Din oras

Procesele lui Emil Boc ne costa zeci de milioane de euro

Primaria Cluj-Napoca se judeca in aproape  500 de dosare, fiind buna de plata a zeci de milioane de euro, cheltuieli de judecata si despagubiri. Valoarea despagubirilor cerute de partile cu care se judeca municipalitatea este cuantificata la cateva zeci de milioane de euro, la care se adauga si alte pretentii, necuantificate pana la finalizarea proceselor.

Un exemplu de proces care ar putea sa ne coste 10 milioane de euro este cel dintre Primaria Cluj-Napoca si clujeanul Radu Felecan. Aparent un caz banal, clujeanul solicita daune morale foarte mari, dupa ce s-a luptat aproape 20 de ani sa-si redobandeasca terenul luat de comunisti.

Este vorba de un teren de 500 de metri patrati, situat la intersectia strazilor Nicolae Titulescu si Aleea Slanic, luat de la clujean pentru a se ridica aici mai multe blocuri, care nu s-au mai realizat, insa.

Terenul de 500 de metri patrati i-a fost luat in ’86 si restituit partial in 2010 dupa lungi procese si sute de sesizari. A fost pus in posesie abia doi ani mai tarziu, si in tot acest timp Primaria Cluj-Napoca a folosit amplasamentul pe post de parcari cu plata. Acum Primaria considera solicitarea de daune a lui Felecan neindreptatita.

Un alt proces de despagubire este disputat intre Primaria Cluj-Napoca si Asociatia pentru protejarea handicapatilor neuropsihici. Asociatia solicita pretentii de 600.000 de euro de la primarie. Reprezentantii institutiei nu au putut da mai multe detalii legate de proces, care se judeca la Tribunalul Alba.

O alta firma din Cluj, SC VSV Invest Grup SRL are pretentii de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Local Cluj.

“Este vorba despre organizarea service-ului auto de pe varianta Manastur-Zorilor de catre firma respectiva. Era vorba de o interdictie la construire, pentru ca, daca nu ma insel, era vorba de spatiu verde. Este un litigiu vechi cu societatea respeciva”, a declarat Radu Moisin.

Urmatorul termen de judecata este in 28 martie 2014. SC VSV Invest Grup SRL este detinuta de Virgil Vamos. Acesta a ridicat ilegal o constructie pe strada Frunzisului din Cluj-Napoca.

“Potul” se duce in Cartierul Tineretului

Cele mai “costisitoare” procese pe care le are Primaria Cluj-Napoca in prezent sunt legate, insa, de Cartierul Tineretului.

Primaria Cluj-Napoca are pe rol doua procese cu firma Impact, cea care s-a angajat sa construiasca un cartier de locuinte in zona Lomb. Primul este cu Impact Developer & Contractor SA, proces in care Impact SA, fostul asociat al administratiei clujene in proiectul imobiliar, cere rezilierea contractului de asociere dintre cele doua parti si daune de 4 milioane lei pentru nerealizarea conditiilor impuse de contractul initial.

De asemenea, firma mai cere 57 de milioane de euro, profitul nerealizat din asocierea cu Primaria Cluj-Napoca. Celalalt proces este intre Clearline Development & Management SRL (fosta SC Lomb SA) si Primaria Municipiului Cluj-Napoca, proces in care Impact SA, care detine Clearline, cere daune de 17 milioane lei.

In litigiul privind proiectul cartierului Tineretului-Parc Fotovoltaic, primaria incearca sa recupereze 100 de hectare de teren, cu acere a intrat in asociere pentru ridicarea cartierului de locuinte.

Portughezii de la Cogedir cer 1,6 milioane de euro

In sfarsit, un alt litigiu care ne-ar putea costa 1,6 milioane de euro se disputa intre municipalitate si portughezii de la Cogedir Gestao de Projectos SA, cea care si-a redobandit, de curand, calitatea de concesionara a terenului de 6.000 de metri patrati din Piata Mihai Viteazu.
Cogedir trebuia sa construiasca un parking subteran de peste 500 de locuri in Piata Mihai Viteazul, insa investitia nu a mai putut fi derulata, din cauza unei greseli tehnice a primariei. Un canal colector de trei metri, descoperit abia dupa semnarea contractului, a impiedicat materializarea parcarii subterane din centrul Clujului.

Acum, reprezentantii Cogedir cer modificarea  Contractului de concesiune semnat in 2009, astfel incat societatea sa primeasca 1,6 milioane de euro sau inca un teren pe care sa poata construi inca 200 de locuri de parcare.

De asemenea acestia mai vor sa construiasca parkingul  subteran din Piata Mihai Viteazu, dar cu 329 de locuri in loc 531 si sa primeasca lunar 7.800 de euro de la municipalitate, in total ajungandu-se la 480.000 de euro, drept despagubiri pentru studiul realizat si pentru intarzierea inceperii executarii contractului. Mai mult, portughezii cer alte 5 milioane de euro despagubiri pentru prejudiciul pe care l-au suferit din cauza incetarii contractului de concesiune din culpa municipalitatii.

Lista proceselor in care Primaria Cluj-Napoca este parte poate fi consultata aici si aici, si va fi in dezbaterea Comisiei Juridice a Consiliului Local Cluj saptamana viitoare.

Foto: primariaclujnapoca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *