In vizor

Primul caz de deces din cauza rujeolei, înregistrat în Cluj

Un bebeluș din Cluj-Napoca de numai 7 luni a murit, după ce, în urma rujeolei a suferit mai multe complicații. O pneumonie bilaterală i-a fost fatală. Bebelușul nu a fost vaccinat pentru că vârsta nu îi permitea.

Fetița de numai șapte luni a fost internată la Clinica de Boli Infecțioase deoarece avea probleme respiratorii. Deoarece starea ei se agrava, medicii au transferat-o la secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii. Din nefericire, bebelușul nu a supraviețuit. 

”În contextul epidemiei de rujeolă de la nivelul României, în județul Cluj am înregistrat, din nefericire, primul caz de deces prin rujeolă la un pacient în vârstă de șapte luni, nevaccinat antirujeolic pentru că nu-i permitea vârsta. Un copil prematur cu comorbidități peste care s-a surprapus rujeola. În ciuda terapiei intensive aplicate nu am reușit salvarea acestuia. Vaccinul este singura armă de luptă eficientă împotriva rujeolei”, a declarat Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Din ancheta făcută în laborator în cazul bebelușului decedat, rezultă că a intrat în contact cu o persoană care avea rujeolă. Este primul caz de deces din cauza rujeolei înregistrat anul acesta la Cluj-Napoca.

La nivel național, medicii vorbesc de o epidemie de rujeolă, iar numărul de morți provocat de această boală a ajuns la 31. Deși afecțiunea poate fi prevenită, valul anti-vaccinare își găsește în continuare adepți. 

În Cluj-Napoca, ca în toată țara, părinții se împart în două tabere: pro și contra vaccinare. Există și părinți care au ales să își vaccineze copiii, în ciuda faptului că în anturajul lor sunt mămici care au refuzat să facă acest lucru.

”Bolilele copilăriei sunt foarte grave dacă le fac fără vaccin. Un bebeluș care nu e vaccinat are complicații mai urâte. Am prietene care au dat cu semnătură, nu au fost de acord. Au considerat că nu e nevoie. Fiecare optează pentru ce e mai bun pentru copilul lui”, a declarat Marcela Bocică, o mamă care și-a vaccinat amândoi băieții.

Pe lângă copiii care nu pot fi vaccinați pentru că părinții lor refuză să facă acest lucru, mai sunt și acele cazuri în care părinții, deși au vrut să accepte vaccinul, nu l-au găsit în cabinetele medicilor de familie. După luni de așteptare, medicii se străduiesc acum să îi imunizeze pe copii. Unul după altul, copiii își primesc porția de vaccin. Medicii de familie atrag atenția că rujeola, la fel celelalte boli așa-zise ale copilăriei, pot fi fatale.  

Din cauza epidemiei de rujeolă, bebelușii primesc prima doză de vaccin antirujeolic abia la vârsta de 9 luni. Înainte de izbucnirea epidemiei, imunizarea copiilor se făcea la vârsta de 1 an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *