Politica

Profesorii intră în grevă, iar guvernanții se piaptănă cu ciolanul ”rotativei”. Prim Voiajorul Patriei caută ”România Educată”, la 2,1% din PIB, la Reykjavik, Islanda

Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi. Potrivit sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu. În tot acest timp, guvernanții sunt mai preocupați cum să-și împartă ciolanul guvernării la ”rotativă”, iar PNL cum să tragă perna participării la guvernare de sub capul UDMR și să-i fure ministerele.

Coaliție începe azi negocierile în perspectiva rocadei guvernamentale. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că mandatul echipei de negociere a PNL este menţinerea protocolului coaliţiei sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi a secretarilor de stat. Pe de altă parte, Consiliul Politic Naţional al PSD a mandatat conducerea partidului să ceară reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat şi a numărului de agenţii guvernamentale, potrivit unui anunț făcut marți de Marcel Ciolacu. Se va discuta și despre soarta UDMR, pentru că, spunea premierul Ciucă, reprezentarea în guvern ar trebui să fie făcută în funcție de numărul parlamentarilor.

Cum se știe: politica e curvă, nu se știe care e cea mai veche dintre meserii.

Greva profesorilor, lucru care ar trebui să le dea de gândit guvernanților, vine în contextul în care, elevii de clasa a IV-a vor susţine, miercuri, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Joi elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba la Limba maternă, dacă vor da. Pe 24 mai, elevii de clasa a VI-a au programată proba la Limbă şi comunicare, iar o zi mai târziu – Matematică şi Ştiinţe ale naturii. Dacă vor mai apuca. De asemenea, în această perioadă are loc examenul de Bacalaureat susținut de olimpici. Singurii care au trecut de examinări sunt elevii de clasa a II-a, care au susţinut, pe 9 mai, proba scrisă la Limba şi literatura română şi la Limba maternă – pentru elevii din partea minorităţilor naţionale.

Anunţul referitor la greva de avertisment a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor mai mari federaţii sindicale din Educaţie.

”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Potrivit sindicaliştilor, greva generală ar urma să fie declanşată de luni, 22 mai, dată la care ar urma să fie votate în Senat legile Educaţiei.

Pentru declanşarea grevei generale s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

În acest contex, ar trebui amintit ce spunea, pe 12 mai, Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta, a declarat că prestigiul profesiei didactice poate să crească ”cu un salariu foarte atractiv”: ”Trebuie un salariu foarte atractiv, astfel încât cei mai buni studenți, de la fizică, de la chimie, de la psihologie, de la biologie, să-și dorească să ajungă în învățământ”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii InfoEdu, de pe TVR Info.

„Așa cum ai crescut salariul medicilor, ca să nu plece în străinătate – și au un salariu foarte mare raportat la salariile celorlalți profesioniști, ca să spun așa – la fel trebuie făcut cu profesorii”, a spus Daniel David.

Poate se gândește și Prim Voiajorul Patriei la aceste cuvinte în timp ce-și face un update de soft la Reykjavik, Islanda, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat pe durata mandatului Președinției Islandei.