Reportaj

Producătorii agricoli locali îl blestemă pe Emil Boc pentru dezastrul de la Zilele Recoltei: „Ne-am întors cu marfa acasă și o aruncăm la gunoi! Îl blestemăm pe Emil Boc de 7 popi, când moare, nu îi fac dezlegările!”

Zilele Recoltei, un eveniment anual de succes până acum, organizat în sprijinul producătorilor locali, de fiecare dată în locația de la Sala Sporturilor, a reprezentat în acest an un eșec total datorită schimbării locației la Expo Transilvania. Producătorii agricoli, care se bazau până acum pe Zilele Recoltei, pentru a își valorifica roadele muncii lor, pentru că într-o zi de târg aveau vânzări echivalente cu cele din 3 luni de desfacere a produselor la piață, anul acesta au vândut la Zilele Recoltei, în 3 zile, cât ar fi vândut într-o singură zi la piață. Pentru a se pregăti pentru acest eveniment, producătorii au recoltat legumele și fructele pe care sperau să le ofere cumpărătorilor, iar acum, pentru că acestea nu s-au cumpărat, sunt nevoiți să arunce la gunoi cantități însemnate de marfă care s-a stricat pentru că la Expo Transilvania nu a existat vad comercial, oamenii doar au venit, s-au plimbat și au plecat fără să cumpere. 

Cu toate că, doar cu o săptămână înainte, în locația de la Sala Sporturilor s-a desfășurat Septemberfest, un festival al berii, producătorilor li s-a motivat că au fost mutați la Expo Transilvania „pentru a nu face gălăgie”, pentru a nu îi mai deranja pe locuitorii din Centru. Gălăgia însă este aceeași și la Sala Sporturilor și în zona Expo Transilvania, iar în jurul Expo Transilvania sunt situate chiar mai multe blocuri decât la Sala Sporturilor unde casele și blocurile se află la o distanță mai mare de platoul unde s-au desfășurat în anii anteriori Zilele Recoltei. În plus, chiar în zilele organizării acestui eveniment, strada Dâmboviței era în plin proces de asfaltare, fapt care a îngreunat mult accesul producătorilor și cumpărătorilor, chiar și în ultima zi, duminică seara, carosabilul fiind doar pe jumătate practicabil. 

La Sala Sporturilor, Zilele Recoltei devenise deja un eveniment de tradiție, un eveniment cunoscut de clujenii interesați să mănânce sănătos, să cumpere produse agricole de calitate, și astfel ei veneau din toate cartierele Clujului, de unde aveau și mijloace de transport în comun spre această locație. Nu a fost cazul la Expo Transilvania, unde au venit în număr mare doar locuitorii din zonele învecinate, oameni care numai s-au uitat și-au plecat! Acum, revoltați și disperați că sunt nevoiți să își arunce toată munca la gunoi, producătorii agricoli îl blestemă pe primarul Emil Boc, pe care îl bănuiesc a fi responsabil de mutarea Zilelor Recoltei la Expo Transilvania, în groapa care le-a îngropat efectiv recoltele. 

Producătorii agricoli clujeni au prevăzut dezastrul

Un producător agricol din județul Cluj ne-a contactat încă din 12 septembrie pentru a reclama bătaia de joc care li se pregătește producătorilor prin mutarea Zilelor Recoltei de la Sala Sporturilor, acolo unde s-au desfășurat până acum, la Expo Transilvania:

„Ne-au mutat la Zilele Recoltei la Expo Transilvania că au zis că la Sala Sporturilor noi facem gălăgie! Dar, ăștia cu Festivalul Berii nu au făcut gălăgie!? Și ne-au mutat la Expo Transilvania. Niciodată nu s-a ținut la Expo Transilvania, tot aici s-a ținut, la Sala Sporturilor, de când sunt Zilele Recoltei! Zilele Recoltei nu s-au ținut în altă parte și oamenii știau să vină la Sala Sporturilor. Ne-au mutat la Expo Transilvania, e clar că sunt niște mașinațiuni acolo pentru că eu știu că Micle [George Micle, directorul Direcţiei de Administrare Pieţe şi Hale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca – n.r.] și cu doamna Ramona [Ramona Moldovan, directorul asociației Produs de Cluj – n.r.], ei nu au fost de acord deloc să ne mute acolo, dar directivele au venit de mai sus. E clar că cineva a avut interese să ne mute acolo, că au zis că noi ca producători facem gălăgie. De la Primărie a fost implicat domnul Micle, iar de la Consiliul Județean doamna Ramona și știu 100% că ei nu au fost de acord cu schimbarea locației și au zis că directivele au fost de mai sus. 

Până acum eram lăsați la Sala Sporturilor și atât de bine vindeam acolo și venea lumea și ne căuta, că știa că suntem acolo! Și acum ne-au luat și ne-au mutat la mama dracului în praznic, la Expo Transilvania, unde nimeni nu o să vină către noi, pentru că niciodată nu s-au organizat acolo Zilele Recoltei! Și acum ne-au mutat acolo pe ideea că facem gălăgie! Dar acum, vineri, sâmbătă și duminică, Festivalul Berii nu a făcut gălăgie?! Își bat ăștia joc de noi!”

Duminica blestemelor, după ce producătorii au rămas cu marfa nevândută

Duminică, 18 septembrie, în ultima seară a Zilelor Recoltei, am mers la Expo Transilvania pentru a îi întreba pe producătorii agricoli dacă s-au confirmat presimțirile lor referitoare la efectele dezastruoase ale schimbării locației, de la Sala Sporturilor, la Expo Transilvania. Revoltați, producători din mai multe zone ale județului ne-au declarat:

„A fost mizerabil! Nu a mers! Locația de aici nu e buna! Oamenii trec și se duc, dar între mese, la cumpărături, nu se opresc! Au venit doar așa, la o plimbare! Sunt foarte supărată! Anul trecut am avut locația la Sala Sporturilor, am vândut anul trecut într-o zi cât am vândut într-o vară întreagă! Aici am vândut în 3 zile cât vindeam într-o zi normală în orice piață amărâtă! Asta nu e locație! Nu știu a cui a fost ideea să ne arunce aici! Aseară am și plecat mai repede, azi iar plecăm, nu mai stăm! Noi ne-am hotărât să plecăm, să vină aici să vândă cel a cui a fost ideea să ne mute! 

Toată stima pentru cei doi organizatori, doamna Ramona de la Consiliul Județean și domnul Micle de la Primărie, pentru că s-au zbătut foarte mult să nu ne schimbe locația! Dar nu au avut succes! Nu știu a cui a fost ideea să ne arunce aici, dar proastă treabă au făcut! Eu cred că de la domnul Boc a pornit, cineva a hotărât! Dar cu noi nu se mai întâlnesc în locația asta veci pururi! Nu numai eu nu am vândut, nu am vândut niciunul! Astăzi noi eram hotărâți, am vrut să ne unim și să plecăm toți! Numai că doamna Ramona și cu domnul Micle au zis: «nu ne faceți de minune să ne lăsați aici!» Dar am vrut să ne ducem toți!

Normal că la Sala Sporturilor veneau oamenii din Centru, veneau din Mănăștur, din Grigorescu. Aici, cine să vină în colțul acesta? Pe oameni, de abia de ieri i-au lăsat în parcare, pentru că vineri s-a lucrat la drum, vineri nici măcar nu s-a putut intra! A fost închis, că s-a lucrat la drum! Nu i-au lăsat pe oameni să intre în parcarea de afară, a fost jale! S-au dus organizatorii și s-au certat cu cei din parcarea de la Expo Transilvania, că nu i-au lăsat portarii pe oameni să intre! A fost jalnică treaba! Nu i-au lăsat în parcare pe oamenii care veneau la cumpărături! Pe stradă nu s-a putut circula că se lucra, acum s-au găsit să repare drumul! 

Și organizatorii sunt foarte dezamăgiți! Ramona Moldovan de la Produs de Cluj a zis că încearcă ea să ne organizeze, să facă un Produs de Cluj și să ne cheme pe noi, producătorii, alături de ea, să ne scoatem pierderea de acum! Toată stima și tot respectul celor doi organizatori! Și toate blestemele producătorilor asupra celui care ne-a aruncat aici! Eu nu știu ce să fac acum cu atâta amar de marfă! Îți vine să mori!”

Afirmațiile acestui producător au fost confirmate la fața locului și de alți producători, la fel de dezamăgiți de faptul că nu și-au putut vinde produsele și pentru că, față de alți ani, au fost nevoiți să se întoarcă cu marfa acasă. Marfă care, după 3 zile, s-a degradat, nemaiputând fi vândută ulterior în altă parte. De altfel, și imaginile filmate la fața locului confirmă afirmațiile producătorilor, pe la mesele cărora bate vântul:

Producătorii sunt nevoiți să își arunce astăzi munca la gunoi

În această dimineață, am contactat telefonic doi producători agricoli din zone diferite ale județului, pentru a afla direct de la ei care au fost rezultatele celor 3 Zile ale Recoltei de la Expo Transilvania:

„Eu, noaptea trecută, de acolo m-am dus direct în Dezmir! Știți câți ne-am întâlnit acolo? Câți am fost la Expo Transilvania, toți ne-am întâlnit la Dezmir azi-noapte! Păi, ce era să facem!? Și tot nu am vândut produsele, pentru că a fost o marfă deja degradată și nu am mai putut nici acolo să o vindem! Și astăzi aruncăm marfa la gunoi! Imaginați-vă ce cantități pot fi, dacă noi ne-am pregătit pentru 3 zile, cum am vândut anul trecut! Și acum marfa de pe o zi noi nu am vândut-o în 3 zile! Vă imaginați ce e la noi? E o marfă compromisă! Ne-am întors cu ea acasă și o aruncăm la gunoi, că ar trebui să o ducem astăzi toți în fața Primăriei, să aibă ce da de lucru celor de la Salubritate! Să le fie rușine! Toată cinstea și respectul pentru cei doi organizatori care s-au zbătut foarte mult să nu ne mute locația! Și toate blestemele din lumea asta din partea producătorilor pentru cel care ne-a mutat acolo, la Expo! Îl blestemăm pe Emil Boc, de 7 popi, când moare, nu îi fac dezlegările! 

Noi știți cum suntem acum? Parcă a trecut un tren peste noi! După ce am stat 3 zile acolo și ne-am chinuit, noi azi-noapte nu am dormit că am fost la Dezmir și acum ce facem cu marfa? Mergem și o aruncăm la gunoi! Păi nu e păcat de munca noastră? Am pierdut aproximativ 4 000 de lei! Anul trecut, sâmbăta, nu am reușit 3 oameni să vindem la o tarabă și acasă oameni din sat câte 4-5 ne-au ajutat să recoltăm să plecăm de două-trei ori înapoi la Cluj! A fost enorm! De 3-4 ani a fost tot la Sala Sporturilor și nu se compară! Sâmbăta acolo am făcut 4000 de lei într-o zi și nu ne-a ajuns marfa, că puteam să vindem și mai mult, dar nu am reușit să recoltăm, că ne-a apucat noaptea! Și am chemat ajutoare să ne ajute să vindem! 

Acum am recoltat marfa să o vindem și nu a trecut. Puteam să o lăsăm nerecoltată și rezista, dar noi ne-am pregătit; știind că anul trecut nu ne-a ajuns marfa, noi ne-am pregătit cu produse, ca să fie bine! Și, în loc să o lăsăm acolo pe tufă, că o puteam noi recolta până vine bruma, aveam vreme, că ardeiul pe tufă nu se strică, varza nu se strică, vinetele nu se strică, deci puteam să le lăsăm acolo, că aveam noi vreme să le recoltăm! Nu să le recoltăm acum pe toate, să recoltăm ca să avem ce arunca! Păi, în capul lui Boc le aruncăm toate! Toți au vândut la fel de prost ca mine! Și dacă nu veneau la Zilele Recoltei mergeau în altă parte! Păi banii ăștia îi făceam într-o zi, până la amiază, în piața volantă la Sala Sporturilor, pentru că o grămadă de oameni au sunat și mi-au zis, doamnă, când veniți înapoi? 

Problema nu a fost numai că a fost într-o margine acolo, cum ne-au spus, că ne-au mutat acolo, că facem gălăgie… dar acolo, în zona aia, nu au fost blocuri? Nu au fost oameni pe care i-a deranjat muzica? La Sala Sporturilor blocurile sunt mai departe ca aici! Pe partea cealaltă e Someșul și e o distanță mai mare, iar pe partea opusă, până la blocuri, tot e mai departe locația ca la Expo Transilvania.

Eu nu am certitudinea, dar ar trebui întrebată Primăria, cine a luat o grămadă de bani pentru ca să se organizeze la Expo Transilvania?

Organizatorii s-au zbătut ca niște lei să nu ne mute, pentru că ei știau ce dezastru va însemna schimbarea locației. Dar cineva nu i-a lăsat să organizeze și în acest an la Sala Sporturilor. Boc ne-a mânat acolo! Și la mici era gol, mesele au stat goale toată ziua, în condițiile în care la Sala Sporturilor, noi, cei care am vândut, nu am putut să mâncăm decât când s-a terminat toată muzica! Nu am reușit să stăm la coadă, atâta lume am avut! Dar ieri nici măcar berea nu s-a vândut, nici micii nu s-au vândut, nimic nu s-a vândut! 

Și copiii, de-aia ai făcut Zilele Recoltei, să se distreze copiii? Pentru aia îi primești la Palatul Copiilor! Sau sculptură în fructe? Păi, acum putem noi, din ce ne-a rămas, să le dăm să sculpteze și pentru Boc, nu numai pentru copii! Câte fructe ne-au rămas, pot să sculpteze să facă Catedrala Mântuirii Neamului! Și pentru Boc îi putem face sculpturi în toată ziua! 

Sunt amărâtă rău, până la 5 dimineața am stat la Dezmir, dar nu am avut nici acolo la cine să vindem, pentru că cine îți mai ia marfa degradată?! Deci, își bat joc de noi! 

Acolo, la Expo Transilvania, Avram acesta, eu zic că a luat o chirie! Eu nu cred că a făcut gratis! Pentru că el a mai venit după noi să ne ducă acolo, nu e singura dată! A mai avut tentative și anul trecut și acum doi ani! A venit și ne-a rugat să ne ducem, era vorba că face vinerea acolo! Noi ne-am dus în două vineri, dar nu a mers! Aceea e o locație moartă! Locația nu e bună! Ei au vrut, cineva din Primărie, și eu zic că numai Boc a fost, a vrut să îl ridice pe acesta într-un fel sau altul! Ăștia și-au luat banii pe noi, pe munca noastră, și noi cu marfa la gunoi! Ei și-au făcut evenimentul, și-au luat banii pe spatele prostănacilor! 

Ne întrebăm noi, producătorii, dacă ai vrut să schimbi, că nu va mai fi niciun eveniment acolo, la Sala Sporturilor, că pe toate le va muta aici la Expo Transilvania, păi atunci, hai să fim serioși, de ce nu ai început cu Festivalul Berii?! Și nu cu noi! Ai început-o cu prostul, cu țăranul amărât! Așa am auzit, că au zis că după Untold toate evenimentele se vor muta la Expo Transilvania, pentru că se face gălăgie! Hai să fim serioși! Cum să ne muți acolo? Cu o săptămână înainte de Zilele Recoltei, la Sala Sporturilor a fost Festivalul Berii. De ce nu ai început mutarea cu ăia atunci?! Participanții de la Festivalul Berii, după ce au băut 2-3 beri, or fi zis Tatăl Nostru? Au zis rugăciuni, nu au făcut gălăgie? Și oamenii ăștia de aici de lângă Expo Transilvania sunt mai prostănaci decât cei de la Sala Sporturilor, ei pot avea parte de gălăgie? 

Drumul era distrus, mașină de acces nu era, decât dacă urcai panta sus, acolo în deal, să ieși în Aurel Vlaicu! Păi, cine urcă cu o grămadă de bagaje?! Cu vinete, cu ardei, să urci tu dealul acela! E departe să ajungi la autobuz, nu ai avut mașini de acces, nu ai avut nimic aici asigurat! Nu e în regulă nimic! 

Și aș vrea să îl mai întrebăm pe Boc, cu ce sunt oamenii de aici mai prostănaci sau mai surzi, că era vorba de gălăgie, cu ce sunt ăștia din zona Expo Transilvania mai surzi ca ăia de la Sala Sporturilor? Ăștia de aici sunt surzi cumva, ăștia nu aud muzica, la fel ca ceilalți? E clar că e o mânăreală aici! Cuvântul acesta știți că implică multe înțelesuri, mânăreala! Dar e o mânăreală aici, clar! Cineva s-a aranjat după noi și noi pe nicăieri!”, ne-a declarat un producător agricol din comuna Mihai Viteazu.

După cum puteți vedea în imaginile de mai jos, filmate în seara de duminică, muzica de la Zilele Recoltei se auzea până foarte departe, într-o zonă locuită din Mărăști, cu foarte multe blocuri:

Drumul, de asemenea, chiar și în seara de duminică, ultima seară a Zilelor Recoltei, era neterminat, cu găuri imense în mijlocul asfaltului și cu porțiuni decopertate pe margine:

Toți producătorii au recoltat doar dezamăgire, frustrare și pierderi importante la Zilele Recoltei

Un alt producător agricol, din Ceanu Mare, contactat telefonic în această dimineață, ne-a declarat, la fel de revoltat:

„Îi puteți întreba pe toți producătorii, pentru că toți au aceeași părere: un eșec total! Am vândut în 3 zile cât am vândut într-o zi de sâmbătă la piața volantă la Sala Sporturilor! Deci a fost un eșec total! Am pierdut în jur de 3-4000 de lei! Eu am mai participat, am fost invitată în locația în care s-au organizat Zilele Recoltei, în această primăvară, când a fost Agraria la Expo Transilvania. M-am pregătit enorm, cu produsele de primăvară pe care le avem noi, pentru că eu asta fac, împreună cu soțul meu, agricultură, de 4 ani de zile muncim pământul! Și ne-am pregătit cu legături de ceapă, ridichi, salată, spanac, toate legumele de primăvară, și am vândut după aceea o săptămână în Turda la ele, pentru că nu s-au vândut! Multă lume a fost, exact ca și aici, a fost foarte multă lume, dar toată lumea s-a uitat! Sunt oameni de alt nivel, de alți bani, de altă cultură. La Sala Sporturilor suntem apreciați! Mi-a fost pupată mâna pentru că lucru pământul și le duc ceea ce le duc pentru a mânca sănătos!

La Expo Transilvania două doamne l-au făcut pe soțul meu în ultimul hal, că «Du-te mă de aici!», pentru că am cerut 5 lei pe kilogramul de capia, când la Sala Sporturilor vindem în jur de 6-7 lei kilogramul. La Expo vin numai oamenii din cartier și, având în vedere că Dezmirul e foarte aproape, având în vedere că Piața IRA e foarte aproape, și mulți sunt care cumpără și vând, și sunt prețurile alea mici și marfă de proastă calitate, adusă din import sau de la olteni, atunci și noi am fost priviți ca atare, «ce căutăm acolo cu prețurile acestea?!» Un domn mi-a spus: «Nu îți dau 5 lei pe kilogramul de roșii, când mă duc în Piața Mare și îl găsesc la olteni cu 2 lei!» 

La Sala Sporturilor veneau oamenii interesați să mănânce sănătos, oamenii care ne apreciază! De 4 ani de când facem agricultură, noi în astea 3 zile, de Zilele Recoltei, vindeam aproape tot ce aveam, ca să avem timp după aceea să ne strângem cartofii, să ne strângem fasolea, să ne pregătim pentru sezonul de iarnă! Ori, acum eu trebuie să mă duc la piață în continuare, pentru că jumătate din marfă îmi e în seră! Roșiile mi se scutură de greutatea lor și roșiile coapte îmi cad singure jos, că nu mi-au trecut! Anul trecut la Sala Sporturilor ne-am vândut toată marfa, iar apoi am putut sta acasă o săptămână să muncim, să scoatem cartofii, pentru că oamenii nu mai vin să lucreze în agricultură și găsim oameni cu ziua foarte greu, să vină să ne ajute! Ori, să muncești doi oameni 10 hectare de pământ, dintre care două sunt de legume, e foarte greu! Nu mai avem timp să venim și în piață, nu se pune problema să mai avem timp de familie și de copii!

A fost un eșec total! Ieri de dimineață am vrut să intru pe site-ul Primăriei și să îmi spun părerea, dar nu am avut timp!”

Declarații de presă ca pe vremea lui Ceaușescu, gonflate și fără acoperire în realitate

Informarea de presă transmisă de Consiliul Județean Cluj în data de 13 septembrie suna în felul următor, bombastic și mincinos, cu toate că era ușor de anticipat dezastrul care va urma:

„Susținem economia locală și promovăm produsul local! La Zilele Recoltei, între 16 și 18 septembrie.

Cumpărăm de la ei, așa vor trăi și ei și noi! Vin trei zile pline cu tot ce-i mai bun de la Cluj în care avem ocazia să punem preț pe roadele pământului și pe munca oamenilor din județul Cluj, să-i susținem, cumpărând de la ei, pe toți cei care trudesc cu mâinile și cu sufletul produse autentice, naturale, fără nimic fals în ele.

În perioada 16 – 18 septembrie, Asociația Produs de Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Camera de Comerț și Industrie Cluj, organizează la Expo Transilvania, Zilele Recoltei, un eveniment gândit să vină în întâmpinarea tuturor celor care se pregătesc temeinic pentru iarnă și își vor cămările pline.

La Zilele Recoltei, pregătiți-vă pentru un regal al gustului, al bunului gust și al autenticului. Legume și fructe produse exclusiv de localnici din județul Cluj, miere și produse apicole, cătină, pâine și prăjituri de casă, dulciuri făcute după rețetele bunicilor, costume populare și podoabe artizanale, obiecte de decor, bijuterii hand-made. Clujenii vor avea ocazia, pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, să cumpere produse de sezon, la prețuri de producător. La standurile de la Zilele Recoltei vor fi prezenți cultivatorii de cartofi din Râşca şi Dângău, dar şi legumicultorii din comunele cu tradiţie în domeniu din Jucu, Apahida, Mănăstireni, Moldoveneşti, Sânnicoară, Chinteni, Floreşti, precum şi din alte localităţi ale judeţului Cluj. Nu vor lipsi de pe standuri nici usturoiul şi ceapa din Mihai Viteazu sau porumbul din aceeași zonă. Pe lângă legume şi fructe, clujenii vor avea ocazia să cumpere ulei presat la rece, lactate și produse din carne de porc, toate preparate după rețete proprii ale producătorilor, lavandă, precum şi dulcețuri preparate după metode tradiționale. Apicultorii clujeni vor veni la târg, pe lângă mierea de albine, cu o gamă largă de produse apicole, iar amatorii de dulciuri vor găsi la standuri turtă dulce sau prăjituri de casă. Iar gurmanzilor li se pregătește ceva pe pofta inimii lor: preparate la grătar și delicatese la ceaun cum numai Carmangeria Moldovan din Sânicoara și Mariflor din Gherla știu să facă.

La Zilele Recoltei, totul este condimentat cu multă veselie, muzică și dansuri populare, ateliere de sculptură în legume și fructe, teatru și magie pentru copii, parc de distracții pentru toate vârstele.

Ne bucurăm de toate cele bune de la Cluj!”

În 16 septembrie, Primăria Cluj-Napoca nu s-a lăsat mai prejos, trimițând un comunicat la fel de sforăitor și mincinos, în stilul epocii comuniste, când totul era extraordinar pe hârtie, dar ordinar pe teren:

„Primăria municipiului Cluj-Napoca și Asociaţia Produs de Cluj, împreună cu Consiliul Judeţean Cluj, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Cluj organizează „Zilele Recoltei”, în perioada 16-18 septembrie 2016. În acest an,  evenimentul se va desfăşura la Expo Transilvania, unde sunt aşteptaţi producători de legume şi fructe, artizani şi mici fermieri.  

Astfel, vineri, 16 septembrie, între orele 12 – 22.00, sâmbătă, 17 septembrie și duminică, 18 septembrie, între orele 08.00 -22.00,  clujenii vor avea ocazia  să cumpere produse de sezon, la prețuri de producător, legume și fructe produse exclusiv de localnici din județul Cluj, miere și produse apicole, cătină, pâine și prăjituri de casă, dulciuri făcute după rețetele bunicilor, costume populare și podoabe artizanale, obiecte de decor, bijuterii hand-made. La standurile de la Zilele Recoltei vor fi prezenți cultivatorii de cartofi din Râşca şi Dângău, dar şi legumicultorii din comunele cu tradiţie în domeniu din Jucu, Apahida, Mănăstireni, Moldoveneşti, Sânnicoară, Chinteni, Floreşti, precum şi din alte localităţi ale judeţului Cluj. Nu vor lipsi de pe standuri nici usturoiul şi ceapa din Mihai Viteazu sau porumbul din aceeași zonă. Pe lângă legume şi fructe, clujenii vor avea ocazia să cumpere ulei presat la rece, lactate și produse din carne de porc, toate preparate după rețete proprii ale producătorilor, lavandă, precum şi dulcețuri preparate după metode tradiționale. Apicultorii clujeni vor veni la târg, pe lângă mierea de albine, cu o gamă largă de produse apicole, iar amatorii de dulciuri vor găsi la standuri turtă dulce sau prăjituri de casă. Iar gurmanzilor li se pregătește ceva pe pofta inimii lor: preparate la grătar și delicatese la ceaun.

În plus, la Zilele Recoltei, totul va fi condimentat cu multă veselie, muzică și dansuri populare, ateliere de sculptură în legume și fructe, teatru și magie pentru copii, parc de distracții pentru toate vârstele.”

Cuvintele producătorilor contrazic comunicatele autorităților locale și întregul eveniment ne oferă o imagine clară asupra modului în care decurg lucrurile în orașul nostru, asupra unui mod de lucru care poate fi rezumat pe scurt prin sloganul care se pare că îi ghidează pe conducătorii urbei și ai județului: „Vorbe, nu fapte!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *