In vizor

Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat că Primăria a furat de la Arhiepiscopie terenul din Piața Avram Iancu

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat vineri, 9 iunie, definitiv, în procesul intentat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului contra Primăriei Cluj-Napoca. ÎCCJ a confirmat că aceasta din urmă a furat din pix terenul din Piața Avram Iancu și a dispus rectificarea Cărții Funciare în sensul radierii dreptului de proprietate înscris în favoarea Municipiului Cluj-Napoca. Cheltuielile de judecată plătite din bugetul local, pentru toate cele trei faze ale procesului, ajung la peste 13.000 lei, scrie clujust.ro

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au aflat în urmă cu aproximativ trei ani că terenul pe care l-au primit cu titlu de donaţie în 1923 pentru a construi catedrala nu mai figurează la Cartea Funciară în proprietatea bisericii şi că, în mod ciudat, în momentul în care s-a operat conversia de pe hârtie în format electronic a Cărților funciare de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, terenul a fost trecut la proprietar: Municipiul Cluj-Napoca.  Astfel că, în 2014, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului Feleacului şi Clujului a pornit procesul cu Primăria Cluj-Napoca pentru a-şi redobândi dreptul de proprietate asupra terenului de 1,1 hectare din Piaţa-Avram Iancu, folosit ca parc public.

În 9 iunie, Înalta Curte a pronunțat decizia definitivă în acest caz: ”Respinge recursul formulat de recurentul-pârât-reclamant Municipiul Cluj-Napoca împotriva deciziei nr.1601A din 17 iunie 2016, pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secția I civilă, ca nefondat. Obligă pe recurent la plata sumei de 5 676 lei către intimata Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, reprezentând cheltuieli de judecata. Definitivă.”

La Curtea de Apel Cluj, a fost respins ca nefondat apelul declarat de Municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinței civile nr.407 din 10 iulie 2015 a Tribunalului Cluj. Municipiul a fost pus la plata a 3.000 lei, cheltuieli de judecata în apel.

Prin sentința Tribunalului, rămasă definitivă, s-a constatat că reclamanta Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului în baza Contractului de donaţie din data de 30 ianuarie 1923, încheiat cu Municipiul Cluj-Napoca, și s-a dispus  rectificarea înscrierilor din CF. Cheltuieli de judecată la fond au fost în sumă de 5300 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *