Politica

Prin amabilitatea Parlamentului, vom avea o categorie noua de pensionar: tanarul magistrat

Legea 303/2004 a Statutul judecatorilor si procurorilor in varianta aflata azi in vigoare permite procurorilor si judecatorilor cu o vechime de intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii sa beneficieze de pensia de serviciu, la implinirea varstei de 60 de ani. Un magistrat cu 20 de ani vechime iese azi, pe legea in vigoare, cu pensie de serviciu de 75%, unul cu 21 de ani cu 76% din veniturile brute realizate in ultimele 12 luni insa in toate cazurile conditia este ca magistratii sa fi implinit 60 de ani la data pensionarii. In Parlament s-a modificat aceasta lege in sensul in care a disparut conditia de varsta, iar pensia speciala in cazul magistratilor cu vechime intre 20 si 25 de ani nu se mai calculeaza dupa media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni, ci în cuantum din ultimul salariu. Asta inseamna ca un judecator sau procuror intrat efectiv in paine la varsta de 25 de ani (dupa patru ani de facultate si alti doi de formare profesionala la INM), are posibilitatea sa iasa la pensie la 45 de ani, adica dupa 20 de ani de munca.

Acesta este motivul pentru care Forumul Judecatorilor atrage atentia ca:

“Corpul magistraților va fi redus în proporție de cel puțin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renunțarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin creșterea volumului de activitate, și va fi putea fi controlat prin șeful Inspecției Judiciare și prin Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ”.

Exista riscul ca 2000 de magistrati sa paraseasca imediat sistemul, inclusiv 90% din judecatorii Inaltei Curti, iar alti 2000 vor pleca in urmatorii cinci ani, in primul rand din cauza coborarii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu de la 25 la 20 de ani, fara limita de varsta.

“In lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispozitii legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (inlaturarea meritocratiei in privinta promovarilor) si reducerea corpului magistraților, vulnerabilitati dublate de o majorare artificiala a activitatii”, se mai arata in raportul FJR.

Judecatorii atrag atentia ca daca s-ar fi realizat un studiu de impact inainte de modificarile la ligle justiei, s-ar fi identificat riscurile unor masuri combinate. Redam mai jos cele mai grave efecte identificate de FJR ale coborarii pragului acordarii pensiei de serviciu de la 25 de ani la 20 de ani de vechime, fara limita de varsta.

 

CITESTE raportul FRJ in varianta integrala

 

Asociația Forumul Judecătorilor din Romania solicita public Parlamentului Romaniei sa regandeasca modificarile propuse si adoptate, sa lanseze dezbaterea publica conform recomandarilor Comisiei Europene si sa construiasca un consens la scară larga, numai după efectuarea unor studii de impact credibile, care sa analizeze, sub toate aspectele, efectele modificărilor propuse ”legilor justitiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version