In vizor

Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”

Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri. Să vină cu o soluție corectă”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, pentru News.ro.

Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

”Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor duminică, pentru News.ro, întrebat cum răspuns angajaţii din sistemul de educaţie noi oferte anunţate duminică de Guvern prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Guvernul a anunțat, duminică, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru că va începe luni discuțiile cu toate sindicatele, începând cu Educația, pentru următoarea lege a salarizării. Marți este anunțat un amplu protest al profesorilor, la care sunt așteptați 20.000 de dascăli, la Cotroceni, după ce săptămâna trecută 15.000 de profesori au manifestat în Capitală, cerând salarii mai mari.

După profesori, și sindicatele din alte domenii au anunțat manifestații de amploare. Cărbunaru a repetat de mai multe ori în conferința de presă de duminică, la prânz, că ministrul Muncii, Marius Budăi, va începe dialogul cu toate sindicatele ”începând cu Educația”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a început conferința vorbind despre ordonanța de urgență pregătită de Guvern care va asigura majorări a veniturilor personalului didactic, ca o formulă tranzitorie până la următoarea lege a salarizării.

Astfel, Guvernul propune plata în două tranșe a sumelor de 2500 lei pentru personalul didactic și auxiliar și 1000 de lei pentru personalul nedidactic, anunțând o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, din care 410 milioane bani de la UE:

Principalele declarații:

  • Este un efort bugetar care depășește 700 milioane de lei, cu resurse europene de 410 milioane lei și 313 milioane din bugetul național.
  • Sunt 273.532 de beneficiari, toți angajații din sistemul de învățământ, care vor primi în mod diferențiat următoarele sume:
  • Cei 2500 lei care reprezintă măsuri de susținere fie sub formă de primă carieră didactică sau salarială care va fi tranzitoriu până la noua grilă de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume: 1000 de lei în luna iunie și 1500 lei în luna octombrie așa cum am anunțat.
  • Personalul nedidactic va primi câte 1000 de lei în iunie și în septembrie.
  • Acest nou pas e dovaca Guvernului că tratează cu seriozitate așteptările și ține cont de o serie întreagă de realități și de la nivelul statelor europene.
  • Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, domnul Budăi începe mâine deja dialogul cu reprezentanții sindicatelor pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării.
  • Începem discuțiile cu toate sindicatele, începând cu Educația.
  • Până miercuri, când va avea loc ședința Guvernului, premierul a cerut ministrului Muncii ca dialogul cu sindicatele să aibă loc accelerat, cu toate sindicatele.
  • Este nevoie de o nouă lege pentru a avea salarii mai mari în domeniul educațional.
  • Mâine începe dialogul cu sindicatele, începând cu Educația, apoi domeniul Sanitar, Transporturi etc.