Din oras

Primul centru de stat pentru terapia durerii, la Cluj. Birocrația îi face pe medici să „improvizeze” pentru a-i ajuta pe pacienți

Un centru pentru terapia durerii, în care pacienții pot beneficia de tratament decontat de stat, a început să funcționeze la Cluj-Napoca la Spitalul de Boli Indecțioase.

Medicii spun că este primul organizat într-un spital public. Doar că legea care permite ca bolnavii să fie tratați gratuit va intra în vigoare abia în iulie, deși a fost publicată în Monitorul Oficial anul trecut. Ca să își poată ajuta pacienții, medicii le fac internări de o zi.

În astfel de centre sunt adunați specialiști din mai multe domenii, precum neurologie, ortopedie, neurochirugie sau radiologie, care prin tratamente și terapii ajută pacienții să gestioneze o gamă largă de dureri cronice – de la migrene, la dureri de coloană, membre ori toracice și abdominale.

Doar că, la noi, modificările legislative care acordă bolnavilor acces gratuit sau mai ieftin la astfel de servicii medicale nu au intrat încă vigoare. Apoi, când se va întâmpla, trebuie așteptate și normele de aplicare, au transmis reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ca să ajute totuși pacienții, medicii au găsit un mod de a funcționa.

Sebastian Armean, medic șef al ambulatoriului: ”În momentul de față, durerea este considerată un simptom în cadrul anumitor boli și legea ne dă posibilitatea, serviciile contractate cu Casa de Asigurări de Sănatate, să creem protocoale de spitalizare de zi și de tratament pe baza anumitor afecțiuni, care, din punctul nostru de vedere, includ patologia dureroasă”.

Teoretic, din iulie, medicii de familie vor putea da trimiteri pentru terapia durerii, iar decontările se vor face în funcție de bugetul pe care îl va avea Casa de Asigurări de Sănătate.

sursa: stirileprotv.ro