Din oras

Prof. UBB Răzvan Cherecheș consideră că singura terasă rămasă deschisă în Piața Unirii fentează restricțiile. Patronul Mircea Buteanu: „Atâta timp cât mai vin oamenii, noi vom ține deschis!”

Din 9 noiembrie, noi restricții au intrat în vigoare în contextul pandemiei de coronavirus. În cazul teraselor, au fost adoptate noi măsuri, pentru a se evita ca unii operatori economici să ocolească legea.

La o incidență de peste 3 la mie, cum e în Cluj-Napoca, este interzisă activitatea restaurantelor și cafenelelor din spațiile închise și a teraselor asimilate spațiilor închise.

Când pot fi considerate terasele spații închise a explicat Raed Arafat, citat de economica.net:

„Aţi observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă: unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spaţiului închis al unui restaurant, au devenit şi ele închise. Deci, s-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereţi, pentru a păstra căldura; dar ele devin spaţii închise. Astfel, definirea clară, încât acelea care se încadrează în definiţia spaţiilor închise, din Legea 349/2002, este legea cu produsele de tutun, există acolo definiţie foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiţie: «un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.» Deci, orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula spaţiilor închise din restaurante, după incidenţe, care rămân valabile – capacitatea redusă, după incidenţă, dacă e între 1,5 şi 3 sau peste 3 la mie -, şi atunci aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise”, a declarat şeful DSU.

În aceste condiții, terasele din Piața Unirii s-au închis toate, cu excepția uneia – L’Alchimiste, terasa patronată de Mircea Buteanu, mai cunoscut publicului pentru clubul Diesel.

Razvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a remarcat în 14 noiembrie modul în care continuă să funcționeze singura terasă rămasă deschisă în Piața Unirii, postând pe pagina sa de Facebook o imagine cu următorul comentariu:

„imagine din centrul Clujului – modalitate de a fenta restricțiile

avem un spațiu închis, ventilat necorespunzător, cu risc mare de transmitere COVID-19

cât timp vor fi menținute restricțiile (școli, restaurante)? până când va scădea incidența

când va scădea incidența? atunci când vor fi respectate regulile + autoritățile se vor asigura că sunt respectate

cu abordări șmechere și abordare relaxată din partea autorităților locale – pregătiți-vă de hard lockdown după alegeri (cel mai probabil până prin februarie)!”

Postarea specialistului în sănătate publică a devenit virală și, la prima vedere, terasa pare așa cum afirmă profesorul UBB. Întrebarea care se ridică însă este cum ar fi posibil ca, în centrul Clujului, lângă Primărie și Prefectură, într-un loc unde în permanență sunt parcate mașini ale Poliției Locale și naționale, o terasă să funcționeze fentând restricțiile impuse de lege?

Ziar de Cluj l-a contactat pe prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, care a declarat că va transmite la Poliție pentru verificări  informațiile privind terasa L’Alchimiste, urmând a reveni cu un feedback. „Ca idee, toate terasele au fost verificate de mai multe ori în perioada asta”, a precizat prefectul.

Pentru a edifica curiosul fenomen al funcționării nestingherite de autorități a unicei terase din Piața Unirii, Ziar de Cluj l-a contactat pe patronul Mircea Buteanu, care a declarat că terasa respectă prevederile legale, explicând și modul în care se încadrează în condițiile stipulate de lege:

 „Legea este foarte clară, spune exact ce trebuie, pentru asta, trebuie luată și citită această lege care nu e apărută ieri, alaltăieri, a apărut deja de mult, de câțiva ani, este legea care definea spațiile închise ca fiind spații în care urma să nu se mai poată fuma. Acea lege s-a aplicat și în aceste situații. A ieșit prim-ministrul, a ieșit Raed Arafat și a zis, domnule, ca să nu o mai tot lălăim că acolo e COVID, acolo nu-i COVID, e vorba că spațiile închise sunt definite de acea lege, este legea 15 din 2016.

Spațiile închise sunt definite de acea lege, care a fost urmată de o reglementare care este pe site-ul Guvernului, un ghid de aplicare a acestei legi, care explică exact cum se aplică această lege și o detaliază, în special organelor de control, de care avem parte cu prisosință și nu le condamn, oamenii trebuie să își facă datoria.

Vă dați seama că toți au venit și au verificat, mai ales aici, în buricul târgului! Vin ISU, vin DSP-ul, vă pot trimite o poză cu 11 mașini parcate aici în față la Che Guevara. Oamenii vin, își fac treaba că asta este, trebuie să o facă, și verifică. Doar nu vă imaginați că aceștia treceau și ar fi zis: domnule, da, ok, las-o așa că ești simpatic sau că te înțelegem. Nu, domnule! Este exact conform legii. Și legea de fapt spune că sub un acoperiș – că dacă nu există acoperiș, discuția nu mai are sens, nu poate fi un spațiu închis, poate să aibă 70 000 de pereți! – deci, sub un acoperiș, până la limita lui, oricât ar fi acoperișul acesta de mare sau de mic, poate să existe cel mult un perete vertical. În afara acelui acoperiș, care înseamnă dincolo de limita lui, dincolo de perimetru, pot fi oricâți pereți verticali. Și legea nu spune că ei trebuie să fie la un centimetru, doi, un kilometru, doi, 100 de kilometri.

Ca atare, îl întreb pe domnul ăla: domnule, dacă pun o umbrelă în mijlocul Pieței Unirii, clădirile din jur, ale pieței, nu sunt tot verticale? Știe el, domnul X-ulescu, la ce distanță trebuie să fie un perete vertical de o umbrelă? De ce își dă cu presupusul, domnule, se ventilează, nu se ventilează? Au făcut alții chestia asta!

Noi am respectat această lege, nu am lipit în bătaie de joc acele panouri la limita umbrelei, ca să zici, domnule, e un centimetru acolo. Nu! Ele se găsesc la 20, 30 de centimetri, 40 de centimetri, suficient ca să poată să circule aerul și să ne încadrăm și în perimetrul nostru ș.a.m.d.

Au venit autoritățile care asta au de făcut – DSP-ul, ISU, toată lumea! Au verificat, au zis, da, domnule, este în regulă.

Și umbrela este acoperiș pentru că în norme, în ghidul acela de aplicare a legii, spune că orice tavan, acoperiș, din orice material ar fi el, că este pliabil sau nepliabil, nu are importanță, este considerat acoperiș, atâta timp cât el este deschis. O umbrelă deschisă este considerată acoperiș.”

Mircea Buteanu a explicat și de ce, în opinia sa, L’Alchimiste a rămas singura terasă deschisă din Piața Unirii:

„Din motive financiare. Oamenii își fac socoteala, pun acolo pe Excel, cât îi costă personalul, cât costă gazul ca să încălzești o astfel de terasă, costă gazul acesta ceva! Gândiți-vă că sunt oameni care vin și stau, beau două persoane un ceai, stau o oră și jumătate, din cele două ceaiuri nu îți plătești nici gazul! Dar mai sunt și alții care mai mănâncă, am încercat să păstrăm locul cât de cât viu și, dacă minusul nu e mare sau dă măcar un leu cu plus, e bine! Când se va zice: domnule, închideți complet, vom închide complet!

Atâta timp cât mai vin oamenii, noi vom ține deschis! Când vom observa că oamenii nu mai vin și nu mai doresc acest loc, îl vom închide, ca orice alt business!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *