Anchete

Primul milion al comisarului Tomescu s-a făcut cu găinării și ilegalități. 218 percheziții pentru un singur DOSAR PENAL

Peste 200 de percheziții s-au comandat ieri în toată țara pentru un singur afacerist: un fost comisar oltean, care a demisionat din IPJ Cluj după ce a omorât un om, devenit afacerist de succes în domeniul previnirii incendiilor.  Gheorghe Tomescu, astăzi urmând a fi arestat preventiv pentru evaziune fiscală, înșelăciune și spălare de bani, a fost unul dintre șmecherașii care au ajuns în Inspectoratul de Poliție Cluj cu o carieră bătută în cuie, curmată nu de apucăturile de șpăgar, ci de ghinion. 

Tomescu a ”aterizat” la IPJ Cluj în 1994 și avea să demisioneze în 2010. Bărbatul avea afaceri în zona de sud a țării, contolând din urmă contracte cu introducerea cablului pentru serviciile tv în diferite localități din zona în care s-a născut. Cât timp a activat la ramura rutieră a IPJ Cluj, ulterior la Drumuri Naționale, Tomescu își cumpăra soluționarea dosarelor cu alcool și mese prin oraș, date celor ce îi făceau treaba. Prietenia lui Tomescu cu ex-deputatul Oltean de la Bistrița urma să îi paveze un sfârșit de carieră fix în fruntea Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, asta pentru că în interiorul IPJ Cluj nimeni din conducere nu-l înghițea. Sursele Ziar de Cluj susțin că fostul chestor Ioan Păcurar i-a purtat sâmbetele lui Tomescu la București în repetate rânduri, încercând să se scape de el, însă fără succes. Comisarul Tomescu nu era un polițist strălucit, nici măcar unul implicat. Însă stofa de afacerist i se citea de la o poștă. Bărbatul s-a căsătorit la Gherla, soția lui fiind și în prezent angajată la Penitenciarul de acolo.  însă primul lui milion pe bune s-a datorat, spun sursele, conexiunilor pe care acesta a reușit să și le facă în perioada în care a fost polițist. 

Ghinionul i-a încheiat cariera 

Ex-comisarul șef Tomescu a lovit, în luna octombrie 2010, un barbat pe trecerea de pietoni și a fugit de la locul faptei. Victima, un bărbat de 39 de ani a decedat, în vreme ce Tomescu a fugit acasă pentru a nu fi testat pentru alcoolemie, dat fiind că se întorcea de la o nuntă din Beclean. Acesta a scăpat aprope cu basma curată: doar 9 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. 

Primul milion s-a făcut cu găinării și ilegalități

Odată ieșit din poliție, Tomescu s-a orientat la sigur spre o ramură economică mai exclusivistă, înființând în București firma Fire & Rescue Services SRL, companie care a ajuns la peste 1.700 de contracte cu instituțiile publice din țară. Concret? Pompierii, firmele de transport, spitalele, societățile administrative cu hale de producție, unitățile militare, primării, consilii județene și penitenciare (inclusiv Penintenciarul Gherla, unde lucrează soția lui), termocentrale, toate apelau la serviciile furnizate de Fire & Rescue Services pentru controale periodice la hidranți, extinctoare și echipamente de protecție împotriva incendiilor. Cei 40-50 de angajați ai lui Tomescu trebuiau să verifice și să lipească sigilii cu valabilitatea acestora și data următorului control. Anchetatorii susțin că aceste controale erau fictive. 

Anul 2019 pentru Fire & Rescue însemna primul milion al lui Tomescu. Primul milion din cifra de afaceri declarat pe firma care încasa sume modice pentru prestarea serviciilor menționate mai sus. În ochii procurorilor 2019 e anul în care a debutat activitatea infracțională a fostului comisar. 

„Cercetările noastre vizează perioada 2019 – prezent”, ne-a declarat procurorul Crișan Roxana de la Parchetul Tribunalului Mureș. 

Joi, 15 aprilie, ex-comisarul și un complice de-al acestuia au fost reținuți, urmând ca în cursul zilei de azi să fie judecată propunerea de arestare preventivă a acestora. Acuzațiile sunt tipice milionului atins de oltean prin mărunțișuri și ilegalități: evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale. 

Raritatea acestui dosar nu este dată de prejudiciul (încă necalculat de către anchetatori), sau de calitatea olteanului plecat din Poliția Clujeană, ci de numărul impresionat de descinderi coordonat de Parchetul Tribunalului Mureș în acest dosar: 218 percheziții, în 28 de județe. Au fost ridicați aproximativ 154.800 de lei, peste 133.000 de euro, și aur. Totodată, polițiștii au ridicat și mijloace electronice de stocare a datelor, documente, precum și echipamente IT. Iar astăzi urmează ca Tomescu și complicele său să fie judecați pentru propunerea de arest preventiv. 

În baza contractelor încheiate, firma Fire & Rescue Services SRL ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea era dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc.

„Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii. Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.Gradul de periculozitate al faptelor comise era foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, acuză procurorii. 

 

Averea soților Tomescu 

Gabriela Camelia Tomescu este asistentă la Penitenciarul Gherla, instituție de la care procurori iau cerut toate documentele cu privire la contractele încheiate cu Fire & Rescue S.R.L., firma soțului acesteia. Potrivit declarației de avere din 2019, Gabriela susține că deține împreună cu fostul comisar două case: una în județul Olt și locuința din Gherla, dobândite, pe rând,  în anul în care Gheorghe Tomescu a ieșit din Poliție, respectiv doi ani mai târziu în 2012. În rest, mare parte din declarație de avere este necompletată, femeia susținând că nici ea și nici soțul ei nu au depozite bancare, credite contractate, mașini personale sau bijuterii de valoare. 

Firma Fire & Rescue SRL pare să fii generat profit în casa Tomescu de 100.000 lei – în 2018) și doar 50.000 lei în 2019 – anul cercetat de procurori. 

Citește și: Most WANTED-ul zilei: Ex-POLIȚISTUL de la Gherla, Gheorghe Tomescu! Peste 200 de percheziții în țară la instituții care au contracte cu firma fostului milițian

Foto principal – Știri de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *