Anchete

Printr-un răspuns/ drept la replică, Ministerul Tineretului și Sportului infirmă declarațiile Ministerului Educației. Tabăra Olimpicilor, o lecție dură de viață din care tinerii au învățat realitățile românești!

În cadrul unui material publicat în data de 31 iulie, Ziar de Cluj a semnalat faptul că olimpicii clujeni au fost batjocoriți de școli, de Inspectorat, de Ministerul Educației și de Ministerul Tineretului și Sportului, ei fiind trimiși într-o așa-numită „Tabără a Olimpicilor”, unde au fost cazați în condiții care pot fi comparate cu cele din penitenciar. Situația ne-a fost semnalată de o elevă olimpică de la Colegiul Pedagogic din Cluj-Napoca și de către mama ei, care ne-au povestit cu lux de amănunte condițiile inumane pe care eleva a trebuit să le îndure, timp de o săptămână, în această tabără:

Olimpicii clujeni, batjocoriți de școli, de Inspectorat și de Minister, sunt cazați zilele acestea în tabere cu condiții de penitenciar

Pentru a clarifica această situație revoltătoare, ne-am adresat Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretul și Sportului și Inspectoratului Școlar Cluj, cărora le-am transmis, pe adresele oficiale de email, următoarele întrebări:

– Cum s-a ajuns la această situație?

– De ce organizatorii, ministerul, inspectoratul și școlile își bat joc de olimpicii pe care ar trebui să îi respecte?

– Cine, cu nume și prenume, angajat al cărei instituții, este responsabil de organizarea acestei tabere cu condiții similare celor din penitenciar, dacă și când această persoană își va da demisia.

După ce Ministerul Educației s-a spălat pe mâini de această afacere, derobându-se de orice fel de responsabilitate și aruncând pisica în curtea Ministerului Tineretului și Sportului, în cursul zilei de ieri, în sfârșit, MTS ne-a transmis un răspuns/ drept la replică semnat de secretarul de stat Andrei Popescu și de subsecretarul de stat Lucian Constantin Mircescu:

„(Răspuns interpelare DGT nr.172108.08.2016/Drept la replică articol „Olimpicii clujeni, batjocoriți de școli, de lnspectorat și de Minister, sunt cazați zilele acestea în tabere cu condiții de penitenciar”, apărut în data de 31.07.2016 în „Ziar de Cluj”)

În urma sesizării din data de 05.08.2016, înregistrată cu nr. 9430/05.08.2016 (registratură), din partea domnului Florin Moldovan – „Ziar de Cluj”, Ministerul Tineretului și Sportului menționează următoarele: 

Tabăra Olimpicilor” este un proiect organizat de Ministerul Tineretului și Sportului în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice prin care copiilor cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare le este oferit un sejur timp de o săptămână într-un centru de agrement. Anul acesta, activitățile de tabără au avut loc în centrele de agrement „New Paradise” din Eforie Sud, respectiv „Râul Alb” din Caraș-Severin. 

În centrul de agrement din Eforie Sud s-au desfășurat, de-a lungul timpului, nenumărate tabere fără incidente în sensul celor descrise în articolul din Ziar de Cluj din data de 31.07.2O06. Astfel, considerăm că maniera în care ați prezentat evenimentele nu reflectă obiectiv realitatea de la centrul de agrement. 

În acest context, dorim să lămurim aspectele prezentate în materialul jurnalistic susmenționat și să comunicăm punctul de vedere al Ministerului Tineretului și Sportului după cum urmează: 

– lndicați în mod eronat lipsa compartimentării grupurilor sanitare, mai ales că inclusiv din imaginile prezentate în articolul dumneavoastră, reiese că dușurile erau despărțite de pereți și aveau uși, ele fiind larg deschise în momentul în care au fost realizate aceste imagini. În centrul de agrement, atât toaletele, cât și dușurile sunt compartimentate întocmai pentru a respecta intimitatea copiilor și tinerilor; 

– Este adevărat că geamurile exterioare ale camerelor se deschid doar oscilobatant, dar acest lucru se întâmplă pentru siguranța copiilor veniți în tabără, în special în eventualitatea ocupării camerelor de copii cu dizabilități și pentru copii cu vârste mici. Mai exact, se dorește prevenirea riscului de a cădea în gol de la etaj. 

– În centrul de agrement „New Paradise”, în perioada 29.07-04.08.2016 (perioada de desfășurare a primei serii a Taberei Olimpicilor) se aflau 400 de copii și profesori (dintre care doar 93 făceau parte din grupul olimpicilor), iar șansele de a nu se intersecta erau aproape nule. De altfel, nu este politica Ministerului de a segrega grupurile de copii pe criterii socio-economice, ci din contră, de a stimula socializarea între aceștia, diversitatea originii și a preocupărilor lor reprezentând mai degrabă un avantaj;

– Referitor la numărul de locuri din camere, 69 dintre participanți au fost cazați într-o clădire cu camere cu 2-4 locuri și grup sanitar propriu. Restul de 24 au fost într-adevăr cazați în camere cu 5-9 locuri și grupuri sanitare pe etaj. Înțelegem că diferența dintre cele două tipuri de cazare poate induce impresia de tratament preferențial, de aceea, în fiecare an, DJST Constanța încearcă, prin investiții, îmbunătățirea calității serviciilor oferite astfel încât, în timp, centrul de agrement „New Paradise” să poată oferi același tip de cazare pentru toți participanții. 

– Cu privire la programul din „Tabăra Olimpicilor” enumerăm o parte din activitățile de grup la care au participat copiii și care au avut un cu totul alt caracter decât cel menționat în articol:

1. O privire în trecut! (perioada geto-dacă). Punerea în scenă a unei lupte reprezentând războiul dintre daci și romani, tinerii animatori voluntari povestind elemente din viața cotidiană a acelor vremuri;

2. Jandarmeria română! Un reprezentant al „Jandarmeriei Române” a discutat cu copiii și a ținut o prezentare video pe marginea importanței și misiunii acestei instituții 

3. Dreptul de autor (cunoașterea unor noțiuni elementare din mediul online). Un reprezentant al „Oficiului român pentru drepturile de autor” le-a explicat copiilor importanța înțelegerii consecințelor împărțirii publice de informații personale 

4. Vizită la „Muzeul de lstorie” – Constanța 

5. Vizită la Delfinariu și Planetariu – Constanța; etc. 

Începând cu anul 2005 (data înființării Direcției Județene pentru Tineret Constanța), în centrul de agrement „New Paradise”, aflat în administrarea acesteia, nu s-a înregistrat nicio intoxicație alimentară. Prin urmare, decizia de a include, fără o documentare prealabilă, informația potrivit căreia ,,în tabăra asta a fost anul trecut, sau acum doi ani, un accident cu Salmonella” este regretabilă.

– Din cei 93 de membri ai grupului copiilor olimpici, din articolul dumneavoastră reiese că au fost doi (2) copii nemulțumiți de calitatea serviciilor oferite. Fără a minimaliza nemulțumirile acestora, în formularele de feedback completate de profesorii coordonatori nu au fost indicate problemele de natura celor semnalate de publicația dumneavoastră. De altfel aceștia împreună cu copiii declarându-se mulțumiți de calitatea condițiilor de cazare și masă, de activitățile la care au luat parte, de ambianța din tabără, o parte dintre aceștia comunicând profesorilor că ar dori să mai rămână o săptămână. În plus, în ciuda nemulțumirilor celor doi (2), niciunul din aceștia nu a plecat din centrul de agrement înainte de terminarea taberei.

– Mai mult, este recomandat ca în cazul apariției oricăror probleme, copiii sau familiile acestora să se adreseze personalului din centrul de agrement pentru a le putea remedia în timp util. Din păcate niciun reprezentant al DJST Constanta sau din centrul de agrement nu a fost notificat, aceștia aflând târziu de nemulțumirile celor doi (2) copii chiar prin intermediul materialului publicat de dumneavoastră. 

În contextul celor de mai sus, dorim să vă asigurăm că nici instituția noastră sau DJST Constanta nu am desconsiderat copiii participanți în acest proiect. Totodată, acceptăm că, în ciuda celor mai bune intenții și a eforturilor de a oferi o săptămână cât mai agreabilă elevilor participanți, pot apărea nemulțumiri cu privire la programul de tabără sau la starea materială a centrelor de agrement. De aceea DJST-urile care administrează direct centrele de agrement tratează cu maximă seriozitate inconvenientele semnalate si încearcă să integreze sugestiile beneficiarilor acestor tabere. Astfel, chiar dacă nemulțumirile părinților a doi (2) copii nu formează neapărat un eșantion reprezentativ vizavi de impresiile întregului grup, acolo unde este cazul, vom lua toate măsurile necesare pentru a ameliora condițiile din centrul de agrement „New Paradise”.”

Pentru că nu puteam lua de bun răspunsul Ministerului, fără a îl confrunta și cu părțile implicate, mai ales că și Ministerul Educației ne-a răspuns anterior în mod eronat că nu are niciun fel de responsabilitate în organizarea acestei tabere, lucru infirmat acum de MTS, le-am transmis acest răspuns și Andradei și Biancăi Roba, elevei olimpice și mamei sale, pentru ca, după lectura explicațiilor Ministerului, să infirme sau să confirme veridicitatea celor afirmate de MTS.

Contactată telefonic, după ce a citit răspunsul Ministerului Tineretului și Sportului, Bianca Roba, mama elevei olimpice din Cluj-Napoca, cea care ne-a sesizat de la bun început această problemă, a declarat:

„Dacă noi, doi părinți și doi copii nu suntem nerelevanți, ce pot să zic… O să le mulțumim că au făcut posibilă această experiență! Avem nevoie de experiențe să învățăm, să evoluăm, asta e! Și din experiențele proaste avem de învățat! Din ce am citit am înțeles că ei sunt buni, noi suntem răi! O să le mulțumim că au făcut posibilă experiența aceasta și faptul rămâne fapt, că dușurile erau comune, compartimentate exact cum se vede în imagini, am impresia că ce au încercuit ei acolo și vor să pară ușă, de fapt nu e ușă, e separeul dintre dușuri, sunt despărțirile dintre dușuri, sunt panouri de PVC care despart dușurile, dar dușurile nu aveau ușă care să se închidă, deci oricum nu aveau intimitate. Exact așa cum sunt în poze, așa se văd dușurile, nu aveai intimitate! Dacă voia cineva să se uite la tine, se uita la tine! Ei vor să spună că dușurile nu sunt comune chiar ca la penitenciar, adică nu te speli toți la duș, chiar ca la penitenciar. Dar dușurile au fost comune pentru băieți și fete și 5 dușuri pentru 40 de copii, așa mi-a spus Andrada. 5 dușuri pentru 40 de copii, unde toată lumea se spăla. 

Vedeți la ce discuții se ajunge? Și, până la urmă, ei rămân cu ele bune și noi nu contăm! Până la urmă, asta mă deranjează cel mai tare, faptul că nu contăm! Alte țări, America, pentru unul ar întoarce lumea pe dos! Dar, la noi, doi părinți nu contează?!

Oricum, eu îmi mențin declarația anterioară, o să le mulțumim că ne-au făcut posibilă această experiență! Eu sunt mândră de Andrada că a rezistat până la capăt! Gândiți-vă că, 6 zile consecutiv, cu temperaturi caniculare, a fost doar un geam oscilobatant «pentru protecția ta»! 9 persoane în cameră! Cât aer puteai să ai?! Cu un geam oscilobatant și 9 persoane în cameră nu are cum să se aerisească. Nu poți să ții o săptămână copiii în asemenea condiții!

Noi am citit pe site, când am plecat, că această tabără este una pentru olimpici, unde olimpicii vor face schimb de experiență, iar acum ne spune Ministerul că vrem să îi segregăm pe copii? Dar, Doamne ferește! Andrada e prima conștientă de importanța persoanelor care vin din alt mediu, pentru că a fost educată în spiritul acesta! Dar ea nu din-asta s-a dus acolo! Ea s-a dus acolo pentru schimb de experiență! Ei au anunțat Tabăra Olimpicilor!

Din câte am înțeles, Andrada a fost la Muzeul de Istorie și la Delfinariu, restul programelor nu știu! Or fi apărut acum pe hârtie! Important e că ei le au și ni le aruncă sub nas acum! Copiii nu or să spună nimic pentru că nimeni nu vrea să facă valuri! Vreau să vă spun că și situația mea este foarte ingrată! Mi s-a reproșat că, tu, care iubești, care ai iubit Pedagogicul, ai putut să faci așa ceva? Da, am putut să fac așa ceva, pentru că cineva trebuie să facă așa ceva! Și, la anul, sincer, cred că o să fie la fel, dacă ne uităm la reacția Ministerului! Ei ies bine, probabil, până la urmă… e o mamă frustrată, las-o în pace! 

Informația cu toxiinfecția a fost, într-adevăr, într-o tabără din Eforie Nord. A fost tot o tabără, în anul 2009. Eu am citit despre acea situație într-un articol de presă. În acest caz am făcut o confuzie, însă îmi mențin restul declarațiilor asupra condițiilor din Tabăra Olimpicilor și îi mulțumesc Ministerului pentru această experiență care, chiar dacă a fost una negativă, noi am avut de învățat din ea! 

Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibile aceste experiențe, pentru că aveam nevoie de ele ca să învățăm, să ne reinventăm și să evoluăm. Ceea ce trăim se numește viață și vine la pachet cu diverse evenimente, care se întâmplă pentru noi, nu împotriva noastră, iar bulgărele se rostogolește încet. Nu este deloc sarcasm, pentru că din fiecare experiență înveți ceva. De învățat, învățăm din experiențele neplăcute, și eu, și copilul!

Dacă ei se simt mai bine că noi ne cerem scuze că am semnalat niște lucruri care sunt adevărate, să le facem satisfacția aceasta! Și, fără a fi sarcastică, chiar le mulțumesc! 

Dacă trăim într-o societate în care doi nu contează, e grav! Este dictonul «fiat justitia, et pereat mundus», «să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea», dacă din istoria milenară pe care le-au prezentat-o la copii nu sunt în stare să învețe că fiecare om contează…! Eu nu țin neapărat să am dreptate, eu am semnalat un caz. Oricum, am trecut prin experiența aceasta, la anul nu o să mai trecem, dar mi-ar fi plăcut să fac o alegere informată! 

Andrada nu a plecat din tabără mai repede pentru că tatăl ei i-a spus: «Draga mea, eu am rezistat în condițiile acestea un an și 9 luni, cât am făcut armata, 6 zile sunt floare la ureche!» Dar, pe vremea soțului meu, era obligatorie armata, nu aveai de ales. Și, până la urmă, și Andrada a zis: «Ce nu mă omoară, mă întărește!» 

Dar, cei de la Minister să aibă satisfacție, să fie mulțumiți, o să le trimitem și o scrisoare de mulțumire, oficială, ca să nu fie oamenii nemulțumiți! Le pot mulțumi, îmi pare rău că am făcut valuri… ce ar fi marea fără valuri?! Asta e!”

Andrada Roba, eleva olimpică de la Pedagogic care a participat în această tabără, după ce a citit, la rândul ei, răspunsul Ministerului Tineretului și Sportului, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Deci da, dușurile aveau uși, dar erau cabine cu câte două dușuri, iar când ieșeai, baia era comună. Ușile erau niște paravane destul de mici și compartimentau dușurile. Asta nu schimbă faptul că baia era comuna, și erau 5 dușuri la vreo 40 de copii. Și băile nu se puteau folosi, erau 3 și erau toate murdare, plus că copiii aceia și-au făcut treburile și la duș și a luat destul de mult timp să fie curățate.

Geamurile înteleg de ce se puteau rabata doar, dar la 9 oameni într-o cameră nu se putea găsi altă soluție? Să pună gratii sau ceva pentru că în cameră efectiv nu era aer. Trebuia să lăsăm ușa deschisă ca să avem aer și, fiind cazați cu acei copii, era gălăgie tot timpul.

Și nu știu câți copii olimpici au fost cazați în camere de 2-4, dar prin ce criterii ei au fost cazați așa și noi câte 9?

Programul așa o fi fost, dar nu a fost afișat nicăieri, a fost deschiderea oficială a doua zi dimineață și ne-au zis ceva, dar au zis că încă nu e sigur programul și îl vor afișa la cantină până în seara respectivă. Nu a mai fost afișat deloc. Deci nimeni nu a știut ce și când e.

Din grupul nostru, cel puțin, nu a fost nimeni mulțumit de condiții. Toată lumea s-a plâns. În plus, era plin de păianjeni și aveam o colegă care avea fobie de păianjeni. Probabil ea a fost printre copiii care mai voiau să rămână încă o săptămână…

Și cei din tabără au venit să întrebe cine a fost copilul nemulțumit, și au chemat-o pe doamna profesoară să vorbească. Eu am zis că vorbesc eu cu ei, dar nu au vrut să vorbească cu mine.”

Metode comuniste, așadar, de intimidare, motivul pentru care alți copii nu au vrut să reclame public condițiile din tabără fiind astfel lesne de înțeles. De altfel, Bianca Roba, mama elevei olimpice, explica printr-un comentariu sub articolul legat de acest subiect motivul pentru care doar ea și cu Andrada au dezvăluit în Ziar de Cluj condițiile din această tabără:

„Cel mai trist e că de frica a ceea ce va urma, în afară de Andrada, n-a vrut nimeni să afirme cu subiect și predicat care e situația. Deci învățământul românesc i-a «educat» bine, avem societatea pe care o merităm! Nu uitați, tabăra olimpicilor este la a III-a ediție și alți părinți dau bani pentru ca dragii noștri copii să fie tratați așa.”

Ministerul Educației nu este un exemplu pentru educația copiilor, dacă luăm în considerare răspunsul reprezentanților Ministerului la mailul oficial pe care li l-am trimis, mail în care le ceream explicații referitoare la condițiile de cazare din această tabără, în care îi întrebam cine sunt responsabilii care au făcut posibilă această experiență negativă și care vor fi măsurile de sancționare care se vor lua, pentru tragerea la răspundere a organizatorilor:

„Aţi adresat această solicitare Biroului de Comunicare al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, instituţie guvernamentală separată de Ministerul Tineretului şi Sportului, fără atribuţii în organizarea taberelor şcolare/studenţeşti. În condiţiile în care aceasta activitate (organizare tabere pentru elevi/studenţi/tineri) este gestionată exclusiv de MTS, vă rugăm să trimiteţi cererea dumneavoastră pe adresa de email comunicare@mts.ro. Vă mulţumim!”, ne-a răspuns Biroul de Comunicare al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. 

Dacă Ministerul Educației Naționale este o instituție guvernamentală separată de Ministerul Tineretului și Sportului, fără atribuții în organizarea taberelor școlare/studențești, această activitate fiind gestionată, după cum afirmă domnii din minister, exclusiv de MTS, cum se face că Inspectoratele Școlare, care sunt în subordinea Ministerului Educației Naționale, au gestionat, prin delegarea către școli, anunțarea elevilor, întocmirea și centralizarea listelor de participanți, ne întrebam noi, în mod legitim, în 16 august, în urma primirii acestui răspuns prin care Ministerul Educației se dezicea de orice responsabilitate, aruncând pisica în curtea Ministerului Tineretului și Sportului. MTS însă nu confirmă declarațiile MEN:

„Tabăra Olimpicilor” este un proiect organizat de Ministerul Tineretului și Sportului în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice prin care copiilor cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare le este oferit un sejur timp de o săptămână într-un centru de agrement”, a menționat Ministerul Tineretului și Sportului în răspunsul/ drept la replică pe care ni l-a oferit.

Și atunci, cine minte? Ministerul Educației, care spune că nu are atribuții în organizarea taberelor și că aceste activități sunt gestionate exclusiv de MTS, sau Ministerul Tineretului și Sportului, care afirmă clar și răspicat că Tabăra Olimpicilor este un proiect organizat în parteneriat cu Ministerul Educației?

Ministerul Tineretului și Sportului, într-o postare pe site-ul oficial mts.ro, comunica următoarele:

„Prin intermediul programului „Tabara Olimpicilor” se urmareste, de asemenea,  dezvoltarea spiritului de echipă prin implicarea participantilor in activitati de grup, stabilirea de contacte între olimpicii din ţară pe diferite domenii prin folosirea activităţilor nonformale (work-shop-uri, jocuri de rol, concursuri) în vederea realizării un schimb de experienţă şi colaborarea activă pe diferite domenii a tinerilor participanţi, cu scopul de a determina schimbarea societăţii de astăzi, într-o societate de viitor mai bună.”


Iar acum, reprezentanții aceluiași minister afirmă:

„În centrul de agrement „New Paradise”, în perioada 29.07-04.08.2016 (perioada de desfășurare a primei serii a Taberei Olimpicilor) se aflau 400 de copii și profesori (dintre care doar 93 făceau parte din grupul olimpicilor), iar șansele de a nu se intersecta erau aproape nule. De altfel, nu este politica Ministerului de a segrega grupurile de copii pe criterii socio-economice, ci din contră, de a stimula socializarea între aceștia, diversitatea originii și a preocupărilor lor reprezentând mai degrabă un avantaj.”

Și atunci, dacă punem cap la cap cele două declarații, când spunea Ministerul adevărul (când mințea?)? Când afirma că prin programul „Tabăra Olimpicilor” se urmărește „stabilirea de contacte între olimpicii din țară”, sau acum, când se contrazice, spunând că „nu este politica Ministerului de a segrega grupurile de copii pe criterii socio-economice, ci, din contra, de a stimula socializarea între aceștia, diversitatea originii și a preocupărilor lor reprezentând mai degrabă un avantaj”, pentru că în centrul unde s-a desfășurat Tabăra Olimpicilor se aflau 400 de copii, dintre care doar 93 făceau parte din grupul olimpicilor?

„Tabăra Olimpicilor” mai este, în aceste condiții, o tabără a olimpicilor, sau este doar o banală tabără unde sunt cazați, printre alții, și olimpici?

În plus, în 2015, pe site-ul ministerului apărea următoarea postare:

„De luni, 31.08.2015, la Vama Veche a inceput Tabara Olimpicilor – EDITIA 3.

Aceasta este tabara cu cea mai mare amploare a Directiei Tabere si Agrement si una dintre cele importante actiuni ale Ministerului Tineretului si Sportului in ansamblul lui! Anul acesta, timp de 2 saptamani, peste 400 de olimpici internationali si nationali ai Romaniei, adevarati purtatori de drapel, tineri pentru care imnul a cantat si care din munca lor ne aduc glorie peste mari si tari, primesc umila noastra recunostinta prin organizarea acestui program gratuit.”

Postare care i-a indus în eroare pe olimpici (și pe părinții lor), care au crezut că vor merge într-o tabără destinată exclusiv olimpicilor, unde vor face schimb de experiență cu alți tineri asemenea lor, și nu într-o tabără unde doar 93 erau olimpici, iar restul nu. Nu este vorba de segregare, olimpicii, contrar afirmațiilor MTS, nu reprezintă un „grup socio-economic”, ei sunt doar tineri mai aplecați spre învățătură, cu preocupări de o anumită natură, care au fost anunțați și care și-ar fi dorit să își petreacă vacanța într-o tabără în care să își cunoască colegii olimpici din țară, cu beneficiile care ar fi decurs de aici.

Orice ar spune cele două ministere, „Tabăra Olimpicilor” de anul acesta nu a fost o tabără a olimpicilor, a fost doar o școală a vieții pentru vârfurile învățământului românesc, care au învățat că în România, de cele mai multe ori, cei care te laudă și te lingușesc, cei care îți promit marea cu sarea, sunt doar niște demagogi care, când e să te ajute cu ceva concret, îți dau țeapă! O importantă lecție de viață, esențială pentru supraviețuirea în România a olimpicilor care, după ce vor termina școala, se vor izbi inevitabil de realitățile românești. Asta, dacă nu vor alege, tocmai în urma lecțiilor de viață primite și a unei bune cunoașteri a realității de pe plaiurile mioritice, să plece din țară în alte zone unde excelența este apreciată și respectată la adevărata ei valoare, și nu doar prin declarații sforăitoare care, în practică, se dovedesc simple baloane de săpun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *