Justitie

Procesul prin care Liviu Man își cere despăgubirile pentru arestările din 2006, suspendat. Procurorul Ciaușu, furios din cale-afară VIDEO

Liviu Aurel Man, directorul Gazetei de Cluj, a formulat o acțiune de chemare în judecată a Statului Român, împreună cu partenerul său de afaceri Aurel Mureșan(două dosare diferie). Cei doi au cerut despăgubiri pentru perioada din 2006 în care au fost arestați preventiv, ca urmare a faptului că, după 11 ani de procese, dosarul lor penal s-a soluționat definitiv cu achitarea celor doi. 

Acțiunea civilă înaintată de Man și Mureșan conține și sesizarea Curții Constituționale a României pentru soluționarea unei excepții de neconstituționalitate. 

În opinia noastră sunt încălcate următoarele articole din Constituție:

Dreptul la acces la justiție prevăzut de art. 21 din Constituție:

(1) Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și  intereselor sale legitime.

(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.

Dreptul la despăgubire, prevăzut de art. 52 alin. 3 Constituție:

Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

Articolul 15 din Constituția României:

Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

Sunt încălcate de asemenea:

Art. 5 paragraful 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului:

Orice persoană care este victima unei arestări sau a unei dețineri în condiții contrare dispozițiilor acestui articol are dreptul la reparații.

Dreptul la despăgubire, prevăzut de art. 52 alin. 3 Constituție:

Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare”, se arată în cererea de sesizare a CCR, formulată de Man și Mureșan. 

Practic, după decizia de achitare a celor doi, s-a demonstrat că măsurile de arest preventiv luate în dosarul Gazeta au fost ilegale. 

În procesul civil al lui Liviu Man, DIICOT Cluj l-a desemnat ca reprezentant al intereselor Ministerului Public pe procurorul Rareș Ceaușu. 

Avocatul  lui Man, Ciprian Păun și-a susținut astăzi cererea de sesizare a CCR în acest dosar și implicit de a suspenda judecata dosarului până la soluționarea CCR. Rareș Ciaușu s-a opus pe motiv că arestarea lui Man a avut loc în 2006, moment în care nu existau atâtea drepturi în vigoare pentru cei ce ulterior erau achitați. 

Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererile susținute de Păun și a dispus sesizarea CCR pentru excepția de neconstituționalitate și suspendarea judecății dosarului până la soluționarea cererii. 

Imediat după ce judecătorul Camelia Veronica Balint a pronunțat decizia, procurorul Rareș Ciaușu a ieșit în grabă din sala de judecată, nervos fiind că a pierdut această etapă procesuală. 

Dosarul lui Liviu Man și Aurel Mureșan se va relua după soluționarea excepției de către CCR. 

Avocatul Ciprian Păun, despre ședința de judecată: 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *