In vizor

Prioritățile Primăriei Cluj-Napoca în an de pandemie: proiectele în domeniul sănătății s-au pierdut printre autobuze cu hidrogen, autobuze fără șofer și multe alte SF-uri

2020 a fost un an de pandemie în care autoritățile publice ar fi trebuit, prioritar, să extindă și să construiască spitale. Am fost carantinați în case pentru a nu supraaglomera spitalele existente, HORECA și alte domenii ale vieții economice au fost omorâte, sănătatea publică fiind, declarativ, tot ceea ce a contat și contează în contextul epidemiologic pe care l-am traversat și îl traversăm.

Privind retrospectiv anul 2020, din perspectiva proiectelor derulate și finalizate (declarativ) de Primăria Cluj-Napoca, constatăm însă că sănătatea se pierde printre multe alte proiecte, care par a fi fost mult mai importante (fiind mult mai importante, cel puțin ca pondere, din totalul proiectelor pe care Emil Boc le-a enunțat în spațiul public).

În 2020, an în care viața ne-a fost anulată practic din cauza pandemiei, Primăria Cluj-Napoca se gândea la achiziția de autobuze cu hidrogen, la autobuze fără șofer, la SF-uri fără nicio legătură cu spitalele. Prin urmare, la un an de la debutul oficial al pandemiei în România, avem aceleași spitale pe care le aveam și în martie 2020.

Bani au fost, dar și alte priorități

Bugetul pentru anul 2020 al Municipiului Cluj-Napoca a fost aprobat în ședința Consiliului local din data de 17 februarie 2020.

„În primul rând, adresez și pe această cale mulțumiri clujenilor, deoarece prin impozitele și taxele locale plătite și prin munca de zi cu zi ne-au dat șansa să avem un buget substanțial, în creștere față de anii anteriori. Bugetul general pentru anul 2020 este de 1.688.301.000 lei, cu 7,39% mai mare față de anul 2019. Prin proiectul de buget aprobat astăzi urmărim să consolidăm statutul Clujului de prim centru economic după București, Cluj-Napoca fiind după capitală cel mai important contributor la bugetul public național”, a declarat primarul Emil Boc.

Așadar, bani au fost. Dar și alte priorități.

În 18 septembrie 2020, înainte de alegerile locale care au avut loc anul trecut în 27 septembrie, Emil Boc a postat pe pagina sa oficială de Facebook o listă a proiectelor finalizate în mandatul 2016-2020 (160 proiecte) și o listă a proiectelor în derulare (118 proiecte).

Lista proiectelor în derulare

Clujul a avut în anul pandemic 2020 un buget de aproximativ 350 de milioane de euro.

Din cele 118 proiecte prezentate de edil ca fiind în derulare, câte credeți că vizau domeniul sănătății? (Sănătatea fiind, totuși, prioritatea anului 2020, lupta pierdută cu pandemia însemnând dezastru în toate celelalte domenii.)

Printre PUZ-uri și SF-uri, metrou, stații de încărcare pentru mașini electrice, extinderea Antoniei și 20 de autobuze cu hidrogen, plus autobuze fără șofer, primarul se lăuda, în an de pandemie, cu doar două proiecte pe sănătate, din care unul suspendat:

„60. Creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic Municipal „Clujana”

– S-au realizat o parte din lucrări, în acest moment lucrările s-au suspendat din cauza pandemiei, se vor relua când se va putea lucra în spital. A fost cerută prelungirea contractului de finanţare.

61. Echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Municipal „Clujana”

Spitalul şi Primăria (pentru Spital) au făcut achiziţii de echipamentele medicale și de protecție medicală în perioada pandemiei. O parte dintre echipamente au fost livrate, o parte urmează să fie livrată în lunile următoare.

Dintre echipamentele medicale și de protecție medicală incluse în bugetul UAT Municipiul Cluj-Napoca au fost livrate la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, până la data depunerii cererii de finanțare, următoarele: defibrilator, computer tomograf, container, stație procesare imagini CT, injectomat CT, aparat de hemodiafiltrare, Măști FFP2.

Pentru aceste achiziţii, Primăria a depus o cerere de finanţare de fonduri europene în valoare de 16,5 milioane de lei. Spitalul va depune o altă cerere pentru 4,5 milioane de lei. Total de aprox. 21 de milioane de lei din fonduri europene – proiecte depuse spre finanţare.”

Și, cam atât cu sănătatea. În loc să extindă spitale, Primăria o extindea, potrivit postării lui Emil Boc, pe Antonia:

„109. Extinderea Antonia

– Conţine dezvoltarea funcţionarului virtual Antonia, realizarea contului de cetăţean, este în curs de implementare un proiect depus pentru finanţare prin POCA pentru perioada 2020-2021.”

Lista proiectelor finalizate

Din 160 de proiecte postate de edil pe pagina sa de Facebook drept finalizate în intervalul 2016-2020, doar 11 vizează domeniul sănătății, iar unele sunt formulate la modul generalist, în așa fel încât nu se înțelege exact ce s-a făcut:

„66. Asistență medicală și stomatologică în 112 cabinete de medicină generală și 23 de cabinete de medicină dentară pentru elevi şi studenţi.

67. Înființarea a două cabinete medicale integrate – medicină dentară și medicină generală – în cadrul USAMV.

68. Un nou cabinet stomatologic pentru studenţi (la UTCN).

69. Un nou cabinet stomatologic la Liceul Teoretic „Avram Iancu”.

70. Centrul de Servicii Socio-Medicale oferă servicii de recuperare pentru 70 de copii cu afecțiuni neuropsihomotorii și musculare.

71. Investiţii pentru modernizarea şi dotarea Spitalului Clinic Municipal „Clujana”.

72. Sprijin financiar pentru spitalele clujene în fiecare an.

73. Sprijin pentru SMURD: o autospecială de primă intervenţie; o ambulanţă de tip C – terapie intensivă mobilă; un punct medical avansat pentru ISU (o unitate medicală mobilă care include o ambulanță şi dotări pentru prim ajutor și intervenție rapidă pentru minimum 20 de persoane).

74. Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii cu venituri reduse (587 persoane au beneficiat).

75. Proiect european pentru screening vizual pentru 6.475 copii de vârstă preșcolară (parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”).

76. Acţiuni desfăşurate în timpul pandemiei de coronavirus: Sprijin suplimentar pentru Spitalul Municipal Clujana; Acțiuni de igienizare şi dezinfecție a spațiilor publice; Acțiune de dezinfecție a tuturor blocurilor de pe raza municipiului; Dispensere cu dezinfectant în stații de transport public, piețe și scări de bloc; Personalul medical din cabinetele medicale școlare a fost pus la dispoziția Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj.”

Puțin, așadar, pentru sănătate, prioritățile municipalității, în timpul și în ciuda pandemiei, părând a fi și a fi fost cu totul altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version