Din oras

Procedură intervențională inovativă în premieră la Spitalul Județean Cluj

Echipa Laboratorului de radiologie intervențională, coordonată de medicul Dan Duma, alături de specialiști oncologi și de terapie intensivă, au pus în practică o procedură de tratament cu viză curativă pentru un pacient oncologic oligometastatic (număr redus de metastaze) folosindu-se o 𝗺𝗲𝘁𝗼𝗱𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗯𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗰𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗺𝗶𝗰𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱𝗲𝗹𝗼𝗿 (𝗠𝗪𝗔).

 

✅ Cu această ocazie au fost înlăturate metastazele de la nivelul ficatului pacientului oncologic în vârstă de 61 de ani, având și patologie psihiatrică. Pacientul a fost externat din spital a doua zi după intervenție, în stare bună.

 

✅ Metoda de ablație tumorala prin microunde (MWA) constituie o modalitate de distrugere a tumorilor cu ajutorul căldurii. Această metodă se aseamănă cu ablația tumorala prin radiofrecvență (RFA) și cu crioablația (scăderea brusca a temperaturii locale). În momentul de față, toate cele trei proceduri inovative pot fi efectuate cu succes în SCJU Cluj, constituind în anumite cazuri bine selecționate, alternative viabile la intervențiile chirurgicale clasice.