In vizor

Primul serviciu de tip SMURD din țară pentru animale s-a deschis la Cluj-Napoca. Cum a fost primit de clujeni

Cluj-Napoca este singurul oraș din țară cu un serviciu de tip SMURD pentru animale. Asociația pentru Salvarea, Îngrijirea și Protecția Animalelor din Cluj (A.S.I.P.A) a demarat acest proiect pentru a rezolva două probleme mari pe care le avem în municipiu și în județ când vine vorba de animale: primul ajutor în caz de urgențe și transportul la un cabinet.

De aproape două luni, o mașină în culori vesele – galben cu verde – plină de simboluri medicale, poate fi văzută pe străzile din Cluj-Napoca, dar și în localitatea Iclod. Este vorba de o ambulanță de tip SMURD pe care o asociație locală a pus-o în slujba patrupedelor. A.S.I.P.A colaborează cu mai multe cabinete veterinare, astfel că în fiecare zi cel puțin un medic este pregătit să intervină dacă un animal se îmbolnăvește subit sau suferă un accident.

Protocolul medicilor veterinari este să dea primul ajutor la fața locului, apoi transportă animalul dacă este cazul la un cabinet din Cluj. Nici zonele rurale nu au fost uitate. Membri A.S.I.P.A colaborează cu dispensarul din Iclod și au în plan să își extindă serviciul și în alte localități apropiate.

Ambulanța pentru animale a fost adusă din Suedia și este dotată cu targă, cușcă de transport pentru cazuri mai speciale, pompă de vacuum, oxigen, suport pentru perfuzii, medicamente în cutii de depozitare, aer condiționat, chiar și scaun cu centură pentru însoțitor.

Un element inedit la serviciul oferit de asociația A.S.I.P.A este sirena. Sistemul de avertizare sonoră nu sperie pacienții deoarece are o tonalitate diferită față de sirena unei ambulanțe umane.

„În primul rând, e un serviciu de medicină de urgență veterinară. Copiem SMURD-ul, salvăm animalele dar căutăm și adoptatori, și am văzut că este nevoie de așa ceva. Efectiv, nu există cine să intervină în cazuri de urgență. Nu putem lăsa protecția animalelor pe mâna autorităților, diferența dintre un angajat și altul care trăiește în mediul acesta e foarte mare. Noi lucrăm și cu sentimente. Nu suntem ecarisaj, nu luăm câini de pe stradă. Lucrăm bine cu Primăria și cu ecarisajul, când au probleme ne sună. Intervenția noastră e complet gratuită, dar pentru intervenția la cabinet stăpânul câinelui plătește. Partea noastră, primul ajutor și transport e gratuită, vine din donații. Avem un sistem sonor care nu deranjează animalele. Acționează altă tonalitate și câinii nu hăulesc”, a declarat Vasile Lucuța, inițiatorul proiectului.

Activitatea ambulanței este la început, dar au avut deja zeci de pacienți, majoritatea căței. Primul pacient a fost un câine bătut care a reușit să scape din grădina celui care îl maltrata și a fost preluat de echipa A.S.I.P.A care i-a acordat îngrijiri, apoi l-a predat la Poliție. Au avut și cazuri mai interesante, de  exemplu cu o oaie rătăcită. Deși au o singură mașină, voluntarii fac față cererii momentan, dar au planuri ca pe viitor să mai aducă o ambulanță. Feedback-ul pe care îl primesc de la iubitorii de animale este foarte pozitiv.

„Nu ne-am mediatizat și facem față deocamdată, dar vrem să ne punem mai bine la punct. Avem foarte multe mesaje de la oameni care vor să participe la acest proiect și nu numai din Cluj, și din țară. În funcție de banii pe care îi avem, vom mai lua medici. Acum sunt voluntari. Ne dezvoltăm încet de două luni și sponsorilor noștri din străinătate le place, ne susțin”, a mai precizat Vasile Lucuța.

Medicii veterinari clujeni sunt încântați de ideea celor de la A.S.I.P.A și spun că orașul are mare nevoie de ambulanțe veterinare, dar e important să aibă și personal medical bine pregătit.

„E necesară o ambulanță veterinară, ideea este să aibă personal medical, pentru că altfel e un taxi pentru animale. Cu siguranță va ajuta la transport și după aceea să ajungă pacienții la medic unde să beneficieze de asistență medicală de specialitate. E o idee bună. Dar la cât de mare este orașul, cu siguranță o singură ambulanță nu va face față. Este totuși un început,” a afirmat medicul veterinar Andrei Timen.

ambulanta

La rândul lor, clujenii care au animale de companie se bucură de faptul că nu vor mai fi nevoiți să transporte patrupedul bolnav cu taxi sau cu alte mijloace de transport. Ambulanța e binevenită și pentru salvatorii de animale care nu știau până acum ce să facă cu un animal rănit, găsit la marginea drumului.

“E foarte utilă ambulanța pentru animăluțe, mai ales pentru cei care nu au mașină pentru că se întâmplă de multe ori ca taximetriștii să te refuze cu un animal sănătos, darămite dacă e bolnav. Sau în cazul când găsești un cățel maidanez sau o pisică rănit/ă și nu știi ce să faci cu el, chemi ambulanța veterinară,” a spus o tânără care are acasă trei prieteni necuvântători.

Cei care au testat deja serviciile ambulanței galbene spun că echipa de medici voluntari se deplasează foarte repede acolo unde se află un patruped în suferință.
“Ambulanta e ok, colaborează cu mai multe cabinete. În marea majoritate a cazurilor răspund destul de repede și vin”, a afirmat Gina V.
Alți clujeni spun că acest serviciu ar trebui să fie copiat și de alte orașe. 
“Foarte frumos. Era și cazul. Peste tot există legi pentru animale și salvatori, numai la noi nu”, este de părere Sonia S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *