In vizor

Problema poluării de la Pata Rât, etapa pe proiecții și filmulețe. Tișe vine cu varianta lui

Alin Tișe contestă decizia Prefecturii referitoare la scurgerile de substanțe toxice de la Pata Rât și cere un nou Comitet pentru Situații de Urgență: „Prefectul a făcut două declarații halucinante”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj contestă datele făcute publice de conducerea Prefecturii Cluj cu privire la alunecările de teren de la vechea rampă de la Pata Rât și la scurgerile de levigat în pârâul Zăpodie. Pe de o parte recunoaște gravitatea situației, dar pe de altă parte convoacă un nou Comitet pentru Situații de Urgență, care să analizeze din nou situația de la Pata Rât. Tișe spune că este halucinant ca debitul de scurgeri de la vechea rampă să fie de 108 litri pe secundă așa cum spune Prefectura și cere documente plus o nouă expertiză, deși Prefectura citează specialiști de la Garda de Mediu. Potrivit măsurătorilor citate de Tișe, debitul ar fi de doar 6 litri pe secundă.

Autoritățile publice locale în loc să rezolve situația de la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât se duelează în declarații și tergiversează lucrurile pe cât pot de mult. În urmă cu aproximativ o săptămână, prefectul Aurel Cherecheș făcea publice date despre alunecările de teren de la Pata Rât și spunea că în pârâul Zăpodie se scurge levigat cu un debit între 1 și 108 litri pe secundă.

conferinta tise

Miercuri, într-o conferință de presă, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a prezentat presei un filmuleț cu vechea rampă și actuala rampă ca să fie sigur că toată lumea știe despre ce vorbește. Preț de aproape o oră a insistat pe aceeași variantă a sa: Prefectura minte. Nici vorbă ca debitul să fie atât de mare – este varianta lui Tișe. Ar fi de fapt doar de 5 litri pe secundă. Pentru că e atât de sigur pe datele pe care le deține, Tișe solicită convocarea unui alt Comitet pentru Situații de Urgență, care să analizeze din nou situația alunecărilor și scurgerilor de la vechea rampă.

“Prefectul a făcut două declarații halucinante care au pus pe jar mulți oameni. Prefectul a spus că poluarea este de 108 l pe secundă, în realitaeta este de 5 l pe secundă, situație constatată de Apele Române. Nici poluarea de 5 l pe secundă nu e de dorit, dar asta este realitatea. Dacă ar fi fost așa cum spune prefectul ar fi trebuit să declare starea de urgență. SomeșuL Mic curge cu un debit de 6 litri pe secundă, deci dacă transformăm e o aberație ce spune prefectul. Mai mult, noi discutăm despre o rampă neconformă – aceasta este a doua aberație. Normal că este neconformă pentru că de aceea o închidem. Legat de avizul de la Mediu, inclusiv acesta acceptă o poluare de 38 de lmc pe secundă. În permanență din această rampă s-a scurs levigat, nu este o noutate. Acum, noutatea a fost că practic ca urmare a așezării gunoiului în straturi ca urmare a procedurii de închidere, acest lucru a dus la mișcarea unui strat al gunoiului și apariția acelui levigat”, a declarat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean a mai spus că imediat după alunecările de teren au fost luate măsuri și s-a cerut realizarea unei expertize tehnice care să arate care sunt cauzele alunecărilor și ce măsuri trebuie luate.

“Incidentul cu mișcarea gunoiului a fost în 22 iulie 2017 și noi am chemat toți factorii responsabili. Am  trecut la luarea unor măsuri de urgență: monitorizare, drenarea apei, realizarea unui șanț de apă provizoriu. Măsurile au fost luate de a doua zi, lucru pe care l-am informat la Prefectură. În 24 iulie, constructorul deja a demarat foraje pentru o expertiză tehnică care să spună cauzele alunecării, care urmează să fie aduse la cunoștință în 2-3 zile când e gata studiul”, a afirmat Tișe.  

În cursul zilei de marți, Tișe va trimite o solicitare către Prefectură pentru întocmirea unui nou Comitet pentru Situații de Urgență.

“Astăzi vom trimite către Prefectură o solicitare pentru convocarea din nou a Comitetului pentru Situații de Urgență pentru că decizia a fost luată șicanator. Prefectura ar fi trebuit să găsească cauzele și să propună soluții. În realitate, prefectul a dispus expertizarea proiectului tehnic care a stat la baza lucrărilor, deși acesta a fost avizat și aprobat. Îmi cere să identific eu vinovații, adică să stabilesc cine este vinovat de această alunecare de teren. Această hotărâre necesită cheltuieli suplimentare, despre care fix prefectul spunea să nu fie făcute. Pe fond, aceasta nu ar rezolva problema alunecării și ar necesita o cheltuială în plus. Prefectura trebuie să înțeleagă subiectul”, a declarat președintele Consiliului Județean.  

Potrivit conducerii forului județean, vechea rampă de la Pata Rât este veche de 70 ani și este închisă în procent de 90%. Lângă vechea rampă se află depozitul Primăriei, care va fi închis când va fi gata Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), dar lucrările la CMID se derulează într-un ritm foarte lent.  

După etapa explicațiilor pe bază de imagini video, mai urmează ca Alin Tișe să vină în fața presei și cu o animație. Pentru amuzament maxim, ar fi de preferat ca în imagini să apară și el și prefectul Cherecheș.

Între timp, alunecările care s-au produs la baza rampei de deșeuri de la Pata Rât i-au sensibilizat pe oficialii de la București. Comisarul Octavian Popa, de la Garda Națională de Mediu a venit să viziteze șantierul, urmând ca împreună cu Prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș, și președintele Consiliului Județean, Alin Tișe să iasă în într-o conferință de presă, pentru a prezenta soluțiile care urmează să fie implementate în vederea stabilizării terenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *