Vocea ta

Prin emiterea unei autorizații de construire, Primăria a facilitat îngrădirea accesului unui clujean la propria locuință

Scris de 2,168

Primăria Cluj-Napoca a emis o autorizație de construire pentru ridicarea unui gang (și extinderea și etajarea unui imobil) pe un drum de servitute, fără acordul proprietarilor imobilului deservit de respectivul drum. Proprietarii care se consideră lezați au atacat în instanță respectiva autorizație de construire. Cu toate acestea, accesul spre imobilul lor a fost afectat și, de multe ori, chiar blocat, datorită utilajelor folosite pe șantierul creat. În plus, pe drumul de servitute a fost amplasată parțial noua construcție, iar în viitor accesul pe acest drum ar putea fi total blocat.
 
Remus Moldovan, proprietarul care se simte lezat de această situație, a sesizat în scris Primăria Cluj-Napoca în urmă cu o lună de zile, primind astăzi un răspuns pe care acesta îl consideră drept unul șocant, din el înțelegând că, în fața municipalității, unii sunt mai egali decât alții!

 
Remus Moldovan ne-a sesizat și nouă problemele întâmpinate în relația cu vecinul său și cu Primăria în speranța că, dacă acestea vor fi făcute publice, măcar pe viitor municipalitatea va manifesta mai multă seriozitate în asemenea situații, în care proprietarul este convins că se află și alți clujeni:
 
„Doresc să subliniez că nu doresc să împroșc cu noroi pe nimeni și nu doresc să aduc jigniri nimănui, ci doar să trag un semnal de alarmă care să dea de gândit unor funcționari, să nu se joace „de-a munca” și să manifeste măcar de aici înainte seriozitate și rigoare în respectarea legii.
 
Numele meu este Moldovan Remus – Dorel și locuiesc împreună cu familia mea în Cluj-Napoca, Piața 14 Iulie, nr. 9 A, imobilul nostru aflându-se în loc înfundat, accesul la stradă făcându-se auto și pietonal pe un drum de servitute, stabilit prin cf, având o lungime de 13,6 metri și o lățime de 2,6 metri, aflat în proprietatea fam. Boldea, proprietarii imobilului nr. 9, de la aceeași adresă.
 
Eu, împreună cu soția mea, am devenit proprietarii acestui imobil în anul 2011, familia Boldea cumpărând imobilul nr. 9 în anul 2014, data de la care au început  problemele.
 
La un moment dat, dl. Boldea mi-a solicitat telefonic un acord notarial pentru extinderea și etajarea imobilului lor. L-am rugat înainte de toate să îmi prezinte lucrarea pentru care urma să îmi dau acordul, aceasta constând în etajare și extindere și transformarea drumului de servitute într-un gang cu o înălțime de 2,6 m. I-am spus că nu pot fi de acord cu acest gang, solicitandu-i mutarea drumului de servitute pe lângă imobilul nr. 8, nefiind de acord cu această propunere. În aceste condiții i-am spus că nu îi vom putea da acordul pentru edificarea construcției cu gang.
 
În primăvara acestui an, am aflat că Primăria Cluj-Napoca a emis AC (autorizația de construire) nr. 2240 / 21.12.2016 pe numele doamnei Boldea Elisabeta, proprietar al imobilului nr. 9, fără acordul nostru, soluția fiind aceea cu gang.
 
În mod evident, am procedat la atacarea autorizației de construire, urmând ca instanța de judecată să stabilească un termen. Sigur că nu mă deranjează ca vecinul meu să construiască și sunt de acord să o facă, însă nu în aceste condiții. Îngrijorarea cea mai mare a noastră, care s-a și confirmat, era accesul înspre imobilul nostru, care a fost grav afectat și de multe ori blocat, întâmplându-se ca atât eu, cât și soția mea să stăm la poartă cu copilul să așteptăm să putem ajunge la locuință, datorită utilajelor și mașinilor implicate în procesul construcției.

Mai mult decât atât, noua construcție a fost amplasată parțial pe drumul de servitute. Mai mult decât atât, în momentul în care se va turna placa de beton peste drumul de servitute accesul nostru va fi total blocat, însă se pare că nimănui nu îi pasă de acest aspect. Am sesizat în scris Primăria Cluj-Napoca de circa o lună de zile.
 
Înainte de începerea lucrărilor, familia Boldea a construit un foișor de lemn în spatele curții lor, aprope pe limita de proprietate cu imobilul nostru, fără a ni se cere vreun acord și fără măcar să fim întrebați. Am sesizat telefonic Primăria Cluj-Napoca. La scurt timp foișorul a fost desfăcut, fără a se desface fundația și podeaua, iar după circa trei săptămâni a fost refăcut în același mod, fără ca noi să primim vreun răspuns de la Primărie în acest sens.
 
Menționez că între imobilul vecinilor noștri și imobilul nostru se află un zid comun. Cu câteva zile în urmă, echipa de muncitori a început demolarea casei vechi și inclusiv instalația noastră de gaze naturale, conducta fiindu-ne abandonată în curte.
 
Deoarece procedeul de demolare mergea greu, zidurile fiind destul de solide, a fost adus un excavator care a rezolvat problema urgent. Sunt foarte curios dacă Primăria Cluj-Napoca a emis o autorizație de demolare, așa cum prevede legea. Eu am căutat și nu am găsit pe site, iar  la locul executării lucrărilor nu am văzut niciun afiș al autorizației de demolare!
 
Sigur, voi solicita din nou, în scris, Primăriei Cluj-Napoca lămuriri în acest sens, însă nu știu dacă voi primi vreun răspuns, sau poate vor explica că  autorizația de construire ține loc și de autorizație de demolare sau că, în urma vijeliilor de zilele trecute, au căzut zidurile casei.”
 
În cursul zilei de astăzi, Remus Moldovan a primit răspuns din partea Primăriei la sesizarea pe care a făcut-o privind imposibilitatea utilizării servituții de trecere:
 

„Anexez fotografia acestui răspuns, care sincer sa fiu mă șochează, din el înțelegând că în fața municipalității unii sunt mai egali decât ceilalți… Și anume, prin emiterea autorizației 2240/2016 municipalitatea îmi îngrădește fără să le pese dreptul de a accede la propria locuință, iar acum, în loc să facă ceva în acest sens, să sesizeze și ei autoritățile competente, îmi răspund sec că nu au atribuții referitor la respectarea servituții sau funcționalitatea acesteia. Se pare că nu i-a interesat subiectul nici la emiterea autorizației și nici acum când ar trebui să reflecteze puțin, din punctul meu de vedere, și să ia seama de greșeala făcută, să și-o asume și să încerce să repare lucrurile!”, a declarat Remus Moldovan, pentru Ziar de Cluj.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 9 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 11 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 12 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 15 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE