihaly pe ortopedie, doctorii Glad Morar și Cristian Crecan s-au specializat în radiologie, Ildiko Barabasi în hemotransfuzii. Colaborăm intens și cu Facultatea, le oferim doctoranzilor posibilitatea de a-și completa norma la noi, chiar doi dintre angajați sunt încă doctoranzi. În plus, studenții de la Medicină Veterinară își fac stagiile de practică în ambele locații ale Biovet.”

O lungă perioadă, doctorul Iancu Morar a lucrat atât la cabinet, cât și în cadrul facultății, dar în prezent el se axează mai mult pe activitatea didactică, în cadrul Biovet participând doar la rezolvarea unor probleme mai dificile sau în calitate de consultant al echipei sale de medici. 

Pasiunea pentru cabaline

Încă din perioada studenției, Iancu Morar a făcut o adevărată pasiune pentru cai, specie de care s-a simțit atras din cauza complexității patologiei cabaline și, mai ales, datorită puținelor lucruri cunoscute și practicate în domeniul reproducției acestei specii:

„Doctoratul mi l-am făcut pe reproducția la cabaline și am continuat această muncă până în ziua de astăzi. Lucrurile au progresat, datorită tehnicilor de diagnostic achiziționate la Facultate. Pe mine m-a interesat îndeosebi ecografia și, sigur că am adus un plus de valoare în Facultate în domeniul reproducției la cabaline, în urma unor programe de cercetare legate de inseminarea artificială, de controlul ciclului sexual la cabaline, recoltarea, evaluarea și congelarea materialului seminal la armăsar, proceduri efectuate în premieră națională.

Și acum continui cu activitatea de reproducție la cabaline, targetul ar fi transferul de embrioni la această specie, domeniu în care am făcut primii pași, dar sigur că ar mai trebui să găsesc o finanțare printr-un proiect european sau o colaborare cu colegii din străinătate, pentru definitivarea acestei idei.”

În urmă cu 6 ani, doctorul Iancu Morar a înființat Asociația Veterinară Ecvină din România, pe care o prezidează în prezent și care numără, la ora actuală, în jur de 80 de membri activi:

„În fiecare an, organizăm cel puțin un congres și 3-4 workshop-uri la care participă studenți, doctoranzi, cadre didactice și medici veterinari din teren. În prezent, asociația este membră în cadrul World Equine Veterinary Association și face parte din Federation of European Equine Veterinary Associations.”

Ca urmare a eforturilor comune întreprinse de specialiștii în patologie cabalină din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul USAMV s-a înființat cel mai bine dotat spital de ecvine din țară, unde sunt tratate cazuri care altfel ar fi greu de gestionat doar de către medicii de circă:

„Din momentul deschiderii, spitalul funcționează la capacitate maximă. Au fost tratate cazuri care nu sunt la îndemâna medicului din teren: colici grave, operații pe cavitatea abdominală, afecțiuni musculare și articulare. Medicii veterinari au îndrumat aceste cazuri dificile spre spital, unde există specialiști și dotările necesare pentru a le putea gestiona.”

„Pentru mine, meseria este și hobby, îmi ocupă tot timpul”

Pentru doctorul Iancu Morar, meseria este și un hobby care îi ocupă tot timpul, inclusiv weekendurile și sărbătorile:

„Sărbătorile nu sunt cu adevărat libere, concediile nu sunt cu adevărat concedii, weekendurile nu sunt cu adevărat weekenduri, pentru că oricând poate să intervină un eveniment deosebit, care reclamă prezența întregii echipe. Atunci când e vorba de viața unui animal, plăcerea noastră este pe locul doi!

Chiar anul acesta, în noaptea de Revelion, ne-am strâns toată echipa la facultate pentru rezolvarea unui caz de colică. Și exemplele pot continua. Nu îmi amintesc să fi avut vreodată zilele de Paște complet libere, pentru că atunci vin de obicei iepe care nu pot făta (distocii), care reclamă prezența specialiștilor. În cei mai mulți ani, de Paște am avut cezariene la iapă sau simple distocii, la care operațiile nu au fost necesare.

Adevărul e că cu greu îți poți rupe 10 zile de concediu pe an, iar aceste zile nu reprezintă un concediu adevărat, decât dacă pleci undeva departe, pentru că, dacă ești aproape, sună telefonul și trebuie să vii să te ocupi de cazurile apărute.”

Cu toate dificultățile inerente acestei meserii, doctorul Iancu Morar consideră că satisfacțiile date de reușitele profesionale compensează toate eforturile depuse. În prezent, el se consideră un om realizat, atât profesional, cât și familial, fiind mulțumit de drumul pe care l-a ales în viață:

„Dacă ar fi să aleg din nou, tot pe judecata copilului de clasa a VIII-a m-aș duce și, privind retrospectiv, pot spune că am realizat multe: clinica ridicată în Făget, cabinetul din Mănăștur, înființarea și conducerea Asociației Veterinare Ecvine.

Toate aceste lucruri nu le-am realizat de unul singur, am închegat o echipă foarte bună, atât la facultate, pentru domeniul patologiei cabaline, cât și la cabinet și la clinică, unde am o echipă extraordinară!

De unul singur poți să faci anumite lucruri, dar, dacă reușești să și consolidezi o echipă, lucrurile au un alt răsunet, o altă importanță, un alt impact. A fost un avantaj faptul că am reușit să intru în rezonanță cu colegii, cu prietenii, cu echipele de la Biovet și de la Facultate, membrii acestora  colaborează unii cu ceilalți și acum mă bazez foarte mult pe elanul, pe avântul tinerilor cărora, spre deosebire de alții, eu nu le tai aripile, ci le cresc!”

Profesorul universitar Iancu Morar încearcă să le descopere tinerilor calitățile, să le stimuleze pasiunile:

„De exemplu, colegul meu, Cristian Crecan, este lângă mine din anul I de facultate și îmi urmează îndeaproape pasiunea pentru cai; l-am stimulat în această dorință, iar acum e unul dintre cei mai performanți ortopezi, și nu numai de cai! Lui Sergiu Iancu i-am dat frâu liber în pasiunea sa pentru boli interne și oncologie, l-am sprijinit să meargă la congrese, la simpozioane, peste tot pe unde a dorit, pentru a își valorifica și completa calitățile. Mihaly Laping și-a dorit ortopedie, fără să îl împing eu de la spate, și l-am încurajat să meargă la congrese, la workshop-uri, în țară și în străinătate. Băiatul meu, Glad Morar, are o pasiune pentru diagnosticul imagistic, chiar a finisat această tehnică, motiv pentru care ne-am dotat cu Roentgen digital, cu ecograf.

Ca principiu, dacă descoperi ceva la un tânăr, trebuie să îl ajuți să meargă pe direcția lui, pentru că așa realizezi mult mai multe decât dacă îl direcționezi spre ce te interesează pe tine; dacă îl sprijini să își dezvolte propria înclinație, până la urmă, efectele vor fi benefice, atât pentru el, cât și pentru tine!”, conchide doctorul Iancu Morar, un foarte bun practician și un profesor cu viziune.

Foto: Iancu Morar, Nicu Cherciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *