Din oras

Prodvinalco, respinși a doua oară de Primărie, pentru construirea unui bloc în locul spațiului de expoziții H33 de pe Horea

Un nou proiect imobiliar situat pe strada Horea, cu specific comercial, locativ și funcțiuni medicale s-a aflat în dezbaterea comisiei de urbanism. Construcția noului ansamblu mixt presupune ample operațiuni de demolare. Suprafața de teren destinată construirii imobilului mixt și imobilului cu funcțiuni medicale este una generoasă, de cca 3.836 mp, fiind situată pe strada Horea, cu intrare de pe strada Crișan. 

Terenul beneficiarului Prodvinalco SA, este compus din două parcele alăturate, care se găsesc în proximitatea Facultății de Litere. 

Tema de proiect presupune desființarea majorității construcțiilor existente, păstrând parțial una din ele și construirea unui imobil mixt cu servicii, comerț și locuire, iar pe o altă parcelă, construirea unui imobil cu funcțiuni medicale.

Pe lângă acestea se prevede împrejmuirea proprietății, amenajarea incintei, racorduri și bransamente, organizarea de șantier și realizarea de operațiuni notariale în vederea alipirii și dezmembrării, arată beneficiarul proiectului. 

De altfel, proiectul imobiliar de pe str Horea s-a mai aflat o dată în atenția comisiei anul trecut.

Proiectul prezentat în ședința de urbanism de marți nu a primit aprobarea comisiei.

PUD construire ansamblu mixt – imobil mitxt și imobil cu funcțiuni medicale  – str Horea – poate fi consultat aici.

Terenul pentru care s-a întocmit documentația se află în proprietatea PRODVINALCO S.A., cu o suprafață de 3 836 mp, fiind vorba despre o serie de clădiri administrative și industriale.

Imobilele se află în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice, dar nu sunt incluse în lista monumentelor istorice și/sau ale naturii. 

Tema de proiect pentru unul dintre terenuri presupune desființarea majorității construcțiilor existente, păstrând parțial una din ele, construirea unui imobil cu funcțiuni mixte: (la parter) administrative, administrația afacerilor, financiar bancare, funcțiuni fără acces public; centre de cercetare, inovare, tehnologice, de industrii creative, sănătate si asistenta sociala, învățământ preuniversitar și (la etaje) locuire. 

Potrivit documentației depuse, construcția propusă pe terenul de 1.040 mp, cu front la str. Crișan, va adăposti funcțiuni medicale la nivelurile supraterane și parțial în subsolul 3 (zona care dă spre Horea).

Regimul de înălțime pentru acest corp va fi de 4S+D+P+2E+M.

La nivelul demisolului și subsolului 1, 2 și 4 vor fi parcări auto, spațiul tehnic și circulație verticală (de la nivelul demisolului până la subsolul 4), făcând legătura la subsol 3 cu parcela de pe str. Horea.

Pe terenul de 2.796 mp cu acces pietonal din str. Horea se propune un corp de clădire amplasat în lungimea parcelei. Parterul înalt va adăposti funcțiuni de interes public, servicii, birouri, spații multifuncționale. La nivelurile superioare se propune funcțiunea de locuire pentru 52 apartamente.

Regimul maxim de înălțime va fi de S+P+3E+M.

Din cauza obiecțiilor ridicate de vecinii din zonă privind reducerea luminozității, dar și în ceea ce privește aglomerarea străzii Crișan, precum și a observațiilor formulate de membrii comisiei, proiectul a fost pus în așteptare. 

„Parcela e prea construită și propunerile sunt de bun-simț: să se renunțe la clădirea din spate, care era pentru clinica medicală, astfel încât să fie o soluție de calitate în zonă”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, semnalând necesitatea reevaluării proiectului prin reducere. 

Și primarul Emil Boc a reclamat o supraîncărcare a zonei:

„Parcela e supraconstruită, e prea mult. 
Pentru a se menține echilibrul, propunerea comisiei este de a renunța la corpul din spate, cu recomandarea de mărire a suprafețelor apartamentelor cu 20%”
, a adăugat edilul Emil Boc. 

Întrucât beneficiarul nu a reușit să convingă membrii comisiei de urbanism de viabilitatea proiectului nici din a doua încercare, după cea de anul trecut, proiectul imobiliar cu funcțiuni mixte de pe str Horea a fost trimis la reevaluare, pentru îmbunătățiri, astfel încât planul urbanistic de detaliu supus dezbaterii nu a fost aprobat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *